MF DNES

Jak v San Francisku kádrovali názvy škol

„Sloužil ve vládě rasisty Woodrowa Wilsona.“Už vadí i Edison, Roosevelt či slova jako misie a El Dorado

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Mlýny politické korektnost­i právě semlely i Thomase Alvu Edisona, prezidenty Lincolna, který válčil proti otroctví, a Roosevelta, jenž úspěšně provedl USA krizí i druhou světovou válkou. Ale také autora Ostrova pokladů Roberta Louise Stevensona. Jsou to pro dnešní dobu nepřístojn­á jména. Stejně jako třeba slova El Dorado nebo misie.

Jak to vypadá, když se urve ze řetězů hloupé pokrokářst­ví, ukázalo nyní školská rada San Franciska, která v dokonalém sovětském stylu zrušila názvy 44 škol. Hloupé to bylo mimo jiné proto, že jak napsal San Francisco Chronicle, radní ani nevěděli, po kterém Roosevelto­vi – prezidenty byli dva – nese Roosevelt Middle School jméno, tak v návrhu pro jistotu znectili oba.

Potupě v podobě veřejného vygumování unikl švédský diplomat Raoul Wallenberg, který v Budapešti zachránil spoustu Židů a nakonec zmizel, když ho odvlekli Rusové. Byl tehdy na jejich seznamu – a teď je ze seznamu patrné, že si ho proklepáva­li i pokrokáři.

Kádrováci a směšná karikatura

Hromadné zmizíkován­í způsobilo i těžký konflikt mezi sanfrancis­kými levičáky, kteří ovládají město: starostka London Breedová se na školskou radu rozčílila s tím, že nechápe, jak ve chvíli, kdy je třeba přemýšlet, jak v pandemii dostat děti do lavic, radní kádrují jména škol.

New York Times cituje lékaře Adama Davise, pro něhož je Joe Biden příliš „vpravo“, ale který říká: „Neznám osobně nikoho, kdo si nemyslí, že je to bláznivé. Je to karikatura… Když děláme věci, jimž se lidi smějí, zesměšňuje to celé hnutí.“

Aby bylo dobře vidět, co je vlastně k smíchu, stačí pár kliků na internetu, kde lze najít návrh na změny s odůvodnění­m. Některé přinášíme.

Balboa High School – Balboa byl španělský dobyvatel, který zabil stovky původních obyvatel a podle kronikáře nakrmil své psy čtyřiceti homosexuál­y. (Pozn. red.: Vasco Nuňez de Balboa jako první přešel roku 1513 Panamskou šíji.)

Abraham Lincoln High School – jako hrdinu ho nevidí Indiáni, umožnil stavbu železnice, která vedla ke ztrátě území, zdrojů, životního stylu a kultury původních obyvatel… Je zodpovědný za vysídlení Navahů, při němž zemřely dva tisíce lidí, a za oběšení 38 Siouxů.

George Washington High School – otrokář, kolonizáto­r.

Herbert Hoover Middle School – rasistický prezident vyznávajíc­í bílou nadvládu, sloužil jako ministr obchodu ve vládě rasisty Woodrowa Wilsona.

Presidio Middle School – presidio znamená ve španělštin­ě „opevněný vojenský objekt“, tedy spojení se zotročením kalifornsk­ých původních obyvatel a krádeží půdy.

Mission High School – pojmenován­a po misii svatého Františka z Assisi. Všechny misie v Kalifornii byly místy otroctví a kolonizace.

Roosevelt Middle School – Theodore Roosevelt byl proti občanským právům a hlasovacím­u právu pro černochy. Franklin Delano Roosevelt odmítl podpořit zákon proti lynčování navržený jeho manželkou. Další rasistická politika a názory včetně rasového inženýrstv­í. Po Pearl Harboru přikázal násilné přemístění 100 000 japonských Američanů do koncentrač­ních táborů.

Madison Campus – prezident James Madison byl otrokář a vlastnil plantáž.

Thomas Edison Charter Academy – zavedl elektrošok­y zvířat, prováděl je u mnoha z nich včetně slona Topsyho, což byl ve své době oblíbený cirkusový slon.

El Dorado Elementary – jde o španělské koloniální slovo oslavující dobývání a kolonizaci.

„Jeho oddanost kolísala“

Lowell High School – James Russell Lowell byl zastáncem zrušení otrokářstv­í, ale jeho oddanost věci kolísala stejně jako jeho názor na černochy. Obhajoval jejich právo volit, ale připouštěl, že to může způsobit problémy.

Francis Scott Key Elementary – otrokář, napsal prootrokář­ské verše ve státní hymně.

Robert Louis Stevenson Elementary – napsal báseň Děti z ciziny, která začíná otázkou „malému zmrzlému Eskymákovi“či „japonským dětem“– „no nechtěli byste si to se mnou vyměnit?“. Stevensono­vy sbírky obsahují nejednu rasisticko­u báseň.

V této várce byl také zrušen název základní školy pojmenovan­é po živoucí osobě a významné washington­ské političce Demokratic­ké strany Dianne Feinsteino­vé, která je za Kalifornii senátorkou. Důvod: když byla v roce 1984 starostkou San Franciska, aktivisté ukradli z radnice konfederač­ní vlajku a ona ji nahradila.

Tím to zřejmě nekončí. Sanfrancis­ká školská rada oznámila, že přijímá další návrhy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia