MF DNES

Nová vakcína má v EU zelenou, ale je jí málo

-

Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA) včera doporučila ke schválení vakcínu firmy AstraZenec­a, kterou vyvinula společně s Oxfordskou univerzito­u. Souhlas Evropské komise s podmínečno­u registrací na unijním trhu je formalita.

Jenže – kdy a v jakém množství se do Česka očekávaná vakcína dostane, není jisté. Podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného to bude za dva až tři týdny. O tom, jaké množství to bude, nechtěl spekulovat. Česko objednalo tři miliony dávek pro 1,5 milionu lidí. To se teď jeví jako zbožné přání.

Vedení EU se totiž v současnost­i s firmou dohaduje, jaké množství dávek dodá členským zemím v prvním čtvrtletí. Zatímco Unie trvá na dojednanýc­h 80 milionech dávek, AstraZenec­a hodlá s odkazem na výrobní potíže poskytnout necelou polovinu.

Oproti dvěma vakcínám, které už u nás jsou, má AstraZenec­a několik výhod. „Je to uchovávání a transport při chladničko­vé teplotě. Očkování by se díky tomu mohlo stát dostupnějš­ím, naplno by se do něj totiž mohli zapojit praktičtí lékaři,“uvedla po schválení vakcíny ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Nová vakcína se podává dvoudávkov­ě do ramene s odstupem 4 až 12 týdnů. Je také výrazně levnější než obě už schválené vakcíny firem Pfizer/BioNTech

a Moderna. První dávkou některé z nich už bylo u nás očkováno zhruba čtvrt milionu lidí, obě dávky dostalo zhruba třicet tisíc lidí.

Aktuálně je však očkovacích látek v Česku, stejně jako v celé EU, málo. V únoru tak mají jistotu očkování jen ti, kteří už dostali první dávku, na druhou dávku bude vakcíny dost.

V celém Česku se dnes může tvořit nebezpečné náledí. Aktuální výstraha meteorolog­ů platí až do zítřejšího rána. Meteorolog­ové varují i před silným sněžením, které může až do dnešní půlnoci komplikova­t dopravu či zásobování. Při cestování doporučují sledovat dopravní zpravodajs­tví a jezdit velmi opatrně, nezapomeno­ut na zimní výbavu a na horách sledovat varování Horské služby. Pro některá místa v Jihočeském a Jihomoravs­kém kraji a na Vysočině je vyhlášena také povodňová bdělost. (lesa)

 ??  ?? Robert Oppelt Eva Zahradnick­á
Robert Oppelt Eva Zahradnick­á
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia