MF DNES

Kolumbus, kluk v mixéru a medvídek Pú

Kryštofa Ženatého, šéfa východočes­ké MF DNES

-

Kryštof, to je ale krásné jméno,“rozplýval se nejeden dospělý při zjištění, jak se jmenuju, a nevědomky tak sypal sůl do hlubokých ran mé dětské duše. V osmdesátýc­h letech totiž tohle jméno nebylo vůbec běžné. A já jsem jen tiše záviděl všem Jirkům, Honzům, Petrům, Mirkům, Tomášům, Michalům a Radkům, že se jmenují tak nějak normálně a že jsou v každé třídě a na každém hřišti, když ne tři, tak alespoň dva.

Já jsem byl sám. Široko daleko. Na našem maloměstě jsem žádného jiného Kryštofa neznal, dokonce ani později, když jsem odešel na školu do města okresního. Nikde nikdo.

Ne že bych z toho upadal do těžkých depresí, ale tu a tam to mé dětské mysli nedalo a dlouze jsem nad tím dumal. Jediný všeobecně známý Kryštof byl Kolumbus. To byla taky nejčastějš­í urážka, kterou jsem si zamlada vyslechl. „Kolumbus, autobus,“to bylo vrcholné dílo jakéhosi pětiletého básníka, který se mnou sdílel mateřskou školu.

Vlastně dnes ani přesně nevím, jestli mi na tom něco doopravdy vadilo. Asi jen ta samota. Byl jsem jediný Kryštof ve školce, v tělovýchov­né jednotě, v hudební škole, na základce, dokonce i na gymnáziu.

Vlastně ne, o jednom dalším Kryštofovi jsem věděl. Měli ho nějací vzdálení známí mých rodičů, jako dvou- nebo tříletí jsme si prý hráli spolu někde na pískovišti. Dokonce si pamatuju, že bydlel někde mezi Gottwaldov­em a Otrokovice­mi poblíž kolejí. To byl pro mě takový záchytný bod. Jediné světlo v celém vesmíru. Sice hodně vzdálené a skoro až abstraktní, ale přinejmenš­ím jsme na to byli dva. Nebyl jsem úplně sám. Jestli u těch kolejí žije dodnes, nechávám s vděčností pozdravova­t.

Pokud už se jméno Kryštof někde vyskytlo, bylo to snad ještě horší. Tak například jindy naprosto skvělý autor dětské prózy Miloš Macourek má velkou kaňku za pohádku o Kryštůfkov­i, který se schoval v mixéru. Pardon, ale takoví magoři jsme my Kryštofové nebyli ani jako malé děti. Nebo Alan Alexander Milne. Ten svým eposem o medvídkovi Pú prokázal našemu jménu doslova medvědí službu, když jedinou lidskou postavu nazval Kryštůfek Robin. Po přečtení několika kapitol má čtenář jméno Kryštof neomylně zařazené někam na úroveň Prasátka s Íáčkem. Ještě že v tom s námi lítá i ten Robin.

V 90. letech už se jméno Kryštof začalo objevovat častěji a v generaci „mileniálů“už bude Kryštofů zhruba tak stejně jako v předešlých dekádách Karlů a Jardů. Už jsem si zvykl, že ho tu a tam na ulici zaslechnu, a neotáčím se na první dobrou.

S tím jsem měl totiž problém, jakmile někdo někde zavolal „Kryštofe“(nejčastěji na své dítě), automatick­y jsem se otáčel, jako by volali na mě. Na jiné Kryštofy jsem zkrátka nebyl zvyklý.

Ostatně, navždy si budu pamatovat, jak jsem potkal prvního živého Kryštofa. Bylo to v Tišnově na nádraží a bylo mi asi tak dvacet. Do kupé přistoupil­a mladá maminka se dvěma caparty, a když jsem zjistil, že jeden z nich je Kryštof, byl jsem úplně konsternov­án a věnoval mu cédéčko své kapely. Nevím, jestli to byl pro zhruba tak čtyřletého chlapce vhodný dárek, ale nic lepšího jsem po ruce neměl.

Samozřejmě, jak léta přibývala a s nimi životní zkušenosti, přestaly mě takové malicherno­sti jako jméno trápit. Dokonce jsem zjistil, že se dá ta osamocenos­t přetavit ve výhodu. Nikdy jsem například nepotřebov­al žádnou přezdívku, když se řeklo Kryštof, všichni věděli. O tom si mohli nechat Pavlové, Vojtové a Pepíci jen zdát.

Ostatně, i s příjmením Ženatý se dá zažít spousta zábavy. Ale to už je na jinou esej.

 ??  ?? Hnutí plukovníků. Robert Šlachta, Jiří Komárek, Tomáš Sochr... Mezi tvářemi nově ohlášeného politickéh­o hnutí Přísaha se to jen hemží bývalými vysoce postaveným­i detektivy z protimafiá­nského úřadu policie. Být to v Jižní Americe, byl by to snad důvod k nervozitě. Ale v Česku osm let po blamáži Šlachtovy eskadry na Úřadu vlády asi můžeme být úplně klidní. (mk)
Hnutí plukovníků. Robert Šlachta, Jiří Komárek, Tomáš Sochr... Mezi tvářemi nově ohlášeného politickéh­o hnutí Přísaha se to jen hemží bývalými vysoce postaveným­i detektivy z protimafiá­nského úřadu policie. Být to v Jižní Americe, byl by to snad důvod k nervozitě. Ale v Česku osm let po blamáži Šlachtovy eskadry na Úřadu vlády asi můžeme být úplně klidní. (mk)
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia