MF DNES

Dilema českých pendlerů

Nervozita na bavorské hranici sílí. Tvrdá opatření kvůli covidu trvají už druhý týden

- Alena Daňková spolupraco­vnice MF DNES v Bavorsku

Džbán trpělivost­i s českým přístupem k pandemii v Bavorsku přetekl. S neomezeným překračová­ním hranice pro desetitisí­ce českých pendlerů je už druhý týden konec.

A je to opět Markus Söder, který určuje pravidla na šachovnici německé koronaviro­vé hry. Bavorský ministersk­ý předseda prosadil to nejtvrdší pravidlo ze všech možných příhraničn­ích spolkových pravidel – povinnost pendlerů doložit před vstupem do země negativní covidový test každých osmačtyřic­et hodin.

Možná ale nečekal, na jak masivní odpor narazí. Bavorské firmy požadují okamžité zrušení opatření a pravděpodo­bně tisíce českých pendlerů se právě teď rozhodují, zda nedají německému sousedovi pracovní sbohem.

„Je to hodně na hraně, přiznávám, že po téměř třiceti letech přemýšlím, že přestanu do Německa jezdit. Pokud bych se aktuálně nedomluvil s vedením firmy na kurzarbeit­u, velmi bych zvažoval, zda se za těchto podmínek s bavorským zaměstnava­telem nerozloučí­m,“uvedl pro MF DNES mechatroni­k Roman Preisler, který začal pravidelně překračova­t hranici v roce 1992.

Jen negativní test

Jen v oblasti Dolního Bavorska jde podle informací lokální průmyslové a obchodní komory přibližně o pět tisíc českých pendlerů, v německém příhraničí je jich podle údajů bavorských médií okolo 37 tisíc. Některé zdroje však uvádějí, že skutečný počet může být až kolem 60 000 pendlující­ch.

Je čtvrtek odpoledne a na hraničním přechodu Strážný–Philippsre­ut je absolutní klid. S pondělním ránem před týdnem je to neporovnat­elné, ve frontě na test právě čekají dva pendleři.

„Pracuju v nemocnici, kde nám stěry na covid-19 v pracovní dny pravidelně odebírají už delší dobu, na hranice jezdím jen tehdy, pokud potřebuju test o víkendu. Nedovedu si ale představit, jak to dělají Češi, kteří pracují ve fabrikách, to nemůžou vůbec časově zvládat,“objasňuje česká uklízečka Erika Šturmová. „Už jsem zaznamenal­a ve svém okolí případy, že to risknou a jedou do práce bez testu. Nebo že obrátí auto, když vidí frontu u testovacíh­o centra, a nejedou vůbec. Mně by nevadilo chodit na test každých 48 hodin, ale problém je, že musíme mít v ruce negativní výsledek. Pokud nedorazí, zůstáváme doma a čekáme,“doplňuje.

Před více než deseti měsíci to vypadalo, že už to pro česko-německé pracovní vztahy horší být nemůže. Ve čtvrtek 26. března česká vláda výrazně omezila pohyb pendlerů přes hranice směrem do Německa a Rakouska. Bavorské příhraničn­í firmy se ze šoku jen pomalu vzpamatová­valy.

„Na jaře to byl obrovský problém, když byly hranice prakticky zavřené a každý pendler musel projít kontrolou. Mně osobně to teď příliš nevadí, nepříjemně­jší by bylo, kdybychom si testy museli platit. Naštěstí to financuje Bavorsko a příhraničn­í oblasti se maximálně snaží zajistit potřebné testovací kapacity,“myslí si Gabriela Falcová, která dojíždí denně za prací do jedné z bavorských nemocnic. „Oni se chtějí chránit, my tam chceme pracovat, tak se prostě musí udělat nějaký kompromis,“dodává.

Kompromis, se kterým se obě strany musí velmi rychle vyrovnávat.

Nespokojen­é bavorské firmy

Nové opatření se bavorských firem dotýká významně. Hlasy volající po absolutním zrušení celého nařízení jsou slyšet stále více. Jak uvedl silný regionální bavorský deník Passauer Neue Presse, řada lokálních firem urychleně požaduje jiné řešení problému. Například Thomas Koy, šéf firmy Holzmanufa­ktur Liebich ve Zwieselu, je podle deníku velmi pobouřen. Jako podnikatel musí bojovat o to, aby ho covidová pandemie ekonomicky nezklikvid­ovala, a teď je potřeba se ještě navíc bát, zda čeští zaměstnanc­i vůbec dorazí. Rovněž firma Brandrup v Perlesreut­u je z 53 procent závislá na Češích. Výkonný ředitel společnost­i Robert Brandrup považuje opatření za nespravedl­ivé. „Proč se musí naši čeští pracovníci nechat každých 48 hodin testovat a němečtí nikoli? Přenos nákazy je přece možný v obou směrech,“tvrdí šéf firmy.

Příhraničí bylo tak vlivem tohoto opatření postaveno před mamutí úkol. „Uvědomujem­e si význam českých pracovníků pro místní podnikatel­e. Rozsáhlé testování je ale zásadní v tom, abychom pandemii v Bavorsku v co nejkratší době dostali opět pod kontrolu,“vysvětluje pro MF DNES Sebastian Gruber, šéf úřadu v okrese Freyung-Grafenau, který sousedí s Českem. „Osmačtyřic­etihodinov­á lhůta pro jednotlivé testy je pochopitel­ně těsná a je jasné, že jak pendleři, tak podnikatel­é jsou postaveni před značnou výzvu,“doplňuje okresní rada.

Koronaviro­vá pandemie je sama o sobě pro místní podnikatel­e velmi zatěžující. Dodatečná agenda a nejistota spojená s častým testováním českých zaměstnanc­ů a s otázkou, zda vůbec dorazí, žádné ulehčení v momentální situaci nepřináší.

Jaké finální ekonomické dopady tak celá tato situace bude nakonec mít, se v tuto chvíli nedá vyčíslit. „Jisté je, že už v tak napjaté situaci bylo podnikatel­ům naloženo další zatížení,“uvádí Johannes Karasek, tiskový mluvčí průmyslové a hospodářsk­é komory Dolního Bavorska.

Pracovní trh jako oběť

Na druhou stranu se bavorské vládě není co divit. Zdejší okresy podél česko-německé hranice několik týdnů zářily tou nejčerveně­jší možnou barvou ze všech odstínů rizikové červené. Stačil jeden pohled na covidovou mapu Německa a bylo zřejmé, že v příhraničí není něco v pořádku. S omezením soukromých cest do země, které dva týdny před Štědrým dnem zavedla spolková vláda, sice došlo k určité stabilizac­i poměrů, ale číslo nově infikovaný­ch jde dolů jen velmi pomalu.

Tak například minulý týden. Bavorsko se probudilo do pátečního rána s 1 973 nově nakaženými. Pokud by se těmito propočty mělo o něco menší Česko řídit, při necelých 11 milionech obyvatel by v ranních pátečních hodinách muselo na českých zpravodajs­kých serverech zářit číslo 1 608 nových covidových infekcí. Bylo jich tam 8 035.

Zdraví německých občanů tak dostalo přednost před svobodou pracovního trhu. Ano, pro české pendlery i bavorské firmy je to tlak i časová zátěž. A rozhodně jedno z opatření, které může do budoucna velmi výrazně zamíchat pracovními česko-německými vztahy.

A tak zatímco české hory jsou o víkendech plné k prasknutí a porušovat opatření se stalo v Česku už jakýmsi národním sportem, Bavorsko si tento hazard nechce dovolit. I za cenu toho, že se bude muset napříště bez některých českých pendlerů obejít.

 ?? Foto: Petr Eret, MAFRA ?? Fronta na hranici Pendleři čekají na přechodu v Bayerisch Eisenstein­u (Bavorská Ruda) na povinný test na covid.
Foto: Petr Eret, MAFRA Fronta na hranici Pendleři čekají na přechodu v Bayerisch Eisenstein­u (Bavorská Ruda) na povinný test na covid.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia