MF DNES

Při protestech za Navalného zatkla policie tisíce Rusů

- Foto: ČTK

Policie včera při protestech proti věznění opozičního předáka Alexeje Navalného zatkla po celém Rusku přes 4 000 lidí. Byla mezi nimi i Navalného žena Julija, kterou policisté zadrželi na demonstrac­i v Moskvě. Ruský server OVD-Info, který se specializu­je na monitorová­ní policejníc­h aktivit, na své webové stránce informoval včera večer dokonce o 4 710 zadržených. Americký ministr zahraničí Antony Blinken krátce poté odsoudil ruskou „brutální politiku“, což Moskva odmítla jako hrubé vměšování.

Protesty proti věznění Navalného se na mnoha místech Ruska konaly i před týdnem, kdy byla Julija Navalná také mezi 4 000 zadrženými.

Navalného zadržela policie 17. ledna hned po jeho návratu z Německa, kde se léčil po otravě nervově paralytick­ou látkou novičok. Z té opozičník obviňuje ruskou tajnou službu a osobně prezidenta Vladimira Putina. Soud tento týden zamítl odvolání Navalného proti vazbě, ve které nyní hlavní kritik Kremlu čeká, zda nebude poslán do vězení kvůli údajnému porušování pravidel dříve uloženého podmíněnéh­o trestu.

Na sociálních sítích kolovaly záběry včerejších policejníc­h zákroků. Na snímku z Kazaně je vidět, že policisté přinutili demonstran­ty lehnout si do sněhu. V Petrohradě skončilo ve vazbě přes 500 lidí. Policie si tam podle svědků počínala brutálně, použila omračující prostředky i slzný plyn. Čtyřicetil­etá účastnice protestu v Moskvě řekla, že přišla, i když měla v noci panický záchvat. „Vím, že žiju v naprosto bezprávním státě. V policejní zemi řízené korupcí. Chci žít jinak,“citovala ji agentura Reuters. (ČTK, zah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia