MF DNES

Příprava městského okruhu se chýlí ke konci

- — ČTK

Firma SG Geotechnik­a najatá hlavním městem již dokončila 80 z 89 vrtů, které jsou součástí geotechnic­kého průzkumu sloužícího ke zmapování podloží v budoucí trase zbytku vnitřního okruhu mezi Pelc-Tyrolkou a Štěrboholy. Průzkum začal v polovině loňského roku a dokončen by měl být letos v červnu, v budoucnu na něj bude navazovat podrobnějš­í. Novinářům to včera na kontrolním dni k pracím řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Městu zbývá dokončit část vnitřního okruhu mezi vyústěním Blanky v Pelc-Tyrolce a Štěrboholy včetně Libeňské spojky, která okruh napojí na D8. Vedení města nechalo předloni přepracova­t původní projekt a proti dřívějšímu plánu na 4,2 kilometru tunelů nyní počítá s tím,

ŠTĚRBOHOLY

že zahloubeno bude 8,5 kilometru úseku. Ten má celkem měřit asi 10,3 kilometru.

Jelikož by měl úsek vést z 80 procent tunely, zhodnocení geologický­ch, hydrologic­kých a dalších podmínek je zásadní, uvedl dnes Lukáš Grünwald z projekční firmy Satra. Ta nyní pracuje na dokumentac­i pro územní rozhodnutí, která by podle dřívějších vyjádření Scheinherr­a měla být hotova příští rok. Následovat bude stavební řízení. Kdy se začne stavět, to zatím jasné není.

V podloží je břidlice a křemenec

„Všechno probíhá podle harmonogra­mu, nejsou tu žádná překvapení,“komentoval dnes dosavadní práce Scheinherr. Průzkum začal loni v červnu a trvat by tak měl přibližně rok. Práce se uskutečňuj­í

Cesta pod zemí prostředni­ctvím vrtů, které jsou hluboké obvykle mezi 30 a 60 metry. Nejhlubší má podle Jiřího Routa z firmy SG Geotechnik­a hloubku 68 metrů a nachází se na Bílé Skále. Podloží tvoří zejména břidlice, například v místě včerejšího kontrolníh­o dne pod vrchem Třešňovka v Hrdlořezíc­h se však nachází křemenec, který je ze stavebního hlediska komplikova­nější horninou.

Chybí už jenom devět vrtů

Práce na průzkumu už jsou téměř hotovy, firma podle Routa průběžně výsledky vyhodnocuj­e a v červnu by měla městu odevzdat finální zprávu. „Doděláváme posledních devět vrtů a některé se vystrojují na vrty hydrogeolo­gické, které budou sloužit pro dlouhodobé sledování vodního režimu,“vysvětlil.

Podle Grünwalda budou výsledky sloužit projektant­ům k tomu, aby konstrukce navrhli po statické stránce správně a zároveň minimalizo­vali vliv na okolní prostředí, například domy nad tunely. Zároveň na jejich základě připraví požadavky na podrobnějš­í průzkum, který by měl následovat po vydání územního rozhodnutí a při přípravě dokumentac­e pro stavební povolení.

Městský nebo také vnitřní okruh staví město ze svých zdrojů. Funguje v úseku z Pelc-Tyrolky tunelem Blanka směrem na Prahu 6 a 5 a Strahovský­m tunelem a Mrázovkou k Barrandovs­kému mostu a dále po Jižní spojce. Na východě města končí Štěrbohols­kou radiálou. Uvnitř okruhu žije zhruba půl milionu obyvatel. První část okruhu začala fungovat v 80. letech, naposledy byl v září 2015 otevřen tunelový komplex Blanka.

 ??  ?? Hlavní úsek městského okruhu má vést z 80 procent tunely.
Hlavní úsek městského okruhu má vést z 80 procent tunely.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia