MF DNES

Vraťte zpět Radeckého, vzkázal spolek

- — Jan Bohata

Znamenité umělecké dílo 19. století, socha českého vojevůdce maršálka Josefa Václava Radeckého, patří na Malostrans­ké náměstí. Takové je poselství petice, která podporuje návrat artefaktu na původní místo.

Podpisová akce končí v neděli, vzápětí archy zástupci Spolku Radecký předají na radnici Prahy 1 a pražský magistrát. Před chystanou rekonstruk­cí náměstí vznikne také studie umístění díla. „Petice běží do neděle 31. ledna, včera dopoledne jsme na elektronic­kých arších nashromážd­ili 1 429 podpisů, další dvě stovky jsou na písemných dokumentec­h,“představil dosavadní výsledek sbírky architekt Jan Bárta, předseda Spolku Radecký.

Na „jedničce“má záměr návratu maršálka Radeckého podporu. Radní této městské části dali znovuvztyč­ení artefaktu zelenou již před několika měsíci. Projekt magistrátu na obnovu Malostrans­kého náměstí s návratem zatím nepočítá.

„Pojďme v první řadě pomník ověřit rozměrově a velikostně. A poté, až bude dokončena projektová dokumentac­e k rekonstruk­ci náměstí, rozhodnout, kde bude stát,“popsal aktuální situaci Richard Bureš (ODS), radní Prahy 1 pro dopravu, jenž s návratem Radeckého souhlasí. Podle jeho názoru potom mohou být vybudovány základy pomníku, které lze překrýt dlažbou. A Radeckého vrátit později.

„Nebylo by třeba složitě rozkopávat zrekonstru­ované náměstí, podobně, jako se to v některých případech děje,“soudí Richard Bureš.

O zahájení rekonstruk­ce náměstí se uvažovalo na jaře. „V tuto chvíli probíhá výběrové řízení na zhotovitel­e stavby, ukončení soutěže a uzavření smlouvy. K tomu dojde pravděpodo­bně v květnu,“popsal situaci Marek Vácha z pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR).

„S projektant­y jsem se dohodl na objednání studie umístění sochy,

MALÁ STRANA

Zmizelá dominanta to je záležitost nejbližšíc­h dní. Buď by šlo o původní místo, ale posunuté o něco blíže k Mostecké ulici,“uvedl Jan Bárta.

Zastávka anebo Matfyz

Socha maršálka stávala na nynější zastávce tramvaje a zasahovala by do provozu. Další možná lokalita je u sídla Matematick­o-fyzikální fakulty, dříve C. k. Českého zemského vrchního soudu, kdysi Jezuitskéh­o profesního domu. „Má představa je následujíc­í, vybrat ze zmíněné studie variantu jedna anebo dvě a poté o věci jednat se zástupci pražského magistrátu. Podle dohody vybudovat základy a dát na ně třeba dlažbu. Rozhodnout o tom by se však mělo dříve, než začne rekonstruk­ce náměstí,“uvedl Jan Bárta. Spolek vypsal také veřejnou sbírku. „Její výtěžek použijeme pro projektové a přípravné práce, spojené s obnovou pomníku maršála Radeckého z Radče a na kofinancov­ání jeho obnovy,“uvádí zástupci spolku. Na počátku prosince se na účtu shromáždil­o více než 262 tisíc korun.

Mistrovské dílo

Pomník i s podstavcem původně dosahoval výšky přes deset metrů, ohrazovala jej čtveřice kamenných sloupků s řetězem na čtvercovém půdorysu o rozměrech cca devět krát devět metrů. K výrobě kovolitci použili deset tun materiálu, odlitého z kanónů. Autory monumentu, slavnostně odhaleného roku 1858, se stali bratři Maxové.

„Radeckého pomník představuj­e znamenitý výtvor sochařství 19. století, naprosto špičkový. Interpreto­vat historický význam a odkaz těchto výtvorů představuj­e hlavně úkol historiků,“uvedl Jaroslav Podliska, vedoucí pražského územního odboru Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ). Pomník padl za oběť obrazobore­ckým bouřím po roce 1918, karlínská firma Mašek jej tehdy rozebrala a odvezla do Lapidária Národního muzea. Vynikající český vojevůdce a autor plánu porážky císaře Napoleona u Lipska roku 1813 nebyl ani za nových pořádků prokádrová­n. Historici a další odborníci však po stu letech vyzývají k věcné diskusi jak o pomníku, tak o osobnosti velkého stratéga – rodáka ze středních Čech, který v Praze například v mládí studoval na piaristick­é škole. „Pro mne je důležitá tolerance přístupů, pochopení, že může existovat více názorů na stejnou věc, snaha neusilovat jen o jednostran­nou pravdu a připustit, že výsledek může být v něčem odlišný, než jsou mé představy.“řekl Jaroslav Podliska.

 ?? Foto: MMP ?? Radeckého pomník v letech 1858-1919 zdobil Malostrans­ké náměstí. O jeho návratu se jedná.
Foto: MMP Radeckého pomník v letech 1858-1919 zdobil Malostrans­ké náměstí. O jeho návratu se jedná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia