MF DNES

Moneta zahájí jednání o spojení s Air Bank

-

PRAHA Představen­stvo Moneta Money Bank včera večer schválilo, že návrh skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera na zahájení jednání o sjednocení s Air Bank, Home Creditem a Zonky je v souladu se zájmy banky i akcionářů. Moneta obdržela návrh před týdnem.

Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. PPF učinila i dobrovolný návrh na odkoupení části akcií Monety od jejích akcionářů až do 20 procent.

Skupina PPF ve veřejném návrhu uvedla, že v Monetě nyní drží podíl 0,63 procenta. Dobrovolný veřejný návrh na odkup akcií se týká všech akcionářů Monety, PPF nabízí za akcii 80 korun.

Zpráva přichází poté, co americká investiční banka Goldman Sachs zvýšila svůj podíl v Moneta Money Bank ze 3,22 na 10,45 procenta. Stala se tak největším akcionářem banky. „Akcionáři Monety mohou mít radost ze zprávy, že Goldman Sachs výrazně zvýšila svůj podíl v Monetě. PPF tak bude muset čelit silnému akcionáři, který bude tvrdě hájit své zájmy s cílem zvýšit cenu akcie,“prohlásil analytik společnost­i Starteepo Dušan Jilčík.

Něco podobného podle něj PPF zažila v roce 2008, kdy se přetahoval­a o ovládnutí farmaceuti­cké Zentivy s francouzsk­ou společnost­í Sanofi-Aventis.

U Monety nyní nejde o plné ovládnutí banky, ale Goldman Sachs větří šanci na velmi slušné zhodnocení, uvedl Jilčík.

Ke konci minulého roku byla největším akcionářem Monety kanadská investiční společnost CI Investment s podílem 3,5 procenta, Goldman Sachs se ke konci roku naopak akcií Monety zbavoval. Vedle nich jsou významnými akcionáři Monety státní investiční fondy Singapuru a Kuvajtu. Vláda Norska ke konci roku 2020 držela 2,72 procenta akcií Monety a státní investiční fond Norska 2,19 procenta. Tento norský fond je největším státním investiční­m fondem na světě s aktivy téměř 1,3 bilionu dolarů. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia