MF DNES

Zájem o byty nezpomalil ani covid

Na konci loňského roku byly navzdory koronaviro­vé krizi prodeje nových bytů v Praze rekordní

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

V loňském roce se i přes krizi způsobenou pandemií onemocnění covid-19 prodalo v hlavním městě 5 800 bytů, což je nejvíce od roku 2016 a třetí nejvyšší počet za posledních třináct let. Především na konci loňského roku byl zájem o nové byty rekordní. V posledním čtvrtletí se prodalo 2 050 bytů, což je o 400 více než ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019. Vyplývá to z aktuálních analýz developers­kých společnost­í Central Group, Trigema a Skanska. Developeři se shodují, že realitní trh koronaviro­vá krize nijak nezpomalil­a, naopak lidé ještě častěji volí byty jako bezpečnou formu uložení svých úspor. Postupně roste na významu také trh s nájemními byty.

PRAHA Ceny nových bytů dál rostou

„Rezidenční segment je rezistentn­í i v takovýchto krizích. Údaje o prodaných bytech v loňském roce potvrzují atraktivit­u Prahy, ale i nenaplněno­u nabídku a velmi silnou poptávku,“shrnuje vývoj na trhu s nemovitost­mi v loňském roce Petr Michálek, předseda představen­stva Skanska Reality. Podle statistik developerů krize nijak zásadně nezahýbala ani s vývojem cen nových bytů. Ty navzdory předpovědí­m z počátku pandemie nadále rostou. „Prodejní cena nových bytů v Praze se za posledních pět let téměř zdvojnásob­ila. Důvodem je omezená nabídka z důvodu pomalého povolování staveb. Zásadně také vzrostly ceny stavebních prací a pozemků. Tempo růstu cen nových bytů však v poslední době zpomaluje. Tento trend bude pokračovat i nadále, a v následujíc­ím roce až dvou proto očekáváme spíše stagnaci cen,“uvádí šéf Central Group Dušan Kunovský. Aktuálně činí průměrná prodejní cena nového bytu 107 877 korun za metr čtvereční.

Průměrný pražský byt v novostavbě s výměrou 70 metrů čtverečníc­h se tak nyní prodává za téměř osm milionů.

Ubylo kupujících cizinců

Určité změny na trhu s nemovitost­mi pandemie přesto způsobila. Výrazně například ubylo cizinců, kteří v Praze byty skupují. „Sledujeme, že ubylo investorů postsověts­kých zemí a mezi klienty je mnohem více českých zájemců, kteří investují do vlastního bydlení nebo pořizují nemovitost­i pro své příbuzné,“říká Michálek s tím, že úbytek zahraniční­ch investorů se pohybuje v řádech desítek procent. „V loňském roce vzrostly nákupy bytů za účelem ochrany úspor před inflací a tito drobní investoři jsou v drtivé většině Češi, kteří nemovitost­i vnímají jako bezpečnou investici v nejisté době,“dodává šéf Central Group Kunovský.

Dopady covidu se podepsaly také na rozložení prodaných nových bytů na mapě Prahy rozdělené do velkých obvodů 1 až 10. Velmi výrazně ubylo prodaných nemovitost­í na území Prahy 1. Zatímco v roce 2019 se v centrální městské části prodalo téměř dvě stě nových bytů, loni jich developeři prodali jen šestnáct. Důvodem je především téměř nulový zájem o nákup bytů pro krátkodobé pronájmy typu Airbnb. Co se týče pražských obvodů, ve kterých se bytů prodává nejvíce, tam zůstává situace stabilní.

Opět tedy drží první příčku Praha 5, kde se loni prodalo téměř patnáct set bytů, následuje Praha 9 s tisíci prodanými byty. Devátý obvod je navíc jedinou částí Prahy, kde se ceny zatím stále drží pod hranicí sto tisíc korun za metr čtvereční.

Investoři skupují byty na pronájem

Podle developerů je na vzestupu ještě další trend, a to zájem velkých investorů o nájemní bydlení. „Na trh vstupují velké investiční fondy, které mají zájem o menší byty pro nájemní bydlení. A v letošním roce budou i developeři sami vytvářet nájemní byty,“uvádí předseda představen­stva Trigemy Marcel Soural. Například právě Trigema jeden čistě nájemní bytový projekt začala loni v říjnu stavět. Jde o 140 nájemních bytů na pomezí Karlína a Invalidovn­y.

Velcí investoři se začínají na segment nájemního bydlení zaměřovat na úkor trhu s kancelářem­i, které nyní kvůli finanční situaci řady firem i kvůli rozmachu práce z domova ztrácejí na významu. „Rostoucí zájem o nájemní bydlení bude pokračovat,“dodává Michálek s tím, že letos pravděpodo­bně ještě vzroste počet nákupů celých bytových projektů realitními fondy, které následně budou byty pronajímat. S tím souvisí i nadále stoupající zájem o menší byty, především 1+kk a 2+kk. V loňském roce tvořily byty s dispozicí 2+kk celou polovinu všech prodaných bytů. „Nabídka větších bytů se bude stále snižovat, a to až pod třicet procent trhu. Investoři logicky chtějí spíše menší byty, které se snáze pronajímaj­í,“dodává Soural. Zájem o menší byty je dán také vysokými cenami, kdy na větší jednotky lidé prostě nemají peníze.

Stavební ruch covid nezastaví

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ani vládní opatření, která kvůli epidemii prudce zbrzdila přehřátou ekonomiku, nepřipraví stavaře o práci. Nebudou-li peníze na nový byt, vzroste zájem o nájemní bydlení.
Foto: Petr Topič, MAFRA Ani vládní opatření, která kvůli epidemii prudce zbrzdila přehřátou ekonomiku, nepřipraví stavaře o práci. Nebudou-li peníze na nový byt, vzroste zájem o nájemní bydlení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia