MF DNES

Nepostrada­telný. Proč sport (ne)potřebuje Hniličku

Premiér Babiš neodvolal šéfa sportovní agentury, aby nedošlo k její paralýze. Stojí-li ale úřad na jednom muži, je to smutná vizitka vlády

- Robert Sára reportér MF DNES

Má veřejné požehnání od Jaromíra Jágra, Barbory Špotákové i Radka Štěpánka. Pod dopisem milosrdens­tví jsou také autogramy šéfů nejvýznamn­ějších sportovníc­h svazů. A nejvlivněj­ší hráč zákulisí tuzemského sportu, šéf České unie sportu, Miroslav Jansta dokonce říká: „Změna ve vedení agentury zbrzdí její chod, přeruší procesy. Mohla by ohrozit dotace do sportu, což je klíčové. Nemůžeme si dovolit situaci destabiliz­ovat.“

A tak i premiér Andrej Babiš rázem zjihl. Zatímco v pondělí chtěl Milana Hniličku za „výlet“do Teplic hnát ze všech veřejných funkcí, už v úterý mu stačil odchod ze Sněmovny a v čele Národní sportovní agentury (NSA) ho coby přímý nadřízený podporuje. „Nikomu by neprospělo, kdyby se rozjely spekulace kolem nového šéfa, došlo by k paralýze agentury,“řekl Deníku.

Skutečně je Hnilička tak nepostrada­telným a nenahradit­elným mužem, se kterým stojí a padá český sport? Ne! A musí to vědět všichni, kdo mají elementárn­í znalost fungování státních úřadů a institucí.

Ano, je pravda, že před Hniličkovo­u agenturou je teď premiérové vyplácení dotačních programů – až dosud to byla kompetence ministerst­va školství (MŠMT). Jenže sportovní „ministerst­vo“vzniklo už v polovině roku 2019, Hnilička je v jejím čele 17 měsíců, což je dost dlouhá doba na to, aby nastavil funkční systém vyplácení dotací, nota bene když řadu z těch dotačních programů NSA pouze převzala z MŠMT.

Má k tomu i 80 úředníků, zatímco na školství se o sportovní agendu starala zhruba třicítka. Hnilička navíc vždy zdůrazňova­l, že úřad nebude s vyplácením otálet a že se příjemci dočkají hned v prvním kvartálu roku 2021. Tedy teď. Tudíž v tuto chvíli už musí být přiklepává­ní a rozhodován­í o dotacích ryze „mechanicko­u“prací úředníků, nic, co by bez Hniličky nešlo.

Stejně jako se nezastaví soukolí jakýchkoli­v ministerst­ev, byť se zrovna změní jejich vládce. A pakliže se za obdobný přečin, jako je ten Hniličkův, pakoval v říjnu z ministerst­va zdravotnic­tví Roman Prymula – v době, kdy země čelila největší koronaviro­vé krizi, je úsměvné, až směšné teď slyšet obhajoby o destabiliz­aci sportovní prostředí.

„Čelní představit­elé nemohou chtít po lidech oběti a sami nařízení porušovat. Je to další ze zbytečných kaněk na vztazích, která přispívá k podkopání důvěry ve sportovní prostředí a sport obecně,“říká Jiří Hamza, šéf biatlonu.

On Hniličku veřejně nepodpořil, nicméně „omámení“bývalým hokejovým brankářem má u ostatních i jiné důvody. Po 30 letech tu je konečně legitimní sportovní představit­el, chcete-li veřejný sportovní lobbista. Šéfové svazů se najednou mají na koho obracet, jsou vyslyšeni, sedí v poradních orgánech.

Hnilička – a to je nutné zdůraznit – není jen neposlušný­m hochem, který „divočí“kdesi v Teplicích, ale reálnou figurou, která za dobro tuzemského sportu pracuje (ano, je za to i dostatečně zaplacen).

Po letech, kdy o sportu rozhodoval­i podivní náměstci a náměstkyně na ministerst­vu školství, které „zblbla“dobrá láhev whisky či hezké výlety, za což nakonec jedna skončila v klepetech a ve vazbě, je to pro bafuňáře zásadní změna.

Už desítky milionů korun „nepřiklepá­vá“nešťastná úřednice, která do tabulky zkopíroval­a čísla z loňska a čekala, jestli se někdo ozve, ale mají zastřešují­cí instituci. K tomu si připočtěte, že peníze na sport výrazně nabobtnaly (pro rok 2021 agentura rozdělí 11,7 miliardy korun), i proto svazy tolik hájí Hniličku a touží zachovat status quo.

Nicméně zase tím sportovním spasitelem není Milan Hnilička coby soukromá osoba z Velké Dobré, ale předseda Národní sportovní agentury, byť ji může kdokoliv včetně Andreje Babiše sebevíc vnímat jako Hniličkovo dítě. Ten si od premiéra může zasloužit zůstat v čele agentury dál, protože je dobrý a schopný, což je víc než jeho sobotní exces, nikoliv ale proto, že by bez něj došlo k paralýze úřadu. Agenda na něm přece musí víceméně šlapat stejně, ať mu velí Hnilda, Hašan, Méďa nebo Čechíno.

A ať je u „koryta“kdokoliv. Pokud ne, je to smutná vizitka vlády, pod kterou agentura spadá.

Bude zajímavé sledovat, zda případnou změnu vládní garnitury po podzimních volbách ustojí Hnilička (má mandát do roku 2025) i samotný úřad, protože řada stran má k němu výhrady. Bude tak i zajímavé hledět do volebních programů, zda se některé partaje k jeho zrušení veřejně přihlásí a zda pak zase uslyšíme od úspěšných sportovců i funkcionář­ů hlasité zastání Hniličky.

„Změna ve vedení agentury zbrzdí její chod. Mohla by ohrozit dotace do sportu.“Šéf ČUS Jansta o Milanu Hniličkovi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia