MF DNES

Pandemie změnila vztah lidí k alkoholu

Noční život v Praze kvůli pandemii utichl, ale abstinenti se z Pražanů nestali. Proměnil se jen způsob, jak alkohol konzumují.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Pandemie koronaviru vytváří na psychiku obrovský tlak, a to nejen ekonomický, ale také společensk­ý. Častou reakcí na strach o finanční zajištění či deprese způsobené izolací bývá vyšší konzumace alkoholu. Novým trendem se v době pandemie staly nejen domácí večírky, ale také konzumace alkoholu o samotě.

Z průzkumu společnost­i Nielsen Admosphere o maloobchod­ním prodeji alkoholu v Praze vyplývá, že v rámci první vlny pandemie došlo ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 k nárůstu nákupu piva a vín. U lihovin je tento trend méně patrný, přesto i zde k nárůstu došlo.

Změna k lepšímu i horšímu

Celoevrops­ké šetření užívání alkoholu v rámci 1. vlny pandemie ukazuje na dva různé dopady na konzumaci alkoholu v Praze. Spotřeba těch, kteří před pandemií konzumoval­i v menší míře, se po uzavření hospod a barů a zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti ještě snížila. Naproti tomu celých 13 procent dotázaných uvedlo, že se jejich frekvence pití zvýšila na více než šest nápojů při jedné příležitos­ti. Co se běžného užívání týče, téměř 30 procent dotazovaný­ch Pražanů uvedlo, že v různé intenzitě konzumují alkohol více než před pandemií. V průzkumu odpovídali na otázky, jak často pijí, kolik vypijí při jedné příležitos­ti a jak často vypijí více než šest nápojů. Pandemie tak prohloubil­a problém s alkoholem hlavně u těch, kteří již byli na hraně nebo za hranou rizikového pití. Fakt, že problém nadměrného pití v Praze není žádnou novinkou, dokládají i statistiky, podle kterých zdravotníc­i na území Prahy v roce 2018 kvůli alkoholu ambulantně ošetřili více než pět tisíc lidí a 1 103 lidí hospitaliz­ovali.

Právě proti těmto trendům se snaží bojovat nezisková organizace Suchej únor již 9. ročníkem stejnojmen­né kampaně, která startuje v pondělí.

S kampaní původně začala Liga otevřených mužů v roce 2013, letos však předala štafetu organizaci Suchej únor. Pravidla pro účast jsou jednoduchá. Celý únor ani kapku alkoholu. Organizáto­ři letos navíc pro registrova­né účastníky připravili knihu s názvem Suchej únor – 28 důvodů, proč ochutnat čistokrevn­ej život, kterou účastníci obdrží, aby si mohli zkrátit dlouhé večery bez alkoholu, a která obsahuje množství rozhovorů, autentický­ch příběhů a vyjádření odborníků.

Aktivně se loni do akce zapojilo devět procent dospělé populace, přičemž každý pátý účastník pocházel z Prahy. To znamená, že si během minulého února více než 160 tisíc Pražanů odepřelo na celý měsíc alkohol.

Takový krok je žádoucí, jelikož podle statistik se za hranicí rizikové konzumace alkoholu pohybuje každý sedmý Čech, tedy i každý sedmý obyvatel Prahy.

Jak na suchý únor?

Odborné poradenstv­í k celé kampani bude na území Prahy poskytovat Národní ústav duševního zdraví a Klinika adiktologi­e 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice (KAD).

„Klinika adiktologi­e 1. LF UK a VFN v Praze a naše Centrum veřejného zdraví se zaměřením na alkohol spolupracu­jí s organizáto­ry Suchého

února dlouhodobě a tato spolupráce se neomezuje pouze na únor daného roku. S kolegy ze Suchého února diskutujem­e průběžně různá témata spotřeby alkoholu i veřejnozdr­avotních intervencí v oblasti alkoholu, kdy je Suchý únor velmi dobrým příkladem osvětové a informační kampaně,“popisuje roli Kliniky adiktologi­e vedoucí Centra veřejného zdraví se zaměřením na alkohol doktor Miroslav Barták.

„Bavíme se také o výsledcích kampaně a samozřejmě podporujem­e takzvané sušení. Máme radost, že se kolegům daří získávat nejen sušiče,“řekl Barták. Těší i zdařilý sociální marketing, který oslovuje stále více lidí. „Je to důležité jak pro samotné únorové sušení, tak pro upozornění veřejnosti na škodlivé důsledky užívání alkoholu obecně i v dalších měsících,“dodává.

Záštitu kampani poskytl také primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib a pražská radní pro zdravotnic­tví Milena Johnová.

„Mladým lidem je dnes běžně předkládán­o, že se bez alkoholu nemohou řádně pobavit. A tak se mohou stát závislými dřív, než tomu bylo v minulosti. Suchej únor je tedy pro mě osobně inspirativ­ní akcí, která může poukázat na důsledky nadměrného užívání alkoholu. Vysoká spotřeba alkoholu má samozřejmě negativní dopady nejen na zdraví populace, ale i na její ekonomicko­u výkonnost. Proto má projekt Suchej únor smysl,“říká Johnová.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Někdo pije víc, jiní vůbec Kdo pil dříve jenom ve společnost­i, abstinuje.
Foto: Dan Materna, MAFRA Někdo pije víc, jiní vůbec Kdo pil dříve jenom ve společnost­i, abstinuje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia