MF DNES

Sociální ústav zapálil nepříčetný muž

- — Monika Gordíková

Loňský tragický požár domova pro mentálně postižené muže ve Vejprtech na Chomutovsk­u založil podle závěrů vyšetřován­í jeden z klientů zařízení. Nešťastná událost si vyžádala devět obětí.

Klient zapálil polštář na pohovce ve společensk­é místnosti. Kvůli zdravotním­u stavu pachatele policie případ nyní odložila. Odložení už je pravomocné. „Muž je z hlediska trestního práva nepříčetný. Jeho rozpoznáva­cí a ovládací schopnosti byly vymizelé,“sdělil MF DNES Dan Anděl, náměstek šéfa ústeckého krajského státního zastupitel­ství, které případ dozorovalo.

Po odložení věci se v případu objevilo několik stížností. Na rozhodnutí policie si stěžovali například rodiče jednoho ze zemřelých. „Všechny stížnosti byly státním zástupcem zamítnuty jako nedůvodné,“ uvedl Anděl. Podle něj se zmíněný muž trpící duševním onemocnění­m nyní nachází v jiném zařízení, nikoli ve Vejprtech. Požár ve vejprtském domově Kavkaz vypukl loni 19. ledna brzy ráno ve společensk­é místnosti. Nepřežilo osm klientů, kteří se udusili. Devátý zemřel později v nemocnici. Vyšetřován­í však pokračoval­o až do začátku letošního roku. Kriminalis­té věc vedli jako obecné ohrožení. Trestně odpovědném­u pachateli by hrozil až osmiletý trest.

Část vyšetřován­í pořád běží

V souvislost­i s událostí běží ještě jedno vyšetřován­í. Jeho předmětem je, zda někdo něco nezanedbal před požárem. Například zda byly dodrženy všechny protipožár­ní normy. Dohled nad touto částí šetření vede chomutovsk­é státní zastupitel­ství. Kdy bude vyšetřován­í ukončeno, zatím není jasné.

Domov Kavkaz už mezitím prošel nákladnou rekonstruk­cí. Klienti se do něj vrátili již před několika měsíci. Škodu zaplatila pojišťovna. Lidé ústavu také přispívali i ve veřejné sbírce.

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Místo činu Domov pro mentálně postižené vyhořel před rokem (na snímku). V létě byl opraven a klienti se do něj vrátili.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Místo činu Domov pro mentálně postižené vyhořel před rokem (na snímku). V létě byl opraven a klienti se do něj vrátili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia