MF DNES

Vakcína má zelenou

Očkování novou vakcínou firmy AstraZenec­a v EU včera schválila Evropská léková agentura.

-

Vakcína byla hodnocena ve Velké Británii, Brazílii a Jižní Africe. Podle čtyř klinických studií je bezpečná. Její účinnost je však pouze šedesátipr­ocentní.

Podobnou účinnost vykazují vakcíny proti chřipce. Mezi očkovanými se však během studie neobjevil nikdo, kdo by kvůli onemocnění covidem musel být hospitaliz­ovaný.

„Vakcína se může zdát být méně účinná v prevenci vzniku symptomati­ckého onemocnění covid-19 ve srovnání s již registrova­nými vakcínami, avšak brání rozvoji závažného onemocnění. Věřím, že data o účinnosti této vakcíny se budou dále upřesňovat,“řekla Storová ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Většina účastníků studií byla ve věku 18 až 55 let, u starších zatím není dostatek dat. Ta, která odborníci dosud mají, naznačují, že vakcína je i pro starší bezpečná. „Experti Evropské lékové agentury usoudili, že vakcína může být použita u starších dospělých. Více informací se očekává z probíhajíc­ích studií, které zahrnují vyšší podíl starších účastníků,“uvedl SÚKL.

Dohromady mohou všechny členské státy Evropské unie zakoupit 300 milionů dávek s možností dalších sto milionů. Češi by měli celkem získat tři miliony dávek pro 1,5 milionu lidí. „Smlouva rovněž umožňuje členským státům darovat své dávky vakcín zemím s nižšími a středními příjmy nebo je přesměrova­t do dalších evropských zemí,“uvádí v tiskové zprávě ke smlouvě s výrobcem Evropská komise.

Jak funguje AstraZenec­a?

Jde o takzvanou vektorovou vakcínu. Ta funguje tak, že se použije jiný virus jako jakýsi „kurýr“či „nosič“(zde adenovirus) a do něj se vloží genetická informace. V případě koronaviru tento „kurýr“nese gen pro produkci spike proteinu, což jsou výběžky či paprsky na povrchu

viru, které mu umožňují vstup do lidských buněk.

Samotný adenovirus se nemůže v lidském těle množit ani nezpůsobuj­e onemocnění. Jeho úloha je v tom, že jakmile je vakcína podána, díky jeho obsahu se v těle vytvoří spike protein koronaviru a imunitní systém člověka ho okamžitě zaznamená a začne si proti němu tvořit obranu, tedy protilátky.

Když se potom člověk s virem SARS-CoV-2 opravdu potká, imunitní systém už ho zná a umí na něj zaútočit. Virus se tak nedostane do buněk a nemoc se nerozvine.

Na očkování je minium stížností

Denně se u nás naočkuje v průměru 15 tisíc lidí. První dávku dostalo přes 250 tisíc lidí, 28 tisíc už u očkování ukončilo druhou dávkou.

Zatím SÚKL zaznamenal asi dvě stě hlášení na podezření na nežádoucí účinky. Jde však o očekávané reakce, které uvádí i výrobce. Jde třeba o příznaky chřipky jako zvýšená teplota, únava, bolest svalů či kloubů. Někdy lidé hlásí i bolesti v místě vpichu, nevolnost či zvracení.

 ?? Foto: Profimedia ?? Vakcíny na zdi V Barceloně vytvořil umělec Salvatore Benintende graffiti The Three Vaccines inspirovan­é současným vývojem.
Foto: Profimedia Vakcíny na zdi V Barceloně vytvořil umělec Salvatore Benintende graffiti The Three Vaccines inspirovan­é současným vývojem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia