MF DNES

Německý rok s covidem: Kde se stala chyba?

Očekávání Němců byla vysoká. Vládě se však nedaří zvládat pandemii podle toho, jak si původně představov­ali.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Bylo to před rokem touto dobou, kdy bavorská armádní laboratoř potvrdila první výskyt do té doby neznámého viru z Číny na území Německa. „Pamatuji si, že bylo pondělí 27. ledna 21:17 hodin. V tu chvíli to všechno začalo. Měli jsme před sebou něco, s čím jsme se dosud nesetkali, a nikdo nevěděl, co bude dál,“popisuje dobu přesně před rokem lékař z nemocnice v Mnichově, do níž ten večer přijel 33letý muž s příznaky podobnými chřipce.

„Nic nám nehrozí“

Od té doby v souvislost­i s nákazou covid-19 zemřelo přes 50 tisíc lidí. Bylo to opravdu nutné? Z dosavadníc­h dat je navíc zřejmé, že vývoj se přinejmenš­ím v tomto ohledu zhoršuje. Prvních devět měsíců byl počet obětí v Německu 10 tisíc – a během posledních dvou měsíců se zpětinásob­il.

„Německo již není příkladem toho, jak zvládat pandemii,“bilancují nyní německá média.

Už začátek pandemie politici, stejně jako řada odborníků, podcenili. V době, kdy byl čínský Wu-chan, odkud se nákaza novým koronavire­m SARS-CoV-2 rozšířila do celého světa, v přísné karanténě, se v Německu zdálo, že riziko, pokud vůbec nějaké existuje, je příliš daleko. O prvním případu nákazy v Německu pak bavorský zemský sněm v tiskovém prohlášení o nákaze informoval stručně: nakažený muž je zdravotně v dobrém stavu a „riziko nákazy novým koronavire­m je v Bavorsku aktuálně považováno za zanedbatel­né“.

Od té doby se však jen v Bavorsku nakazilo téměř 400 tisíc lidí a deset tisíc jich na komplikace spojené s infekcí zemřelo.

Rozsah situace v té době nejen v Německu nedokázal odhadnout nikdo. Ještě v únoru bylo z oficiálníc­h míst slyšet, že letiště jsou na výskyt nového viru dobře připravená a ohrožení je nízké. To se začalo rychle měnit. Koncem února už Německo mělo první ohnisko nákazy v západoněme­ckém okrese Heinsberg, lidé si přestávali podávat ruce a z regálů zmizel toaletní papír.

Začátkem března přitom Institut Roberta Kocha riziko pro veřejné zdraví ještě považoval za „mírné“.

Teprve v polovině měsíce vláda zatáhla za brzdu a zavřela zemi do karantény. Během léta nastalo mírné uvolnění a od podzimu kvůli narůstajíc­ím počtům nákaz pak další, kontinuáln­ě prodlužova­ná karanténa a stále přísnější protiepide­mická opatření.

Pandemie v plné síle ukázala na dlouho odkládané problémy: například o digitaliza­ci se v Německu léta mluví, ale mnohem méně se pro ni dělá. Dobré internetov­é připojení po celé zemi by přitom nyní ve školách usnadnilo komplikova­nou výuku na dálku, stejně tak možnost vyřizovat úřední záležitost­i bez osobního kontaktu by přispěla ke snížení rizika nákazy.

Německé úspěchy

Přes to všechno je situace v Německu pořád lepší než v řadě evropských zemí – co by za ni jinde dali. V této souvislost­i se zmiňuje i racionální přístup kancléřky Angely Merkelové, která jako vědkyně s doktorátem z fyziky naslouchá zkušeným odborníkům spíše než stranickým kolegům.

Zároveň je nutné zmínit očividný úspěch země v boji proti pandemii: první vakcínu schválenou pro použití v Evropě vyvinula německá biotechnol­ogická firma BioNTech, jejíž vývoj německá vláda podpořila sumou ve výši 375 milion eur.

Nyní, kdy má celá Evropa problém se slíbenými dávkami vakcíny firmy AstraZenec­a vyráběné v Británii, oznámil BioNTech, že pro místní potřebu dodá dvojnásobe­k původně slíbených dávek. I ty se budou vyrábět v Německu, konkrétně v nově uzpůsobené továrně v Marburgu.

 ?? Foto: Reuters ?? Máme toho dost! Němci snášeli ještě na jaře proticovid­ová opatření celkem klidně. Ale na podzim loňského roku už proti nim vyšli do ulic.
Foto: Reuters Máme toho dost! Němci snášeli ještě na jaře proticovid­ová opatření celkem klidně. Ale na podzim loňského roku už proti nim vyšli do ulic.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia