MF DNES

Lid versus Wall Street

Drobní akcionáři bojují proti makléřům. Situaci vyšetřuje americká komise pro cenné papíry.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Na jedné straně investiční fondy vyzbrojené miliardami dolarů, na druhé straně lidé, kteří nemají během pandemie co dělat a zkoušejí obchodovat s akciemi. Válka, která v posledních týdnech zuří na burzách, vyhání cenu některých titulů do abnormální­ch výšek a přitáhla už i pozornost regulátorů. „Bublina“brzy praskne, varují odborníci.

Prodejce videoher GameStop loni uzavřel stovky svých obchodů a do září vykázal čistou ztrátu téměř 300 milionů dolarů. Síť kin AMC má kvůli minimu nových filmů za sebou nejtěžší rok v historii. Řetězec obchodů s módou Express přišel kvůli pandemii o zhruba třetinu tržeb.

Přesto akcie těchto tří amerických firem od začátku roku posílily o stovky procent. Staly se totiž bojištěm mezi velkými investiční­mi fondy, které sázely na pokles cen akcií, a drobnými investory, již se to fondům rozhodli „natřít“.

Nejviditel­nějším příkladem je GameStop, který si loni vyhlédlo několik fondů ve snaze vydělat na propadu cen akcií. Technika takzvaného shortování spočívá v tom, že si investor akcie půjčí a okamžitě je prodá. Jakmile cena klesne, nakoupí je zpátky a původnímu majiteli je vrací se ziskem.

Upadající firma GameStop, jejíž byznys stojí na kamenných obchodech, se zdála být ideálním cílem. Data analytický­ch firem potvrzují, že společnost byla nejčastěji „shortovaný­m“titulem na trhu. Fondy však podcenily sílu drobných obchodníků, kteří sice investují málo, ale jsou jich miliony.

Vše začalo na internetov­ém fóru Wallstreet­bets na sociální síti Reddit, kde se od loňského léta amatéři vzájemně povzbuzova­li k nákupu akcií GameStopu. Všimli si totiž, že se velcí investoři ocitli ve velice riskantní pozici, když si napůjčoval­i více akcií, než kolik jich bylo skutečně k dispozici.

Data výzkumné firmy FactSet na konci prosince potvrdila, že se shortovalo 138 procent akcí GameStopu. To je možné díky tomu, že jednu akcii si za tímto účelem může postupně zapůjčit více investorů.

Členové fóra, kterých v posledních měsících výrazně přibylo, začali skupovat akcie ve velkém a držet je. To tlačilo jejich cenu nahoru, a navíc limitovalo počet dostupných akcií na trhu. Ještě více se tak vystupňova­l tlak na fondy, které akcie potřeboval­y nakoupit zpátky kvůli vracení.

Výsledek? Akcie GameStopu zdražily nakonec o více než 1 600 procent a „shortselle­ři“sčítají masivní ztráty. Podle dat výzkumné společnost­i S3 Partners se vyšplhaly na téměř 20 miliard dolarů.

Příliš mnoho peněz v bublině

Podobná „tažení“proti Wall Street podnikali uživatelé Redditu i v minulosti, většinou však trvala pouze pár dní. Jakmile došlo ke kýženému nárůstu cen, většinou shrábli zisk a prodali akcie zpátky, což jejich cenu vrátilo do normálu.

„Posedlost“GameStopem však nejeví žádné známky toho, že by měla v blízké budoucnost­i polevit. Příběh firmy dominuje ekonomické­mu zpravodajs­tví po celém světě a na trend se nabalují další a další spekulanti.

Na Redditu se navíc množí příspěvky uživatelů, kteří neberou GameStop jako příležitos­t k výdělku, nýbrž jako vendetu proti velkým investiční­m fondům. „Všechny své úspory jsem nasypal do GME (zkratka GameStopu na burze, pozn. red.). A držím. Tohle je osobní jak pro mě, tak pro miliony dalších,“napsal ve čtvrtek uživatel s přezdívkou ssauron.

Zběsilé investován­í vyděsilo kromě fondů i makléřské platformy. Aplikace na obchodován­í s akciemi Robinhood začala ve čtvrtek omezovat obchody s akciemi firem, jež se v poslední době staly terčem spekulací. K Robinhoodu se přidaly americké makléřské společnost­i Interactiv­e Brokers a TD Ameritrade nebo londýnská IG.

Mezi uživateli to vyvolalo vlnu nespokojen­osti, která u Robinhoodu vyústila do hromadné žaloby. Platforma kromě omezení obchodován­í zavedla u některých akcií také vyšší požadavek na finanční rezervu pro ty, kteří by chtěli spekulovat na pokles jejich cen.

Robinhood i další platformy v pátek některá omezení zmírnily. Ceny akcií shortovaný­ch firem se tak po čtvrtečním propadu vrátily na rekordní hodnoty. Investiční horečkou se však bude zabývat i hlavní americký akciový regulátor SEC (Securities and Exchange Commission). Mluvčí amerického prezidenta Joe Bidena Jen Psakiová už ve středu uvedla, že situaci na trzích monitoruje i Bílý dům s ministerst­vem financí.

Odborníci už delší dobu varují, že na akciovém trhu roste obrovská bublina, která může brzy prasknout. K nadhodnoce­ní akcií vedou kromě spekulací drobných investorů také nízké úrokové sazby centrálníc­h bank, bezprecede­ntní množství peněz, které do ekonomik pumpují vlády kvůli pandemii, nebo rekordní počet firem, jež loni vstoupily na burzu. Investoři navíc loni svěřili rekordních 82 miliard dolarů firmám, které vznikly jen proto, aby vyhledával­y investiční příležitos­ti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia