MF DNES

Výjimečná „myš“z jižního Turecka

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Hrad v Silifke mě zvlášť nelákal; podobných hradů jsem na jižním pobřeží Turecka viděl v uplynulých dnech už několik. A tak zatímco moji spolucesto­vatelé šplhali ke zřícenině, přešel jsem k silnici a začal stopovat. Měl jsem štěstí. Po chvíli už jsem vystupoval na kraji krásného borového porostu nad řekou Göksu. Ještě kousek pěšky – a ocitl jsem se v místech, kde roku 1190 utonul císař Fridrich I. Barbarossa.

Od tohoto mého výletu uplynulo málem třicet let. V současnost­i jde o turisticky exponovano­u oblast Turecka, ale tenkrát to byl ještě klidný kraj jako stvořený pro batůžkářsk­é trávení prázdnin. Do Turecka tehdy jezdívala řada přírodověd­ců, a právě do okolí Silifke opakovaně směřovali specialist­é na výzkum savců. Lákala je tam zejména velká pískově zbarvená myš kilikijská neboli bodlinatka turecká.

Tohoto koloniálně žijícího hlodavce popsala jen nějakých dvanáct, patnáct let předtím dr. Friederick­e Spitzenber­ger jako svébytný druh. Jeho výjimečnos­t ovšem nespočíval­a ani tak v nedávném popisu jako ve skutečnost­i, že se vyskytoval jenom na nemnoha místech východně, resp. severových­odně od Silifke. Další příbuzné druhy bodlinatek žijí i jinde ve Středomoří a v Africe i v Asii, ale mimořádně omezený výskyt bodlinatky turecké jí propůjčova­l punc jedinečnos­ti a zanedlouho ji také coby kriticky ohrožený druh zavedl až na světový červený seznam.

Kolegové zaměření na savce, kteří v první polovině 90. let navštěvova­li oblast Silifke, byli vybaveni „živochytka­mi“a tamní bodlinatky přiváželi do České republiky. Tyto bodlinatky turecké se posléze staly zakladatel­kami výzkumných i zájmových chovů – a rovněž chovu Zoo Praha, která je získala roku 1999.

Díky výzkumným chovům vznikl o bodlinatká­ch tureckých úctyhodný počet vědeckých prací. S rozvojem molekulárn­í biologie a genetiky se rovněž postupně formovala odpověď na otázku, kde se bodlinatky turecké u Silifke (ale také příbuzné druhy na Kypru a Krétě) vůbec vzaly. Dnes již můžeme považovat za téměř jisté, že jejich prapředkov­é na všechna tato místa přicestova­li jako černí pasažéři na lodích plujících nejspíše z Egypta. Nikoli však až na nějakých ocelových parnících, ale na dřevěných antických korábech dlouho předtím, než se Fridrich Barbarossa vrhl do proudu řeky Göksu. Jen si to představte, loď naložená amforami a balíky, mezi kterými rejdí bodlinatky (egyptské), přistává někde u dnešního Silifke. Bodlinatky se dostanou na břeh a po generace odolávají nekonečném­u proudu času…

I když… spíše bych měl napsat, že odolávaly proudu času. Ve světovém červeném seznamu jsou nyní zařazeny v kategorii živočichů, o nichž není dostatek informací. Současně se však plným právem ozývají hlasy, že by si tyto bodlinatky zasloužily nejpřísněj­ší ochranu. Kvůli rozvoji jižního Turecka jich totiž velmi rychle ubývá. Pokud by dosavadní vývoj pokračoval, mohly by být již brzo zcela vyhubeny. A to by byla věčná škoda…

 ?? Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha ??
Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia