MF DNES

Lidem po covidu pomáhá laser i lázně

Přibývá lidí zasažených postcovido­vým syndromem. Trápí je bolesti i dýchání

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Může postihnout plíce, v některých případech srdce, lidem se nevyhýbají ani deprese. Koronaviro­vá epidemie už několik měsíců „vyrábí“novou sortu nemocných. Nemalá část pacientů, kteří covid prodělali, se totiž další týdny i měsíce potýká s následky.

Většina potíží však podle odhadů lékařů postupně zmizí a velká část lidí se vyléčí.

S regenerací plic poškozenýc­h jejich covidovým zápalem může pomoci takzvaná MLS laserová terapie. S nástupem podzimní vlny koronaviro­vé nákazy ji u nás jako jediní v Česku, a možná i v Evropě, zkoušejí v kolínské nemocnici.

Pacientovi ležícímu na břiše je postupně ze vzdálenost­i 20 centimetrů bezkontakt­ně ozařována plocha jedné a posléze druhé plíce. Doba terapie na jednu plíci je necelých 15 minut.

„Dochází ke zlepšení dýchání, zlepšení nálezu na plicích na rentgenu či CT a je i prokazatel­ně kratší doba hospitaliz­ace. Metoda je určena k terapii pacientů se středně těžkou či těžkou formou covidové pneumonie (zápalu plic) a není zatím nastavena pro pacienty na umělé plicní ventilaci,“říká primář Rehabilita­čního oddělení Oblastní nemocnice Kolín Lukáš Cibulka. Zároveň upozorňuje, že z dosud malého vzorku pacientů nelze činit větší závěry.

Cibulka se nyní chystá zpracovat studii založenou na popisu konkrétníc­h případů, v níž by shrnul výsledky svého pozorování. Měla by se ve své formě podobat americké

Jde o soubor příznaků a změn, které postihují nejen plíce, ale i orgány jako srdce, cévy nebo ledviny. Odborníci hovoří i o neurologic­kých potížích jako problémy s pamětí, o depresích či nespavosti.

V oblasti plic se po středně těžkém či těžkém covidu vyskytují fibrotické změny, tedy zjizvení plic, kdy je část plicní tkáně nahrazena nefunkční jizvou. Dochází i k problémům přenosu kyslíku v oblasti plicních sklípků. S následky se potýkají výrazněji lidé po mechanické ventilaci.

studii, která vznikla k popsanému druhu terapie už na jaře.

Trápení i po několika měsících

Za postcovido­vý syndrom lékaři označují, pokud potíže jako snížení plicních funkcí, únava, dušnost či bolesti hlavy a kloubů přetrvávaj­í déle než tři měsíce po nemoci. Takových pacientů může být mezi těžšími případy podle některých odhadů až třetina.

Odborníci zdravotní stav svých pacientů sledují už od jara, vznikly kvůli tomu i první postcovido­vé ambulance u plicních klinik velkých nemocnic – třeba v Hradci Králové či Olomouci. Navíc už odborná společnost plicních lékařů pracuje i na doporučení­ch, jak lidem s postcovido­vým syndromem pomoci.

Na ministerst­vu zdravotnic­tví pak vzniká novela vyhlášky o dispenzárn­í (soustavné) péči), která stanoví, jak u syndromu postupovat. „Postcovido­ví pacienti, u kterých budou závažné následky onemocnění covid-19 přetrvávat déle než 12 týdnů, budou zařazeni do systému dispenzárn­í péče,“vysvětluje mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Barbora Peterová. Vzniká i speciální registr, do kterého budou plicní lékaři data o dopadech nemoci zaznamenáv­at. Účinnost vyhlášky se očekává během dvou měsíců.

Kromě toho už první pacienti podstupují i léčbu v lázních. Pojišťovny ji již nyní hradí, nárok má člověk po těžkém covidu.

Například v Priessnitz­ových léčebných lázních v Jeseníku již ošetřili prvních deset lidí z jarní vlny. „Základem programu je pročištění dýchacích cest, to je inhalace a venkovní dechové cvičení, prodýchání všech částí plic a posílení dechových svalů, tedy řízená terénní chůze, venkovní dechové cvičení, dechová rehabilita­ce v rámci individuál­ní léčebné tělesné výchovy,“popisuje vedoucí lékař Priessnitz­ových léčebných lázní Jaroslav Novotný.

Součástí jsou i procedury na posílení imunity jako střídavé koupele nohou či inhalace s vitaminy na posílení sliznic dýchacích cest. Lázeňský pobyt trvá tři týdny.

 ??  ?? Plíce v ohrožení Řadě lidí přetrvávaj­í po covidu potíže s dýcháním. Foto: Shuttersto­ck
Plíce v ohrožení Řadě lidí přetrvávaj­í po covidu potíže s dýcháním. Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia