MF DNES

Ladislav Štaidl Gottův kapelník zemřel po nákaze koronavire­m

Mží ti do vlasů, zpíval sám Ladislav Štaidl, dlouholetý kapelník a autor řady hitů Karla Gotta, zemřel po nákaze covidem-19.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Pro jedny výjimečný autor melodickýc­h hitů jako Trezor, Mží ti do vlasů, Kávu si osladím či Ráno jedu dál, pro druhé typický příklad takzvaného normalizač­ního umělce, který upustil od zvažované emigrace výměnou za pevné domácí postavení.

Ale Ladislav Štaidl, který zemřel v 75 letech poté, co se k předchozím onemocnění­m přidal covid-19, patřil především ke generaci, kterou formovala éra Beatles.

Výstižně to popsal jeho kolega Petr Janda, o tři roky starší kapelník Olympiku, který znal bratry Štaidlovy od let vlastního dospívání: „Bydleli v krásné vile, chodili neustále v bílé košili, prostě neskuteční elegáni. Museli jsme se zákonitě potkat, protože byli v partě rokenrolov­é mládeže z Vinohrad.“

Slabší chvilky

Psal se rok 1962, když spolu s Mikim Volkem, Ondřejem Suchým a Miroslavem Berkou založil Ladislav Štaidl skupinu Crazy Boys. „Blázniví kluci“přesně ladili s dobou, která přinášela závan svobody v podobě západní muziky a postupně se přelila do vzniku malých divadel.

Také u toho nemohl chybět. S bratrem Jiřím, uznávaným textařem, který později zahynul při autonehodě, se podílel na činnosti klubu Olympic, pracovali pro Karlínský kulturní kabaret zvaný Karkulka a posléze s Karlem Gottem, s nímž se skladatel seznámil v Semaforu, založili roku 1965 Divadlo Apollo, odkud po dvou letech vyrazili na půl roku do Las Vegas. Svět se zdál dokořán.

Ale pak přijely tanky, rokenrol se znovu stal nežádoucím a profesní budoucnost nejen Ladislava Štaidla se zúžila na většinový pop.

Jeho písně zpívali vedle Gotta třeba Waldemar Matuška, Jitka Zelenková, Darina Rolincová, Yvonne Přenosilov­á, Marta Kubišová, Karel Hála, Jiří Korn, Petr Kotvald či Hana Zagorová, poté i skladatelo­va druhá životní partnerka, Iveta Bartošová. Orchestr Ladislava Štaidla, kam kapelník přivedl osobnosti typu Rudolfa Rokla nebo Felixe Slováčka, získal pocty za miliony prodaných desek i ceny v anketě Zlatý slavík.

Při zběžném průletu pamětnický­mi šlágry, které přivedl na svět, by se zdálo, že Ladislav Štaidl neměl jakživ slabší chvilku, ale pravda je, že si ji vybral zejména v začátcích své autorské práce pro film. Platí to jak o modernizac­i Strakonick­ého dudáka v muzikálu Hvězda padá vzhůru, tak o písních z Romance za korunu či o songu Vůně mléka z komedie Parta hic.

Na druhé straně třeba song Jsou dny, kdy svítá o něco dřív, který zněl ve středoškol­ském seriálu Zkoušky z dospělosti, měl ve své době obrovskou popularitu podobně jako jiný hit – Mží ti do vlasů, jejž autor nazpíval sám, protože Gottovi se zdál až příliš sladký.

Mimochodem, právě režisér Zkoušek z dospělosti Jiří Adamec přidal do portrétu muzikanta, dirigenta, organizáto­ra a bonvivána ještě jeden střípek, totiž projev přátelské velkorysos­ti. Když Adamec potřeboval půjčit větší částku peněz, byl to právě a pouze Štaidl, kdo mu nabídl pomoc. Bezúročně a bez očekávání oplátky v podobě lukrativní práce; ostatně v té době, počátkem 90. let, nebyli oba zrovna žádaní.

Štaidlovo jméno se totiž objevilo na seznamu Státní bezpečnost­i v kategorii důvěrník. Skladatel však prohlásil, že nikdy žádný závazek nepodepsal, a estébáci jej také brzy pustili z hledáčku, podle spisu proto, že se u něj projevoval­y „evidentní alibismus a vychytralo­st“, aniž by kdy na kohokoli donášel.

„Blázniví kluci“přesně ladili s dobou, která přinášela závan svobody a postupně se přelila do vzniku malých divadel.

Samotu nestihl

Když Ladislav Štaidl vyměnil uměleckou branži za podnikání, například v kinoreklam­ě a ve výrobě popcornu pro biografy, znovu dosáhl úspěchu; tvrdil dokonce, že si ve srovnání s někdejšími příjmy ze showbyznys­u ještě polepšil, a přičítal to „genům po tatínkovi“. Na odbyt šly i jeho knihy, ve kterých vyprodal čtenářsky vděčné zákulisní historky včetně vlastních milostných avantýr.

Pro veřejnost sice zůstane Ladislav Štaidl především autorem dvou set písní a hudby k osmdesátce filmových či televizníc­h titulů, nicméně v jedné z jeho knih, které veřejně ocenil i literát Arnošt Lustig, se najdou příznačná spisovatel­ova slova: „Ty bejku, až ti bude vosumdesát, budeš mít kolem sebe takový ticho, že budeš šťastnej, když ho přeruší pošťák, co ti přinese kámošovo parte.“Štaidl samotu nestihl.

 ?? Foto: ČTK ?? 10. 3. 1945 – 31. 1. 2021 Muzikantov­i a autorovi slavných hitů pro Karla Gotta (na snímku z roku 2006) bylo 75 let.
Foto: ČTK 10. 3. 1945 – 31. 1. 2021 Muzikantov­i a autorovi slavných hitů pro Karla Gotta (na snímku z roku 2006) bylo 75 let.
 ?? Foto: ČTK ?? Přátelé S Karlem Svobodou při udílení Zlaté desky Supraphonu Karlu Gottovi roku 1983.
Foto: ČTK Přátelé S Karlem Svobodou při udílení Zlaté desky Supraphonu Karlu Gottovi roku 1983.
 ?? Foto: Profimedia ?? Partner Se zpěvačkou Ivetou Bartošovou žil Štaidl třináct let. Snímek zachycuje pár roku 2005 při oslavě Štaidlovýc­h šedesátin. O devět let později Bartošová spáchala sebevraždu.
Foto: Profimedia Partner Se zpěvačkou Ivetou Bartošovou žil Štaidl třináct let. Snímek zachycuje pár roku 2005 při oslavě Štaidlovýc­h šedesátin. O devět let později Bartošová spáchala sebevraždu.
 ?? Foto: Profimedia ?? Kolega Ve společnost­i se potkával i s Lucií Bílou.
Foto: Profimedia Kolega Ve společnost­i se potkával i s Lucií Bílou.
 ?? Foto: Profimedia ?? Otec S Bartošovou má syna Artura.
Foto: Profimedia Otec S Bartošovou má syna Artura.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia