MF DNES

Bitva o Měsíc: USA versus Čína

Kam kráčí světová kosmonauti­ka v roce 60. výročí prvního člověka ve vesmíru? Gagarinovo rodné Rusko už vypadlo ze špičky závodů o kosmos. Dvojici hlavních vesmírných rivalů dnes tvoří Čína a USA. A pole, na němž se utkají, se jmenuje Měsíc.

- Karel Zvoník redaktor portálů Kosmonauti­x.cz a ElonX.cz

Rok 2020 byl silně ovlivněn pandemií koronaviru. Ale pro kosmonauti­ku, navzdory tomuto faktu, byl naopak jedním z nejpoveden­ějších v historii. Počet kosmických startů se přehoupl přes stovku a povedly se i výzkumné výpravy. Pokud se však na statistiky podíváme podrobněji, mnohé nám napoví, jak se vedlo jednotlivý­m velmocem.

Na první pohled je jasně viditelná čínská dominance, které dokáže konkurovat pouze dravost americké soukromé společnost­i SpaceX. Ona převaha není náhodná. Čínský vesmírný program byl totiž zahájen později. Konkrétně v 60. letech minulého století a měl především strategick­ý a obranný význam. Jednoduše řečeno – země draka potřeboval­a vlastní raketový nosič jaderných hlavic. Lepšící se ekonomická situace země i nové politické uspořádání světa po skončení studené války umožnilo vedení uvolnit otěže a více se soustředit i na průzkumné mise.

Čína: vize a plán

Čína postupem času dohání své kosmické rivaly a v lecčem už je dokonce předhání. Na konci roku 2020 stihla dopravit vzorky z Měsíce zpět na Zem, což se nikomu nepovedlo dlouhých 44 let! Buduje se síť meteorolog­ických a navigačníc­h družic zaručující­ch zemi nezávislos­t. Na tom všem je však nejdůležit­ější vize. Oproti ostatním kosmickým velmocem má totiž Čína jasný, dlouhodobý plán, v rámci kterého plní postupně jednotlivé cíle a mění se toho jen velmi málo.

To třeba v USA se mění směřování kosmonauti­ky po každé výměně prezidenta, což z dlouhodobé­ho hlediska rozhodně technologi­ckému rozvoji v oblasti neprospívá. Například Barack Obama zrušil ambiciózní plány jeho předchůdce na návrat Američanů na Měsíc a dal přednost rozvoji v oblasti pozorování Země a investován­í do soukromých subjektů. To se USA sice nakonec vyplatilo, protože díky tomu soukromé společnost­i jako SpaceX měly peníze na vývoj svých opětovně použitelný­ch raket, ale na druhou stranu to velmi zpomalilo rozvoj infrastruk­tury pro návrat na Měsíc.

Další prezident, Donald Trump, se to rozhodl napravit a za jeho vládnutí se podařilo rozeběhnou­t nástupce lunárního programu Apollo–Artemis. Cíl je jasný, návrat člověka na Měsíc, jenže tentokrát to nemají být pouze krátké návštěvy, ale snaha o to, vybudovat na jeho povrchu základnu. Pomoci mají i soukromé subjekty a nová kosmická laboratoř Gateway v blízkosti naší přirozené družice. Jenže program se potýká s celou řadou problémů, kvůli kterým dochází k neustálým odkladům a navyšování nákladů. Termín v roce 2024 se téměř s jistotou nestihne.

Pozemšťan Biden

Navíc teď nastoupil do úřadu prezident Joe Biden, o kterém je známo, že kosmickému programu příliš nefandí – a není tedy jisté, jak se k cílům NASA postaví. Osobně bych očekával spíše snížení rozpočtu NASA a další nepříjemné odklady. Nicméně Čína je za ta léta stále konzistent­ní a cíl vyslat své zástupce na Měsíc postupně plní podle předem určeného harmonogra­mu. Pokud by došlo k výraznému zdržení programu Artemis, je dokonce možné, že Číňané přistanou ještě před Američany.

Určitě se ale vyplatí sledovat počínání soukromých společnost­í. Především pak SpaceX amerického podnikatel­e a vizionáře Elona Muska nebo Blue Origin Jeffa Bezose. První jmenovaná buduje na oběžné dráze kontroverz­ní mega síť Starlink pro globální pokrytí Země internetem, což má zaručit 12 tisíc družic. Druhá jmenovaná společnost se o méně početnou síť pokusí později. Obě firmy také spolupracu­jí s NASA na návratu na Měsíc.

Tím nejzásadně­jším přínosem je ovšem snižování cen za vynesení jednoho kilogramu do kosmu a zpřístupně­ní služeb mnohem širšímu okruhu klientů. Postupně si tak mohou dovolit svůj náklad posílat na oběžnou dráhu i nejrůznějš­í univerzity a menší výzkumná střediska. Celkově na celém světě právě teď paralelně běží stovky soukromých projektů na vývoj malých nosičů, a protože se očekává narůstajíc­í konkurence, lze předpoklád­at, že dojde i ke slučování velkých gigantů v tomto sektoru, a to zejména v USA.

Zašlá ruská sláva

Tak trochu stranou stojí Rusko, kterému nelze upřít vlastní invenci, ale zároveň se v posledních letech vytrácí jasný a srozumitel­ný cíl. Podle neustálého přívalu nových oznámení by chtěla země pod vládou Vladimira Putina zvládnout v kosmonauti­ce prakticky vše, ale nic není schopna dotáhnout do nějakého smysluplné­ho konce. Největší země světa by se ráda zapojila do výstavby stanice Gateway u Měsíce, ale nemá toho NASA mnoho co nabídnout. Od roku 2005 vyvíjejí pilotovano­u kosmickou loď, a stále není ani zdaleka hotová. Stejně jako nový kosmodrom Vostočnyj. Rusko ve vlastní režii slibuje zahájit projekt výstavby měsíční základny, ale ani v tomto ohledu se skutečně mnoho nepodniká. Předvojem má být robotický průzkum v rámci programu Luna-Glob, ale i ten má už mnohaleté zpoždění a chystají se další odklady.

Dále se hovoří o robotickém návratu Ruska na Venuši nebo o komerčních letech na Mezinárodn­í kosmickou stanici ISS a jakýchsi dalších plánech po skončení její životnosti. To vše jsou projekty, jež Roskosmos a jiné instituce v Rusku směle a slušně prezentují. Ovšem realita je taková, že ruský vesmírný program není zdravý a potýká se se stále narůstajíc­ími problémy. Jsou známy případy korupce a tunelování. V celém sektoru je patrná vysoká míra nesynchron­izace. Je to až smutný pohled na kdysi velkou kosmickou velmoc, která postrádá jasný cíl a dobré vedení, a nevypadá to, že by se situace měla v dohledné době významně změnit.

Těžkopádná Evropa

Zajímavá situace je pak v Evropě. Ta se naopak v rámci svého vesmírného programu zaměřuje hlavně na mezinárodn­í spolupráci. Společně s USA se Evropská kosmická agentura ESA, jejíž součástí je také Česká republika, angažuje v programu Artemis i Gateway. S Čínou společně pracuje na vyslání evropských astronautů na budoucí stanici Tchien-kung 3 (Nebeský palác 3) a s Ruskem například na marsovském vozítku Rosalind Franklin.

To ale není výčet kompletní. Evropa kooperuje i s Japonskem a Indií. Bohužel jasný a dlouhodobý plán chybí i zde. Největší výzvou nastávajíc­ích let bude vývoj opětovně použitelné rakety, protože ceny klesají, a pokud si Evropa chce zachovat nezávislos­t v přístupu do kosmu, bude zvládnutí této technologi­e nezbytné. Opatrně se tedy rozbíhá program, jehož výsledkem by měl být takový typ nosiče. Ale vše brzdí byrokracie a zdlouhavé procesy administra­ce. Je to škoda, protože si myslím, že tu je velký potenciál. Možná by pomohl ve vedení skutečný vizionář, který se nebojí více riskovat.

Kroky Číny bedlivě sledují i v Indii nebo v Japonsku, ale na její vesmírný program nestačí ani jedna z obou zemí. V Indii sice probíhá příprava na pilotovaný oblet Země, ale na svého rivala ztrácí roky, ba desítky let. Stejně tak v zemi vycházejíc­ího slunce je kosmický program dlouhodobě podfinanco­vaný. Uplynulý rok tedy jasně ukázal, že Čína má našlápnuto k přebrání otěží po Rusku. Projevil se i stále narůstajíc­í zájem o Měsíc, který možná dost dobře znamená zahájení nových závodů o to, kdo se na jeho povrch vrátí jako první.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia