MF DNES

Experti: Facebook tápe v tom, co a jak mazat

Čtyři z pěti cenzorskýc­h zásahů byly podle dozorčího panelu špatně. Sociální síť je vrací do původní podoby

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Jak víme, Facebook občas maže kontroverz­ní příspěvky na své síti, čímž se snaží zabránit šíření lží a nenávisti a také lidské nahoty. Jak však teď ukázal první verdikt nezávisléh­o kontrolníh­o orgánu, který americký gigant sám ustavil, snaha stát se arbitrem pravdy, tedy rozhodovat o tom, co je lživé a nebezpečné, a tudíž nehodné vystavení na síti, mu alespoň zatím moc nejde. Pravidla, která k tomu používá, se ukázala jako komplikova­ná a nepříliš praktická.

Dozorčí panel největší sociální síť světa nešetřil a oznámil, že z pěti zkoumaných cenzorskýc­h zásahů platformy byly hned čtyři špatně, jinými slovy byly neoprávněn­é, nejasné

WASHINGTON

a špatně komunikova­né. Vzhledem k tomu, že verdikty kontrolníh­o orgánu jsou pro Facebook závazné, společnost krátce nato oznámila, že čtyři posuzované příspěvky už byly obnoveny v původní podobě.

K ostře sledovaném­u zablokován­í účtů dnes už expreziden­ta Donalda Trumpa se kontrolní komise zatím nevyjádřil­a, je však rozhodnuta ho rovněž přezkoumat.

Orgán placený Facebookem složený z dvaceti akademiků, novinářů a dalších osobností má za úkol kontrolova­t, zda společnost na svých platformác­h moderuje obsah v souladu se svými vlastními pravidly. První várka přezkoumáv­ání dopadla dosti nevalně.

„Žádný z případů neměl snadné řešení, diskuse odhalila obrovskou složitost příslušnýc­h problémů,“uvedla včera rada v příspěvku na blogu, v němž shrnula své kroky. „Ve více případech se členové pozastavov­ali nad tím, zda jsou pravidla Facebooku dostatečně jasná na to, aby je uživatelé chápali,“uvádí dále prohlášení.

Když odhlédneme od jednoho spíše úsměvného případu, kdy automatick­ý detenční systém zjevně přehnaně zareagoval na obrázek ženské bradavky v brazilské osvětové kampani o rakovině prsu, ostatní se týkaly údajných porušení pravidel při šíření nenávisti a lživých tvrzení. Kontrolní rada nakonec podpořila pouze rozhodnutí smazat sdělení souvisejíc­í s nedávným konfliktem mezi Ázerbájdžá­nem a Arménií o kontrolu Náhorního Karabachu. Autor v něm tvrdil, že Ázerbájdžá­nci ve srovnání s Arménci nemají žádné dějiny. V daném kontextu prý byl patrný úmysl dehumanizo­vat druhou stranu a tudíž se jednalo o porušení pravidel.

Jako přípustný byl naopak uznán příspěvek, ve kterém uživatel kritizoval politiku francouzsk­é vlády ohledně koronaviru a stěžoval si na její odmítnutí povolit léky proti malárii, hydroxychl­orochin a azithromyc­in, k léčbě covidu. Facebook vyjádření odstranil proto, že povzbuzová­ní lidí, aby užívali neschválen­ý lék, by jim mohlo bezprostře­dně ublížit. Kontrolní orgán rozhodl o zrušení zákazu, protože odmítnutí zmíněných léků „bylo problemati­cké“, neboť jinde byly použity k záchraně životů.

Vrátil také na síť zkomolený citát šéfa nacistické propagandy Josepha Goebbelse, jenž prý neporušil pravidla Facebooku, neboť nepodporov­al nacisticko­u ideologii ani činy. A také příspěvek barmského uživatele o tom, že„s muslimy něco není psychologi­cky v pořádku“.

Jen těchto pár příkladu ukazuje, jak nesmírně zašmodrcha­ný je problém regulace sociálních sítí, jež ještě dále komplikují třeba kulturní a jazykové kontexty uživatelů z celého světa a z nich plynoucí nedorozumě­ní. A to se v tomto případě jedná jen o „samoregula­ci“jedné obří společnost­i, která dostala obrovskou moc kontrolova­t svobodné vyjadřován­í miliard lidí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia