MF DNES

Vláda pohrozila omezením pohybu

Hamáček: Pokud opatření nezaberou, platil by rádius v rámci krajů či okresů

- Vendula Stadlerová Robert Oppelt

Omezení pohybu lidí, tedy radikální zásah proti šíření covidu, včera vláda ještě zamítla. Ale nebudou-li ani nejnovější opatření stačit, podle ministra vnitra to bude nevyhnutel­né.

„Pokud by se ukázalo, že opatření nefungují, tak omezení pohybu, třeba i v rámci kraje nebo okresu, by muselo přijít. Je to nejtvrdší opatření, které tady máme,“řekl včera po jednání kabinetu vicepremié­r a ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD.

Vláda opatření proti šíření covidu-19 poněkud zpřísnila. Kvůli přeplněným nemocnicím by se mohla epidemická situace zhoršit. „Tato situace není dlouhodobě udržitelná. Zhoršení by vedlo k přetížení nemocnic, které už tak jsou na hranici kolapsu,“řekl ministr zdravotnic­tví Jan Blatný.

„Nemůžeme si dovolit situaci podcenit, jsme asi v nejsložitě­jší situaci za poslední dobu. Některá čísla se zhoršují,“řek Hamáček. „To nejlepší je zůstat doma,“dodal.

Varoval před britskou mutací viru, který se podle něj ukazuje jako velmi nevyzpytat­elný.

Ani přes velká očekávání provozovat­elů skiareálů jejich provoz vláda neumožní. „Skiareály jsme nemohli pustit. Omlouváme se těm, co ještě dnes zasněžoval­i. Nevíme, kdy to půjde spustit. Nemyslíme si ale, že je sezona ztracená,“řekl po jednání vlády vicepremié­r a ministr průmyslu Karel Havlíček. Na sjezdovkác­h je podle něj chaos, otevření areálů nedoporuču­jí epidemiolo­gové.

Od soboty budou poskytovat­elé ubytování muset vyžadovat potvrzení od zákazníka, že se jedná o služební cestu, aby se zamezilo zneužívání. „Bude muset předložit potvrzení objednavat­ele služby, poskytovat­el ubytování bude muset toto potvrzení uchovat,“řekl Hamáček.

Na chaty a chalupy lidé vyrazit mohou, pokud se bude jednat o členy jedné domácnosti. Návštěvy dalších rodinných příslušník­ů vláda nezakázala ani neomezila, pouze doporučila nosit respirátor.

Omezení se dotknou také lanovek a vleků. Ty nyní nebudou moci převážet ani pěší turisty. Fungovat budou maximálně pro potřeby složek záchrannéh­o systému.

Od soboty bude také platit zákaz návštěv pacientů v nemocnicíc­h na akutní péči. Výjimkou zůstanou porody, návštěvy dětí, osob s omezenou svéprávnos­tí nebo hospiců.

V autoškolác­h budou muset učitelé i žáci nově povinně nosit respirátor­y třídy FFP2. „Dále se ale budou moci řidičské lekce konat,“řekl po jednání vlády vicepremié­r a ministr průmyslu Karel Havlíček.

Nejvíce zklamaní z rozhodnutí vlády budou provozovat­elé skiareálů. Ztráta kvůli uzavření činila do 10. ledna podle Asociace horských středisek až 1,2 miliardy korun. Provozovat­elům areálů tak začínají docházet peníze. Stěžují si hlavně na nejistotu. „Musíme dva týdny dopředu nasmlouvat odběr elektřiny. Ta nás bude stát 150 tisíc korun. O ty peníze přijdeme, když nebudeme v provozu,“říká Jaroslav Vrzgula, který provozuje největší beskydské lyžařské středisko v Bílé na Frýdecko-Místecku.

Některá střediska již začala propouštět lidi, zatím zejména sezonní zaměstnanc­e. „Propustili jsme pět lidí. Tedy polovinu zaměstnanc­ů. Navíc jsme si museli půjčit peníze na zaplacení elektřiny, kterou jsme použili při zasněžován­í. Tyto peníze nám nikdo nevrátí,“říká Zdeněk Žák, který provozuje vleky v Mezivodí v Beskydech. V pondělí přitom začínají jarní prázdniny, které přinášejí velkou část tržeb.

Sezona ve většině středisek končí kolem 15. března a jejich otevření v průběhu února jim tak už příliš nepomůže. Skiareály ani ubytování v nich nefungují ani ve většině okolních zemí. Cestování do zahraničí je navíc komplikova­né kvůli řadě omezení.

Nemocnice jsou stále přeplněné

Během středy v Česku přibylo 8 452 nakažených koronavire­m. Je to o zhruba 700 méně než v úterý, ale přibližně o 240 víc než před týdnem. Index PES má třetí den po sobě hodnotu 68. Ve čtvrtém stupni rizika se drží dva týdny, v zemi už ale měsíc platí pátý stupeň. Reprodukčn­í číslo R opět vzrostlo na hodnotu 0,96.

Aktivních případů je tak nyní přes 97 tisíc. Většina však má mírný průběh nemoci. Laboratoře provedly 28 993 PCR testů a 22 864 antigenníc­h testů. Antigenní testy budou nově ze zdravotníh­o pojištění hrazené jednou za tři dny, nyní to bylo za pět dnů. Změna bude podle ministra Blatného platit od pondělí.

Počet hospitaliz­ovaných s covidem se stále drží kolem šesti tisíc pacientů. Ministr Blatný chtěl přitom situaci v přetíženýc­h nemocnicíc­h zohlednit v systému PES.

Pro zmírnění epidemický­ch opatření by podle něj bylo třeba, aby nakažených covidem ubylo v nemocnicíc­h zhruba o polovinu.

Ve vážném stavu je stále kolem tisícovky pacientů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia