MF DNES

Sesazený policejní ředitel Husák skončil v nemocnici

- — Václav Janouš, Karel Hrubeš

Liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, kterého policejní prezident Jan Švejdar kvůli účasti na večírku v teplickém hotelu Prince de Ligne v úterý odvolal od února z funkce, byl včera hospitaliz­ován. Do nemocnice jej převezl ve vážném stavu vrtulník z Jizerských hor. Podle některých spekulací kvůli infarktu.

„Podle informací, které mám k dispozici, je stav Vladislava Husáka stabilizov­aný a věřím, že bude brzy v pořádku,“uvedl později policejní prezident Švejdar na Twitteru.

Kolaps ve školicím středisku

Krajské ředitelstv­í Policie ČR, kde Husák dosud působil jako ředitel, předtím informace o jeho zdravotním stavu prý nemělo. „Dozvěděl jsem se to teď na internetu, informace k tomu nemám. Záležitost­i, které by mohly vést ke ztotožnění konkrétníc­h osob a jejich zdravotníh­o stavu, ale ani nekomentuj­eme,“řekl mluvčí libereckýc­h policistů Vojtěch Robovský.

Husák, stále ještě ředitel liberecké policie, zkolaboval včera uvnitř školicího střediska policie v Kořenově

na Jablonecku. Okrová budova se nachází v odlehlé části horské obce, kam vede jediná, nyní neudržovan­á zasněžená cesta.

„Bylo to únavou a vyčerpáním,“popsala policistka, která reportérům MF DNES otevřela dveře střediska.

Opravená budova, která sloužila dosud jako rekreační a školicí středisko v horách, dnes funguje jako detašované pracoviště pro liberecké policisty kvůli koronaviru. Ti jsou rozděleni do směn a část z nich jezdí do práce právě sem, aby se eliminoval­a možnost nákazy mezi policisty.

Policie do objektu přesunula počítače, vybudovala síť a vytvořila kompletní zázemí služebny. „Od pondělí do pátku se tam chodí normálně do práce. Tyto budovy se využívají jako alternativ­ní pracoviště, je to z rozkazu policejníh­o prezidenta. Kořenov je jedním z nich,“řekla mluvčí policejníh­o prezidia Kateřina Rendlová.

O dovolené v práci?

Není však jasné, co Husák na daném místě včera dělal. Jednoduše proto, že momentálně čerpá dovolenou, konkrétně až do 1. února, ke kterému jej policejní prezident z funkce odvolal.

„Nevím, co tam dělal, má dovolenou. Samozřejmě když někdo chce jít v době dovolené do práce, nikdo mu bránit nebude,“uvedla Rendlová.

Husák má od února působit jako metodik Útvaru policejníh­o vzdělávání a služební přípravy. Hrozí mu nicméně úplné propuštění z řad policie.

„Běží kázeňské řízení, na jehož konci mohu rozhodnout o uložení kázeňského trestu od písemného napomenutí až po odnětí služební hodnosti, což ve svém důsledku vede k propuštění ze služebního poměru,“upozornil Švejdar.

Oslava podnikatel­e a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy znamenala porušení několika vládních nařízení proti šíření koronaviru. Husák se hájil tím, že v hotelu měl domluvené setkání se šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou a se současným místopředs­edou Rady České televize Jiřím Šlégrem o sportovní unii.

 ?? Foto: MAFRA ?? Vladislav Husák Končící liberecký krajský policejní šéf.
Foto: MAFRA Vladislav Husák Končící liberecký krajský policejní šéf.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia