MF DNES

Parlamentn­í potyčky

Lubomír Volný, jenž napadl kolegu ve Sněmovně, má mezi rváči předchůdce

- Jan Bohata redaktor MF DNES

O trestu za mikrofonov­ou strkanici nezařazené­ho poslance Lubomíra Volného imunitní výbor rozhodne asi až příští týden. Svou show zákonodárc­e diváky zaujal, ovšem v porovnání s exhibicemi svých sněmovních předchůdců z 20. let zůstává jen snaživým učněm. Pro tehdejší ostré hochy, jako třeba Jana Haruse, nebyl problém servat se se strážníky, řádit ve Sněmovně, na ulici či kantýně, anebo tramvaji.

Kultovní soudničky Karla Poláčka a pestré figurky z rázovitého Žižkova, Holešovic či Libně? Nikoli, jde o protokoly imunitního výboru. A jejich hrdinou není nešťastný lakýrník, který „utrhl“24 „plzní“a čtyři „štoky“, neboli kořalky, načež sklouzl na šikmou plochu, ale komunistic­ký poslanec Jan Harus.

Hlučný tábor lidu se odehrával večer 23. července 1926 v malostrans­ké Šeříkové ulici u maďarského vyslanectv­í. V Pešti probíhal proces s komunistou Mátyásem Rákosim a aktivisté KSČ v centru Prahy jej vyrazili internacio­nálně podpořit.

Bylo u toho hodně kraválu, Stráž bezpečnost­i se rozhodla pozdvižení

MALÁ STRANA

Vznětlivý soudruh udělat přítrž a začala zástup rozhánět. „Když došlo k zatýkání osob výzvy stráže neposlechn­uvších, poslanec Harus vmísil se v úřední výkon, ranil nadstrážní­ka Slabého na ruce, třikráte vyrval zatčené z rukou stráže,“shrnuje protokol.

Harus tím však program dne nevyčerpal, Slabému přišel na pomoc strážník Šesták, ale dopadl stejně.

Poslanec ho povalil na dlažbu a ještě mu poničil helmu. „Dej, Jendo, dacanovi, dej,“povzbuzova­l kolegu z partaje i sněmovních lavic Čeněk Hruška.

Zemský soud v Praze v Harusově vystoupení spatřoval celý věnec deliktů – od zločinu veřejného násilí po přestupek proti právu shromažďov­acímu. Z malostrans­kého komisařstv­í mířilo i udání na Hrušku, a to přestupek, postihujíc­í „ty, kdo při shluknutí neuposlech­nou úředníka nebo stráže“. „Poněvadž čin poslance Haruse nemůže býti považován za takový, na který se vztahovala poslanecká imunita, navrhuje imunitní výbor, aby pro uvedené delikty k trestnímu stíhání vydán byl,“rozhodl předseda imunitního výboru, národní demokrat Vilém Votruba. Hruška stíhání unikl.

Harus si vedl mimořádně čile i v konkurenci dalších poslanců, často řešených pro rozličná přestoupen­í zákonů, od přestupků shromažďov­acích, zločinů urážek tiskem až třeba po defraudaci. Se státní policií se však Harus zvlášť nesnášel.

„Vyštuchaný“agent

„Špicli ven, křičel a vyštuchal ho ven ze schůze na ulici,“popsal protokol, který do Sněmovny dorazil od Krajského soudu v Brně. Tentokrát na Harusovy pěsti narazil policejní agent Jan Čtvrtlík, povinně sledující schůzi rudých, jen pět dní po rvačce na Malé Straně.

Poslanec zasadil Čtvrtlíkov­i pár ran. „Následkem poranění Čtvrtlík stal se nezpůsobil­ým ke službě, a to na nejméně tři dny,“doplnil udání okresní lékař Doležalík. I tentokrát byl imunitní výbor pro vydání. Ale nejen strážníci to neměli s Harusem lehké.

V Kolíně vyrval četníkovi v roce 1927 z rukou prapor, jenž mu předtím zabavil. Kutnohorsk­ý krajský soud útok bral jako zločin veřejného násilí. Poslanecká imunita udání přebila. „Vzhledem k tomu , že nedošlo k větším výtržnoste­m, navrhuje imunitní výbor ke stíhání jej nevydat,“uvedl poslanec za stranu agrární a zpravodaj imunitního výboru Jan Tůma.

Poslanec neměl rád ani průvodčí, od pražských Elektrický­ch podniků na něj mířilo udání k Okresnímu soudu pro přestupky v Praze II. V motorovém voze linky č. 1 průvodčího nazval „slouhou a lokajem“, imunita Haruse ale opět ochránila.

Dnes neobvyklou disciplíno­u komunistic­kých poslanců se stalo obcházení staveb v Praze a vyvolávání stávek. Hruška to zkusil roku 1927 na stavbě pojišťovny v Bělského třídě (dnes Dukelských hrdinů). Agitoval v kantýně, odkud jej vyhazovali nejprve dělníci, když se zpěčoval, vyvedl jej obvodní inspektor stráže bezpečnost­i s asistencí.

Harus podobně operoval na druhém konci Prahy, v Krči. I zde to skončilo strkanicí s policií. Okresní přestupkov­é soudy ale s žádostí o vydání neuspěly.

 ?? Foto: ČTK ?? Jan Harus (vpravo) po únorovém komunistic­kém puči v roce 1948 udělal náramnou kariéru, dotáhl až do ÚV KSČ.
Foto: ČTK Jan Harus (vpravo) po únorovém komunistic­kém puči v roce 1948 udělal náramnou kariéru, dotáhl až do ÚV KSČ.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia