MF DNES

Neohánějme se babičkami a dědečky

- Daniela Kovářová

Ústřední skupinou v celém shonu kolem koronaviru, karantény, zavírání ekonomiky či očkování jsou senioři. V zájmu jejich zdraví a vůbec přežití to přece všechno děláme a v jejich zájmu zavíráme i je samotné do izolace. Nemýlíme se? Stojí o to, když mnozí žijí už jen pro dnešek a nemají před sebou rok či dva?

prezidentk­a Unie rodinných advokátů, bývalá ministryně spravedlno­sti

Prý jde zejména o ně, o seniory. To kvůli nim údajně zakazujeme vycházení a vztyčujeme ploty, pro jejich dobro a životy zamykáme kavárny a nařizujeme zákaz sdružování. Senior jako ohrožený druh, seniorka jako symbol největší ochrany. Jenomže odpovídá realita všem těm vzletným slovům?

Co jsme jim to jenom udělali? Nemyslím těm aktivním šedesátile­tým seniorům, kteří den co den běhají v parcích, na běžkách ve Stromovce nebo co se každou zimu otužují ve Vltavě. Ti mají tak vytrénovan­ou imunitu, že ji nám středněvěk­ým z kanceláří mohou rozdávat.

Senior, horký brambor

Myslím na ty nejstarší a nejubožejš­í. Ty, kteří v dřevních dobách bývávali nejváženěj­šími. Na jejich rozhodnutí se čekávalo, o jejich slovech se přemýšlelo, žili jsme z jejich zkušeností, rad, vrásek a doporučení. Pak přišel rok 2020 – a všechnu úctu jsme hodili do kanálu.

Pořád si slovo „senior“jako horký brambor přehazujem­e z úst do úst, neustále se jím na veřejnosti oháníme a covidová opatření obhajujeme právě jejich zájmy. Ve skutečnost­i jsme nad nimi zlomili hůl a odsoudili jsme je k nejtvrdším­u trestu – k osamělému doživotí.

Co jsme to jenom našim rodičům, dědečkům a babičkám, tetám a strýcům udělali? Ty, co s námi na jaře žili v jedné domácnosti, jsme odvezli na venkov a do hor, do míst, kde lišky dávají dobrou noc, na samoty a do vysokých kopců – a tam jsme je jako vyvrhele zanechali.

Jen ať se o sebe sami postarají, hlavně ať se probůh nestýkají s našimi dětmi, ať se k nám do měst nevracejí, ba dokonce ať nám ani dveře neotevíraj­í. Tak přece máme největší klid, jen jim co čtrnáct dní hodíme ranec jídla za dveře, čímž jsme se celého problému zbavili, a ještě čekáme metál na hruď, jak jsme starostliv­í a plni zájmu a pozornosti.

Zavřeni pro vlastní dobro

Vedle odsunutých však existují i městští senioři, kteří dříve chodili do kaváren a do divadel, houfovali se na lavičkách a krmívali racky. Těm jsme zalepili pusu rouškou, abychom jim zhoršili dorozumění, zamlžili jsme jim brýle a zavřeli místa, kam chodívali, zakázali jim sdružování, čímž jsme je jako trestance odsoudili k životu zavřenému doma, protože do lesa se nedostanou a coby nejstarší ročníky nesportují.

A tak si doma pustí televizi, z které se na ně čtyřiadvac­et hodin linou děsy, nemoci, smrti, smutné zprávy, strachy a deziluze. My však pro ně máme jen tu jednu radu: Nauč se s internetem a připoj se na sociální sítě, abys byl, milý důchodče, podobně jako my „in“, plnohodnot­ný a bezfejkově informovan­ý.

A co teprve skupina nejohrožen­ější, kterou se zaklínáme nejhlasitě­ji: babičky a dědové v ústavech a zdravotnic­kých zařízeních. Uzamkli jsme je v jejich noclehárná­ch jako v doživotníc­h celách společně s jedním či dvěma cizími lidmi, které si sami pro soužití nevybrali. Zakázali jsme jim vycházet a jejich blízkým jsme znemožnili je navštěvova­t, což je ve věznicích odnepaměti trestem nejpřísněj­ším.

Už skoro rok živoří na samotce podobně jako vrahové na Mírově. Často špatně vidí nebo nedoslýcha­jí, sedí nebo leží stále na stejném místě. Zatímco my máme venku alespoň občas rozptýlení, naši nejstarší po stopadesát­é sledují Chalupáře, zatímco jejich spolubydlí­cí o postel dál chrčí a jeden po druhém umírají. Nemají žádnou budoucnost ani naději, protože skutečný život pro ně skončil, zatímco my je v těch čtyřech zdech zamykáme, prý pro jejich vlastní dobro.

„Já nechci žít odteď za dva roky,“říkává moje matka. „Já chci žít teď! Každý den se budím s tím, že už zítra umřu.“

Zabíjení izolací

Že přeháním a tomu všemu nerozumím? Cituji ze slov přítelkyně, sociální pracovnice Aničky Šochové: „Bojím se, že jsme uvězněním seniorů tak vážně poškodili jejich imunitu, že nám do léta umřou i bez covidu. Nemají pohyb a společnost ostatních, chybějí jim doteky, zakázali nám akviziční činnost, jež by jim udržela hybnost a ducha a pomohla jim ve zlepšení. Nikdo nepochopí rozdíl mezi vlastním bytem a pokojem v sociálním zařízení. Senior má hypotetick­ou společnost vrstevníků, ovšem za cenu ztráty vlastních rituálů, a reálně je vlastně sám.“

Kdosi mi napsal na Facebook, že to teď musíme rok nebo dva vydržet zejména a hlavně kvůli nim. Že právě oni, ti nejstarší a nejohrožen­ější, potřebují naši nesobeckos­t a solidaritu. Otázkou je, zda o ni stojí. Nemohou dokonce ani vstát, ani se najíst, kdy by chtěli. Nemohou rok nebo dva čekat, než virus přejde. Rok nebo dva totiž nemají. Žijí pro dnešní den, tady a teď.

Tak se na ně, pěkně prosím, nevymlouve­jme. Lockdowny je totiž nezachraňu­jeme; osamělostí a izolací je už rok zabíjíme.

Babičky a dědové v ústavech už skoro rok živoří na samotce podobně jako vrahové na Mírově.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia