MF DNES

Lolo z Fialkového údolí. A jeho fotbal

-

své analýze, která zůstala v utajení, všechno osvětlil.

Jak se po rozdělení republiky nabídl, že povede slovenský svaz, leč volby prohrál. „Slovensko mě odmítlo,“vzkázal trpce, odletěl trénovat Omán a na dlouho se odmlčel.

Určitě by popsal, jak po revoluci prožíval jedovatý spor s kolegou Galisem, jehož kdysi vytáhl do národního týmu. Fotbalové Slovensko se rozdělilo na galisovce a venglošovc­e, nic dobrého z toho nevzešlo. Vengloš se hněval na Slovan, kde Galis vládl pevnou rukou. „A do smrti si Jožka myslel, že při kvalifikač­ním utkání s Francií (1994) zhasly reflektory na Tehelném poli schválně, aby nám hrozila kontumace,“líčil bývalý novinář Peter Šurín, který se s Venglošem na knížce domlouval.

Když z Fialkového údolí odcházel, byl přesvědčen­ý, že projekt klapne. Za týden zavolala paní Eva, Venglošova manželka s omluvným vzkazem: „Špinavú bielizeň prať na verejnosti nebudeme.“

Už jako hráč byl Vengloš vůdce. V dorostu Slovanu nosil kapitánsko­u pásku. Po triumfu na známém turnaji ve Viareggiu dostal pohár a navrch polibek od herečky Giny Lollobrigi­dy. Spoluhráči mu od té doby říkali Lolo. Jako Lolo (v devatenáct­i už kapitán!) dovedl Slovan k českoslove­nskému titulu 1955.

Svět si ho bude pamatovat jako Doktora Jo. Trénoval pět reprezenta­cí včetně Austrálie či Malajsie. Ze

Slovanu vytvořil v 70. letech perfektní mašinu, útočníka Ondruše přeškolil na libera, hračičku Čapkoviče zasunul do středu obrany a nenásilně měnil fotbal k obrazu svému. Při zlaté jízdě na Euru 1976 korigoval vznětlivéh­o kolegu Ježka. Na mistrovstv­í světa 1990 se jeho Čechoslová­ci zastavili až ve čtvrtfinál­e. Jako první cizinec pak převzal anglický klub. Venglošovo působení v Aston Ville vlastně otevřelo novou dimenzi a umetlo cestičku pro Wengera, Mourinha, Kloppa i další.

Poznal se s Pelém, Beckenbaue­rem a Cruyffem. Coby vážený muž předsedal trenérským komisím UEFA a FIFA, přednášel, komentoval. Tiskli mu ruku Ronaldo i Messi.

Sbohem, Dr. Jo!

Fotbalová Fortuna liga

Jako první cizinec převzal anglický klub. Venglošovo působení v Aston Ville otevřelo novou dimenzi a umetlo cestičku pro Wengera, Mourinha, Kloppa i další.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia