MF DNES

Maďaři schválili použití čínské vakcíny

-

Maďarské regulační úřady schválily k použití vakcínu proti covidu-19 od čínského výrobce Sinopharm. Oznámila to včera šéfka maďarských zdravotnic­kých úřadů Cecilia Müllerová. Maďarský premiér Viktor Orbán předtím uvedl, že Budapešť v pátek nebo v sobotu může s čínskou firmou podepsat dohodu o nákupu vakcín.

Orbán odkázal na Srbsko, které minulý týden jako první evropská země začalo s hromadným očkováním čínskou vakcínou; od Sinopharmu Bělehrad dosud obdržel milion dávek. Maďarsko již minulý týden nakoupilo ruskou očkovací látku Sputnik V a oznámilo i jednání s čínským výrobcem. Budapešť může dohodu se Sinopharme­m podepsat okamžitě, jelikož má v čínský přípravek největší důvěru, uvedl Orbán. S jeho pomocí by pak mohlo Maďarsko naočkovat do března až 1,7 milionu lidí.

„Číňané mají s tímto virem nejdelší zkušenost, takže jsou nejspíš nejlépe informovan­í,“zdůvodnil Orbán svou důvěru v čínskou očkovací látku.

Maďarko se podobně jako ostatní země EU potýká s nedostatke­m vakcín. Šéf Orbánova kabinetu dříve vysvětlova­l, že je maďarská vláda nucena hledat vlastní zdroje pro hromadné očkování proti covidu-19, a to kvůli váhavosti Evropské komise.

V Maďarsku, které má 9,8 milionu obyvatel, bylo podle vládních údajů doposud očkováno přes 161 000 lidí vakcínami od Pfizeru a Moderny. Masové vakcinaci brání nedostateč­né množství očkovacích látek přicházejí­cích přes Evropskou unii. Brusel naopak vyzývá, aby unijní státy při nákupu vakcín postupoval­y společně, a to i přesto, že kvůli problémům s nedostatke­m vakcín začínají některé evropské země a regiony omezovat očkování nových zájemců.

Evropská komise však tvrdí, že s firmami, které mají s EU uzavřené smlouvy o dodávkách vakcín, prý tvrdě vyjednává o dodržení dohod. (zah a ČTK)

BUDAPEŠŤ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia