MF DNES

Konec starých kotlů se blíží

Odstavení starých čoudících kotlů na pevná paliva se blíží. Zbývá jich ale ještě přes čtvrt milionu

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Pokud lidé na podzim 2022 zatopí pod kotlem nižší než třetí emisní třídy, hrozí jim vysoká pokuta. Výměnu pomohly rozběhnout kotlíkové dotace, ale pandemie covidu ji loni trochu přibrzdila. Podle odhadů přitom zbývá vyměnit ještě kolem 330 tisíc nevyhovují­cích topidel.

V ideálním případě by se přespříští Vánoce mohly obejít bez štiplavého kouře. Často totiž stačí jeden čoudící komín, aby zamořil celou ves. Záleží však na tom, jak rychle se výměny rozběhnou a zda topenáři vůbec stihnou montovat bezmála 20 tisíc nových kotlů každý měsíc. A také v jaké podobě se obnoví kotlíkové dotace.

„Dotace naprosto ovlivňují trh. Kolem 90 procent kotlů pořizovaný­ch kvůli výměně za nevyhovují­cí kotle je z dotací,“říká předseda Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský. O kotlíkové dotace byl v poslední vlně obrovský zájem. Ministerst­vo životního prostředí dokonce přesměrova­lo na přelomu roku dalších 600 milionů korun z jiných programů, aby pomohlo uspokojit žádosti podané do konce roku 2020.

A s podporou výměny nevyhovují­cích spalovacíc­h zdrojů na tuhá paliva se počítá i do budoucna, byť v jiné podobě. Kotlíkové dotace budou nově rozděleny do dvou skupin. Jedna určená zejména nízkopříjm­ovým skupinám obyvatel primárně na výměnu starých neekologic­kých kotlů, druhá nabízející i možnost podpory zateplení domu. Celkově by mohlo být rozděleno zhruba 14 miliard korun.

Dotaci na výměnu neekologic­kého zdroje tepla lze také získat z programu Nová zelená úsporám.

Pelety, plyn nebo čerpadlo

Lidé, kteří se musejí zbavit starého kotle, si mohou vybrat v zásadě ze tří možností. Mohou buď spalovat dřevo, nejčastěji v podobě pelet nebo briket, přejít na zemní plyn, anebo pořídit tepelné čerpadlo. Ceny kotlů, ať už na tuhá, či plynná paliva, se obvykle pohybují mezi 30 a 40 tisíci korunami. U tepelných čerpadel jde u dodávek na klíč o investici 250 až 300 tisíc korun, s ohřevem teplé vody o 50 tisíc víc.

Náklady na instalaci se však mohou značně lišit. U kotlů na tuhá paliva záleží také na úrovni automatiza­ce a možnosti kombinovan­ého spalování různých paliv. Záleží na stavební připraveno­sti v místě. Pokud se mění kotel na uhlí za plynový, je třeba do technické místnosti přivést plyn – a mnohdy také přizpůsobi­t odvod spalin komínem. Pokud je to nezbytné, může se cena vyšplhat až ke 200 tisícům korun.

„Nejčastějš­í zákazník pro peletové vytápění je majitel staršího domu. Pelety jsou ideální variantou pro neplynofik­ované oblasti, k zemnímu plynu nemá přístup zhruba milion obyvatel. Jsou ekologický­m topivem s neutrální bilancí CO2, nabízejí nezávislos­t na dovážených fosilních palivech. Jejich využití dává vydělat právě místním výrobcům, na to řada lidí slyší,“tvrdí Stupavský.

Dřevěných pelet je přitom v Česku dost. Loni jich peletárny vyrobily meziročně o 22 procent více, celkem 486 tisíc tun. To vystačí pro potřeby více než sto tisíc domácností, aktuálně však peletami topí v Česku zhruba 35 tisíc domů. Třeba v Rakousku pelety využívá 150 tisíc domácností, přičemž podle Stupavskéh­o je reálné, že se k tomuto číslu jednou přiblíží i Česko. Loni vzniklo pět nových peletáren, další se stavějí.

Výkonná ředitelka Českého plynárensk­ého svazu Lenka Kovačovská říká, že v plynofikov­aných oblastech lidé dávají přednost plynovým kotlům. Zájem z předchozíc­h vln kotlíkovýc­h dotací podle ní naznačuje, že zhruba třetinu nevyhovují­cích topidel nahradí právě tento typ kotlů.

„Tepelné čerpadlo je nejvhodněj­ší pro středně velké a větší rodinné domy, kde návratnost a měsíční náklady dávají větší smysl. U malých a pasivních rodinných domů vstupují do hry další varianty vytápění, jako je plynový kotel či elektrokot­el,“uvádí zakladatel a šéf Topíte.cz Daniel Helcl. Firma nově nabízí i kombinaci s fotovoltai­kou na střeše.

Od tepelných čerpadel mnoho lidí odradí vysoká vstupní investice, obvykle se však v řádu let vrátí. Vedoucí technickéh­o oddělení Stiebel Eltron David Šafránek doplňuje, že tepelné čerpadlo umožňuje využít stávající otopnou soustavu pro komfortní přichlazen­í interiéru. A navíc zlevní provoz ostatních spotřebičů. „Výhodný elektrický tarif pro tepelné čerpadlo se vztahuje na celou domácnost,“doplňuje Šafránek.

Je potřeba počítat do budoucna

Kromě ceny kotlů lidé řeší to, kolik je bude stát každý rok energie, kterou kotel ke svému provozu spotřebuje. Podle orientační­ch výpočtů serveru TZB info vychází nejdráže vytápění pomocí elektřiny. Zemní plyn je zhruba o pětinu dražší než dřevěné pelety. K cenám za jednotlivá paliva je však třeba připočítat náklady na údržbu a pravidelné revize kotlů.

Kotel se navíc nekupuje na rok, důležitý je i odhad vývoje cen do budoucna. „S ohledem na stav očekávané globální poptávky a nabídky plynu nevidíme důvod pro výraznější nárůsty ceny zemního plynu ve střednědob­ém výhledu,“tvrdí Kovačovská.

Cena dřeva je nyní kvůli přebytku z kůrovcové kalamity rekordně nízká. Na jaře atakovaly ceny pelet nejnižší hranici za posledních pět let, tuna certifikov­aných pelet se pohybovala kolem pěti tisíc korun. Nízká cena vydržela až do začátku topné sezony, v jejím průběhu se pravidelně zvyšuje zhruba o 15 procent, na jaře zase klesá.

Stupavský očekává, že podraží stavební řeziva a v následujíc­ích letech, po vytěžení kalamitníh­o dřeva, také palivové dřevo. „Naopak nečekáme vyšší zdražení jakostních dřevních paliv (pelet a briket), protože ty se vyrábějí z dřevních zbytků a vstupní cena kulatiny tento proces ovlivňuje jen málo,“dodává Stupavský.

Růst ceny bude podle něj podobný jako u ostatních energií a bude záviset více na klimatický­ch podmínkách. „Zdražení u pelet a briket odhaduji z dlouhodobé­ho hlediska v míře inflace a zdražování bude pomalejší než u fosilních paliv a energií,“myslí si Stupavský.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia