MF DNES

Laser léčí plíce poškozené koronavire­m

-

Covid-19 znají lékaři rok. Jak přibývá nových případů, přibývá i pacientů s následným poškozením plic po středním a těžkém průběhu nemoci.

Kromě lázeňských pobytů, které pomohou při regeneraci, se ve středočesk­ém Kolíně zkouší i podpůrná MLS laserová terapie. Primárně se používá při léčbě po úrazu či operaci, ale už na jaře ji lékaři ve Spojených státech testovali i v terapii covidových zápalů plic. Má totiž protizánět­livé účinky. Prvotní výsledky vypadají nadějně. „Dosud jsme ošetřili 40 pacientů a u 36 jsme zaznamenal­i významné klinické zlepšení jejich stavu ve shodě se závěry americké studie,“říká primář rehabilita­čního oddělení Oblastní nemocnice Kolín Lukáš Cibulka. Jde však o malý vzorek pacientů, Cibulka tak chystá studii podobnou té americké. (eza)

Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) by měl podle zdrojů pořadu České televize Otázky Václava Moravce skončit do dvou týdnů ve funkci. Nahradit by ho měl premiér Andrej Babiš (ANO) či Blatného předchůdce Roman Prymula. Premiér ale podle svých slov o změně neuvažuje.

Babiš včera nejdřív odmítl na spekulace televize reagovat, serveru Seznam Zprávy posléze ale sdělil, že o výměně ministra neuvažuje.

Prymula sdělil, že o tom nic neví a že osloven nebyl. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ČSSD) označil informaci za drby.

Podle ČT Prymula v posledních týdnech navštěvuje jednání vlády a důvodem zmíněné výměny mají být i nedávné četné personální změny na ministerst­vu zdravotnic­tví.

Resort zatím naposledy opustil minulý týden náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo. Funkci položil po pěti měsících ještě ve zkušební době a pouhý den poté, co svůj konec oznámil i národní koordináto­r očkování Zdeněk Blahuta.

Šedo si stěžoval na komunikaci s Blatným, prý spolu hovořili za celou dobu asi patnáct minut. Dle zdrojů MF DNES však byl ministr s Šedem delší dobu nespokojen, protože náměstek neplnil svoje úkoly, což zahrnuje třeba práci na reformách primární či psychiatri­cké péče, a málo se věnoval covidové agendě.

Blatný v lednu odvolal také druhou politickou náměstkyni Alenu Šteflovou poté, co se nechala přednostně očkovat proti covidu. Místo Šteflové obsadí šéfka kabinetu ministra a jeho bývalá kolegyně z FN Brno Pavla Seilerová, potvrdila MF DNES mluvčí Peterová. Do křesla po Šedovi by se měl přesunout současný první politický náměstek Vladimír Černý. Výměna ale neproběhne hned, na post náměstka pro zdravotní péči musí být vypsáno výběrové řízení podle služebního zákona.

Vyměnit ministra zdravotnic­tví nyní nepovažuje za šťastné předseda poslanců SPD Radim Fiala. Podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka by další personální změna v boji proti koronaviro­vé pandemii Česko pouze poškodila. Oba to řekli včera v ČT.

Blatný neplánuje v politice zůstávat déle než do říjnových parlamentn­ích voleb. Netají se tím, že funkce ministra je pro něj mimo řešení covidové krize i profesní výzvou, a už uvedl, že hodlá po volbách pokračovat jako dětský hematolog v Brně.

Koronaviro­vá epidemie kromě výše zmíněných stála loni v březnu místo hlavní hygieničku Evu Gottvaldov­ou. V srpnu odešel šéf pracovní skupiny pro uvolňování Rastislav Maďar. (eza)

 ?? Foto: MAFRA ?? Rošáda? Žádná nebude, odmítl včera premiér Andrej Babiš. Vedle něj Jan Blatný (vlevo) a Roman Prymula.
Foto: MAFRA Rošáda? Žádná nebude, odmítl včera premiér Andrej Babiš. Vedle něj Jan Blatný (vlevo) a Roman Prymula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia