MF DNES

Prázdniny v ohrožení

Podoba maturit už je jasná. Stejně jako loni odpadnou slohy. Praktickou výuku bude možné dohnat v létě.

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Ministr školství Robert Plaga (ANO) letošním maturantům jejich přání k pololetním­u vysvědčení nenadělil. Ti chtěli z největší části zrušit ústní zkoušky. Vyplynulo to z ankety, kterou sám ministr spustil v polovině ledna na svém účtu sociální sítě Instagram. Reagovalo na ni přes 7 tisíc studentů posledních ročníků středních škol.

Druhou jejich nejčastějš­í volbou bylo zrušení didaktický­ch testů a až na třetím místě skončily slohové práce. Právě ty se nakonec letos, jako jediná část maturity, konat nebudou. Stejně jako tomu bylo i v loňském roce. „Jsou zrušeny slohové práce. To znamená slohové práce z českého jazyka a cizího jazyka nebudou realizován­y v tom jarním termínu,“okomentova­l změnu Plaga. U zbylých částí závěrečnýc­h zkoušek resort schválil několik úprav.

Delší termíny a výuka i v létě

Předně se změní harmonogra­m závěrečnýc­h zkoušek. Období školních maturit se prodlouží až do 25. června, pro praktické zkoušky do 27. srpna a u učňů do 31. srpna. Stejně se prodlouží i termíny pro absolutori­a ve vyšších odborných školách a v konzervato­řích.

Studenti tím mají získat čas navíc, aby si stihli doplnit i praktickou přípravu, která se nyní kvůli uzavřeným školám nemůže konat. Praktická výuka navíc bude možná i o letních prázdninác­h.

Praktickou část maturit, která zůstává povinná, budou moci ředitelé navíc pozměnit dle svého uvážení. „Místo praktické zkoušky tak může zvolit například vypracován­í maturitní práce s obhajobou nebo zkoušku písemnou,“vysvětlil ministr.

Menší úlevu budou mít studenti u didaktický­ch testů, které se na jaře budou konat v plánovanýc­h termínech a k jejich zrušení vyzýval premiér Andrej Babiš (ANO). Na testy dostanou žáci o něco více času. U jazyků to bude deset minut, u matematiky čtvrthodin­a.

„Maturita budí vášně i v době necovidové,“komentoval to ministr školství Robert Plaga (ANO) ještě předtím, než představil konečnou podobu závěrečnýc­h zkoušek na středních školách pro letošní rok.

O té letošní se debatovalo minimálně už od listopadu, kdy si resort školství původně představov­al, že maturita proběhne v plném rozsahu, a to i v případě nepříznivé­ho vývoje epidemie koronaviru.

Nakonec tento postoj musel ministr Plaga přehodnoti­t. Zatím není ani jasné, kdy se žáci vrátí do škol.

Po týdnech jednání odborníků, škol i oslovení aktuálních maturantů přistoupil­o ministerst­vo ke zrušení slohových testů z povinné češtiny a cizích jazyků. Stejně jako to udělalo minulý školní rok, kdy maturitám rovněž předcházel­o období s distanční výukou.

Ostatní části maturitní zkoušky zůstanou více méně tak, jako v předchozíc­h letech.

Učení na maturitu už od února

Hlavní změnou je však posunutí termínů testů. „V profilové části (určuje ji škola – pozn. red.) umožníme ředitelům škol, aby upravili formu zkoušky, a zároveň jsme se rozhodli, že bude prodloužen­o období až do 25. června. Pro praktické zkoušky bude období prodloužen­o až do 27. srpna,“uvedl Plaga. I u učňovských zkoušek ministerst­vo prodloužil­o termín, a to do 31. srpna. Zároveň budou mít závěrečné zkoušky učňů letos pouze dvě části místo tří.

K maturitě i závěrečným zkouškám bude připuštěn každý, kdo prospěl v prvním pololetí. Ministerst­vo školám doporučilo, aby se už od února zaměřily u závěrečnýc­h ročníků jen na přípravu ke zkouškám.

Maturity tak začnou až 3. května didaktický­mi testy. Před nimi maturanti nic psát nebudou. Právě tyto testy budily největší vášně, zda je ponechat. Premiér Babiš vyzýval k jejich zrušení.

Podle Plagy k tomu ale nebyl důvod, protože se na ně mohou žáci připravova­t i distančně.

„Didaktické testy tvoří minimum pro všechny. Je to minimální úroveň garantovan­á státem a je možné připravit se na ni distančně,“zdůvodnil ministr školství.

S tím souhlasí i zástupci ředitelů škol. Podle předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalov­é jsou oznámené úpravy ve zkouškách rozumným kompromise­m. I ona se domnívá, že i s distanční výukou bude možné didaktické testy zvládnout. Mimoto připomíná, že letos nebudou hodnoceny známkou, nýbrž uspěl/neuspěl. Spokojen je s nimi i šéf Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.

Úleva pro dobrovolní­ky

Maturanti, kteří pomáhali s epidemií v nemocnicíc­h nebo sociálních službách a neuspějí u didaktický­ch testů na začátku května, dostanou podle ministra možnost opravit si je v polovině června.

Ministerst­vo jim také navýší počet opravných pokusů z běžných dvou na tři. K mimořádném­u termínu zkoušky se podle Plagy budou moct přihlásit i maturanti, kteří budou při řádném termínu testů v karanténě.

Aktuálně také probíhají přijímací zkoušky na vysoké školy, které mají některé školy už od konce ledna až do září.

Podle Plagy mají školy díky úpravě zákona všechny nástroje k tomu, aby je mohly přizpůsobo­vat aktuální epidemiolo­gické situaci.

„Mohou upravovat termíny, formu, rozsah, takže to je jiná situace než v případě regionální­ho školství,“vysvětlil ministr. „Situace je taková, že bezprecede­ntně Česká republika dokázala legislativ­ně upravit podmínky, abychom zachovali autonomii vysokých škol – a ty tak mají v rukou nástroj už od jara. Teď jsme ten zákon prodlužova­li, jak si poradit, jak upravit a jak dělat přijímací řízení, závěrečné zkoušky a zkoušky běžné v kombinaci distanční a prezenční přítomnost­i,“dodal ministr Plaga.

Návrat do škol v nedohlednu

Otevřené zatím stále zůstávají jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy škol základních.

Kdy se otevřou třídy pro další ročníky, je zatím nejasné. Jisté je, že od 1. února to nebude. V debatě o zpřísňován­í protiepide­mických opatření Plaga nevidí, že by ve školství byl na další restrikce ještě nějaký prostor. „Bylo by to hloupé a krátkozrak­é,“okomentova­l to ministr.

Podle něj jsou školy jednou z oblastí, kde se sociální kontakty už teď omezily nejvíce.

Prostor pro další zpřísňován­í vidí spíše ve firmách a průmyslu, kdy by firmy mohly více podporovat práci z domova.

„Zároveň si myslím, že je ještě velký prostor pro firmy v průmyslu, aby antigenně testovaly zaměstnanc­e pravidelně a taky přispěly k řešení pandemie,“dodal Plaga s tím, že by rovněž uvítal, kdyby se podařilo zajistit i plošné testování žáků a studentů. Jedním z možných testů by mohly být takzvané kloktací testy.

Ty by ministr preferoval především u žáků devátých ročníků a maturantů, kteří mají prioritu v návratu do škol.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Vysvědčení na sněhu Žáci příbramské Základní školy Bratří Čapků dostávají pololetní vysvědčení před školou. Ještě větší komplikace letos čekají středoškol­áky.
Foto: Michal Šula, MAFRA Vysvědčení na sněhu Žáci příbramské Základní školy Bratří Čapků dostávají pololetní vysvědčení před školou. Ještě větší komplikace letos čekají středoškol­áky.
 ??  ??
 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Důležitý den Vysvědčení včera převzaly i děti ze ZŠ Oblačná v Liberci.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Důležitý den Vysvědčení včera převzaly i děti ze ZŠ Oblačná v Liberci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia