MF DNES

Pokrokáři škrtli Edisona i Roosevelta

-

BRUSEL Jako v pohádce o chytré horákyni si připadali novináři a odborníci, kteří včera čekali, až Evropská komise zveřejní po dohodě s firmou AstraZenec­a smlouvu na nákup vakcín proti covidu-19. To sice komise učinila, ale naprostou většinu klíčových pasáží kontraktu stanovujíc­ích termíny dodávek či ceny společnost ponechala v utajení.

Brusel nicméně nadále požaduje, aby firma dodala v první fázi původně slíbené množství, britsko-švédský výrobce však tvrdí, že jej k tomu smlouva přímo nezavazuje. Ověřit si rozpory ve tvrzení komise a firmy nikdo nemůže, neboť zásadní body smlouvy stále odtajněny nejsou.

Exekutiva Evropské unie smlouvu podepsala loni v srpnu v rámci série kontraktů na společné nákupy vakcín. Členským státům zajistila 300 milionů dávek s možností dokoupit dalších 100 milionů.

AstraZenec­a měla původně doručit na 80 milionů dávek v prvním čtvrtletí letošního roku, minulý týden však oznámila, že to bude méně než polovina.

Z nyní veřejně přístupnýc­h částí smlouvy ovšem není patrné, v jakém časovém období mělo být kolik vakcín doručeno. Čtyřicetis­tránkový dokument stanovuje, že výrobce musí vyvinout „maximální rozumné úsilí“, aby poskytl kapacitu svých závodů k produkci vakcín nasmlouvan­ých EU. Právě kolem této formulace se podle nejmenovan­ého unijního činitele mohou točit případné soudní spory, pokud by se nepovedlo současné neshody urovnat jinak.

Komise se ve smlouvě zavázala uhradit předem 336 milionů eur (8,8 miliardy korun), kterými měla firma financovat vývoj a přípravu výroby vakcíny. Dvě třetiny této částky musela unijní exekutiva zaplatit do pěti dnů od podpisu smlouvy, zbytek později. (zah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia