MF DNES

Šlachtův drive-in a debata nakonec

Bývalý šéf ÚOOZ rozjel politickou kariéru na parkovišti.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Na odlehlém parkovišti na úplném okraji brněnského centra zastavuje ve čtvrtek před půl desátou první auto. Vystupuje starší pár a okamžitě se hlásí k podpisu. „Máme jeho knížku, máme jeho podpis, všechno to, co dělá, je nám hrozně blízké,“říká Marie Lankašová, která s manželem přijela do Brna ze třicet kilometrů vzdáleného Vyškova. Kvůli Robertu Šlachtovi.

Nové hnutí Přísaha, které založil bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu, v tu chvíli ještě oficiálně neexistova­lo ani 24 hodin. Že se něco děje, věděli asi jen Šlachtovi nejvěrnějš­í příznivci, vzniku hnutí nepředcház­ela žádná viditelná kampaň. V mrazivém lednovém ránu tak visela prostá otázka: Dorazí vůbec někdo, nebo se první den stane pro Přísahu také první porážkou?

„Nějaké změny jsou v této zemi potřeba a třeba se s ním podaří,“vysvětluje Lankašová. A od lidí, kteří postupně přijíždějí podepsat archy, jsou podobná slova častá. Znají Šlachtův příběh, četli jeho knihu, z velké části jde o fanoušky.

Zakladatel­e hnutí minula Lankašová jen o chvíli. Šlachta přijíždí v dobré náladě, ale v odpovědi na otázku, co by považoval za úspěch, je opatrný. „Já považuji za úspěch, že se první lidé přijeli podepsat už teď ráno, že lidé, kteří jsou na stáncích s námi, jsou dobrovolní­ci, kteří si vzali dovolenou a pomáhají nám. To všechno je pro mě úspěch,“říká.

Hnutí se snaží získat tisíc podpisů, které jsou nutné k tomu, aby se mohlo oficiálně zapojit do parlamentn­ích voleb. Jenže doba klasickému sbírání podpisů na náměstích a frekventov­aných ulicích nepřeje. Přísaha se proto rozhodla využít takzvaná drive-in místa, kam lidé přijedou autem, podepíší dokument a zase odjedou. Tímto způsobem bude probíhat sběr podpisů třicet dní, přičemž tým se chystá objet celkem 72 měst.

Další podpisy sbírají koresponde­nční formou. Šlachta odhaduje, že pokud se podpisy podaří sesbírat, se všemi schvalovac­ími procesy by mohli mít hotovo 10. dubna.

Signatářů na parkovišti zatím přibývá. Šlachta se s nimi energicky zdraví, rozdává podpisy a fotografie. Všichni se podepisují, někteří se zajímají i o to, kolik a kam mohou přispět. „Uvažuji, že Přísaze pošlu deset tisíc korun,“uvádí jeden ze zájemců.

Druhou zastávkou jsou Pohořelice, pětitisíco­vé městečko na jihu Moravy, Šlachtova domácí půda. Tady vyrostl, tady chodil do školy, tady v roce 1992 nastoupil ke sboru jako řadový policista a odsud se vypracoval přes brněnskou expozituru Národní protidrogo­vé centrály až na post šéfa ÚOOZ. S kampaní mu tady pomáhají staří přátelé i bývalí policejní kolegové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia