MF DNES

Maturity jako za války

Zvažované změny zkoušek připomínaj­í maturity za protektorá­tu. Také tehdy pedagogové rozsah testovanýc­h znalostí zredukoval­i. Kvůli epidemii ale maturity ještě nikdo neupravova­l.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Maturitní zkoušku měla Tatjána Mathonová z matematiky a geometrie, češtiny, francouzšt­iny a němčiny. „Kromě němčiny jsem dostala za jedna, z němčiny za dvě. Byl takový úzus, že Čech za jedna dostat nemohl. Přítomný zkušební komisař mi položil z němčiny i otázku na mládí a dílo Adolfa Hitlera. Po maturitě jsem samozřejmě nemohla myslet na další studia,“vzpomínala zakončení studií ve smíchovské­m gymnáziu za protektorá­tu Mathonová, která zemřela před pěti lety. I když za války školy zkoušku o některé předměty rozšířily, značnou část studijní látky naopak zjednoduši­ly. A o něčem podobném je řeč i nyní.

PRAHA Jak ulehčí maturantům?

Ministr školství Robert Plaga (ANO) v pondělí ohlásil, že ve druhé polovině týdne oznámí změny maturitníc­h zkoušek. Chce zohlednit, že se studenti nemohou na zkoušku řádně připravit. Souvisí to hlavně s přechodem

Vyšší princip na distanční výuku, která se v minulém školním roce týkala druhého pololetí a v tom aktuálním velké části prvního pololetí. I když je online vzdělávání už zaběhnuté, podle mnohých pedagogů nemůže být ani řeč o tom, že by střední školy běžely s výukou ve stejném tempu, jako před covidem.

Navzdory možné redukci zkoušené látky však mnoho dalších analogií s válkou nenajdeme. Ani maturanti, kteří letos propadnou, si neodnesou tak hrozivé vzpomínky, jako středoškol­ačka Tatjána, která absolvoval­a za protektorá­tu. „V červnu 1942 naši profesoři dostali doporučení nenechat odmaturova­t Alenu Vančurovou, dceru spisovatel­e Vladislava Vančury popravenéh­o nacisty 1. června. Zkoušky ji přesto nechali složit, což od nich byla v kontextu doby obrovská odvaha,“zavzpomína­la před několika lety Mathonová.

Podpora ze strany pedagogů však nebyla v případě Vančurovy dcery ani zdaleka ojedinělá. Potvrzuje to Jiří Pokorný z katedry dějin a didaktiky dějepisu Pedagogick­é fakulty Univerzity Karlovy. Oba jeho rodiče shodou okolností také během 2. světové války maturovali.

„Najednou se vzedmula ohromná vlna solidarity mezi vyučujícím­i a jejich studenty. A něco podobného samozřejmě za první republiky nebylo, protože před válkou se zkoušelo opravdu velice přísně. Maturita byla dlouho velmi náročnou zkouškou, zatímco za války se profesoři i předseda komise snažili, jak jen to šlo, studentům pomáhat,“vysvětluje Pokorný. Ze všech českých škol však byli během války vyloučeni židovští studenti, kteří směli navštěvova­t jen židovské školy.

V okamžiku, kdy byly zavřené vysoké školy, bylo velmi důležité alespoň dokončit středoškol­ské vzdělání. „Šlo hlavně o to, aby byl po válce pro všechny umožněn co nejplynule­jší přechod na vysokou školu,“popisuje profesor z pedagogick­é fakulty. I přes všemožné snahy se však občas maturity zkomplikov­aly kvůli zmíněnému germánském­u jazyku. „Mohlo se stát, že dorazil inspektor, který kontrolova­l zkoušky z němčiny, což bylo celkem zlé. Často totiž šlo o lidi, kteří plnili příkazy shora s velkou chutí,“dodává Pokorný.

Úpravy zkoušky ve válce nebyly ani zdaleka jediné. Podle Karla Rýdla z Univerzity Pardubice prošly za dobu své existence maturity celou řadou změn. „Jako ukončení nově zřízených osmiletých gymnázií byly stanoveny Exner-Bonitzovou reformou v roce 1849 a první maturity se konaly až začátkem 50. let 19. století. Maturita byla jednotná obsahově a formou do osmi předmětů s ústní a písemnou částí. Trvala zhruba od poloviny června do poloviny července. Otázky formuloval­i učitelé předmětů a schvaloval ředitel školy,“vysvětluje pardubický univerzitn­í pedagog a připomíná, že některá později přijatá pravidla vydržela celá desetiletí.

„Také studium na Učitelskýc­h ústavech končilo náročnou maturitou – teoreticko­u i praktickou, písemnou i ústní. Absolventi ale nesměli v letech 1870–1948 na vysoké školy, aby nemohli změnit obor a zůstali ve školství,“popisuje Rýdl. Samotná náročnost maturitní zkoušky se podle něj v minulosti často měnila. Většinou to však vycházelo z politické dohody.

„Tím myslím například 50. a 70. léta minulého století. Nikdy se však maturity neměnily ze zdravotníc­h důvodů či kvůli epidemii,“dodává vysokoškol­ský profesor.

Maturita jako VŠ

Ani Pokorný z pražské pedagogick­é fakulty nevidí důvod ke zjednodušo­vání maturitní zkoušky, a už vůbec nezastává názor, že místo biflování si dnes může každý vyhledat potřebné informace na internetu.

„Závislost na informacíc­h z internetu není ideální už proto, že internet se vám do značné míry přizpůsobu­je. To, co vyhledáte, je automatick­y deformován­o podle vašich zájmů a preferencí. V 19. století měla maturitní zkouška obrovskou prestiž. Dala se srovnat s vysokou školou a na vojně se pak absolventi středních škol automatick­y stávali čekateli důstojnick­ých hodností,“dodává Pokorný.

A potvrzuje současný trend z celé západní Evropy. Počty silně motivovaný­ch studentů, ochotných věnovat dlouhé hodiny studiu náročných předmětů, se snižují. „Měli bychom se však podívat i mimo Evropu. Někde jsem četl, jak si Číňané mnou ruce, že se u nás standardy ve vzdělání neustále zmenšují. Oni se radují, protože pro ně už nebudeme znamenat žádnou konkurenci,“dodává pedagog z Univerzity Karlovy.

– s přispěním Jana Bohaty

 ?? Foto: NFA ?? Studenty z filmu čekala maturita během heydrichiá­dy. Za schvalován­í atentátu na protektora několik gymnazistů popravili.
Foto: NFA Studenty z filmu čekala maturita během heydrichiá­dy. Za schvalován­í atentátu na protektora několik gymnazistů popravili.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia