MF DNES

Letošní lyžařská sezona je uzavřená kapitola

-

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental patří mezi největší skiareály v zemi. Za normálních okolností do něj za sezonu dorazí v zimě na lyže či snowboard statisíce návštěvník­ů. Covidová pandemie ale převrátila čísla na hlavu. „Nejsou rezervace, hoteloví hosté, nemáme jednodenní návštěvník­y, kteří tvoří významnou část klientely,“říká Andreas Haselsberg­er, výkonný ředitel firmy Bergbahnen Scheffau, která je součástí jednoho z nejmoderně­jších skiareálů na světě SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental.

Jak to teď u vás ve skiareálu vypadá?

Obrat se propadl o více než 90 procent, z hlediska počtu návštěvník­ů jde přibližně o totéž číslo. Nejsou rezervace ani hoteloví hosté, nemáme jednodenní návštěvník­y, kteří tvoří významnou část klientely. V tuto chvíli mohou do střediska pouze domácí, a ti nás nezachrání. Situace je velmi špatná.

Kolik sjezdovek máte otevřených?

Přibližně 150 kilometrů, asi šedesát procent ze všech sjezdových tratí. Ale lyžařů je tu minimum. Odpoledne je člověk na pistách sám.

Myslíte si, že se dá tento stav ekonomicky přežít?

Firma Bergbahnen Scheffau, která provozuje část lanovek a vleků ve skiresortu SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, je stabilní podnik vystavěný na pevných základech, ostatně jako všechny podnikatel­ské součásti skiareálu. Nedostatek návštěvník­ů má velký dopad, ale přežijeme to v každém případě. Jsme jedním z největších lyžařských areálů v zemi.

Získáte od státu nějakou finanční subvenci?

Jednak funguje kurzarbeit (stát hradí velkou část platu zaměstnanc­ů, aby firmy nemusely propouštět – pozn. red.), jednak je tu náhrada ztráty obratu. O to už jsme zažádali, ale zatím jsme žádnou významnou finanční podporu nezískali. Uvidíme.

Jak řešíte problém se zaměstnanc­i?

Je pro nás velmi důležité, abychom zachovali pracovní pozice pro stálé spolupraco­vníky. Máme jich asi 40 procent, zbytek tvoří sezonní pracovní síla. Řada zaměstnanc­ů je v režimu kurzarbeit.

Máte ekonomicko­u prognózu pro následujíc­í měsíce?

To není prognóza, spíše takové tušení. Osobně se domnívám, že tato zimní sezona je odehraná, že je to už uzavřená kapitola.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia