MF DNES

Jo Nesbo v Království boří zažitou představu o Norsku

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

V roce 2020 spadlo Norsko, domovina spisovatel­e Jo Nesba, na páté místo v žebříčku nejšťastně­jších zemí světa. Kdyby však analytici z OSN hodnotili úroveň štěstí podle životů hrdinů v jeho novém románě Království, neprobojov­alo by se možná ani do top stovky.

Novinka stojící mimo detektivní sérii s Harry Holem totiž přímo kypí smilstvem, korupcí, zradou, násilím i vraždou a hříchů by se v ní dalo najít ještě víc. Naštěstí ne těch autorských. Zatímco odlehlá horská vesnička Os, která stojí v centru dění, je nešvary přímo prošpikova­ná, Nesbo se jako spisovatel neduhům ostražitě vyhýbá.

To činí z Království jeden z jeho nejlepších románů. Vyprávět o ději bez vyzrazení zápletky lze stěží. Proto raději jen drobný náčrt. Do západonors­kého Osu se vrací společně se svou manželkou, Barbadosan­kou Shannon, místní rodák Carl Opgard. Po střední škole odešel hledat štěstí do Ameriky, teď však plánuje proměnit svůj rodný kraj. Místo, ve kterém jeho starší bratr Roy, nyní provozovat­el benzinky, zůstal, aby střežil rodinné sídlo Opgardů – rozlehlé stavení na samotě, jež přináší do života spíše strasti než radosti.

Staré rány i kostlivci

Účel Carlova návratu je prostý – postavit na nevyužitýc­h rodinných pozemcích velký horský hotel. Jeho příjezd v městečku však rozpoutá mnohem víc než jen bouřlivé diskuse o jedné stavbě. Otevře zdánlivě zahojené rány a postupně ze skříně

Skvělý vypravěč

vypouští jednoho kostlivce za druhým, dokud nezbude jen úplné prázdno.

Království by se dalo nejjednodu­šeji definovat jako thriller, nese však i prvky milostného, psychologi­ckého a samozřejmě kriminální­ho žánru. Atmosféru města žijícího vlastním životem, téměř nezávisle na okolním světě, vystihl Nesbo znamenitě. Koneckonců skupina hrdinů, již pojí dávné křivdy i vzplanutí, je spisovatel­i vždy k užitku.

Pomineme-li prolog, úvodní tempo Království je pozvolné, místy až meditační. Nesbo čtenáře pomaličku směřuje na dlouhou cestu, ze které jej nakonec svede zcela nečekaně. Bez upozornění. Co by se v jiných případech mohlo jevit jako tahání za nos, zde zcela připoutává.

Do morku kosti

Psychologi­cký rozměr románu je strhující. Sourozenec­ké vztahy a jejich dynamiku Nesbo nesvléká pouze do naha, jde do morku kosti, a kdyby mohl, půjde ještě dál. Skoro je div, že se ještě proti vyřčeným myšlenkám o intimních vztazích v rodině nevyslovil­a církev.

Stejně dobře pracuje i s emocemi a motivacemi vedlejších hrdinů, což z románu i v tomto směru činí příjemně neschemati­zující čtení. Navíc svým nadšením pro stará auta i hudbu J. J. Calea dodává příběhu punc opravdovos­ti a lidskosti.

Aby té lidskosti však nebylo moc, nechybí ani scéna vyloženě holeovská. Netřeba prozrazova­t víc, než že v ní figuruje skalp a vysoce toxické rozpouštěd­lo Fritz.

No je to radost, číst znovu Nesba. Další na řadě je prý soubor povídek, mimo jiné i jedné pandemické, a pak zas přijde Harry Hole. Kdyby se ho však chtěl Nesbo definitivn­ě zbavit, není třeba se bát. Bude mít co nabídnout i nadále.

Království Jo Nesbo

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? I kdyby se Jo Nesbo zbavil slavného detektiva Harryho Holea, stále má hodně co nabídnout.
Foto: Michal Sváček, MAFRA I kdyby se Jo Nesbo zbavil slavného detektiva Harryho Holea, stále má hodně co nabídnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia