MF DNES

Němci se v době covidu vrhli na domácí pečení

-

BERLÍN Světem se šíří nejen koronaviru­s, ale i některé trendy spojené s tím, že se miliony lidí ocitly v domácí karanténě a mají náhle více času i chuť naučit se něco nového. V Německu, podobně jako jinde v Evropě, propadli domácímu pečení a z prodejen po tunách mizí mouka a kvasnice. Amatérští pekaři se věnují zadělávání těsta a jeho kynutí a hnětení tak, jako už dlouho ne.

Sonja Scherferov­á si rozhodně nemůže stěžovat na nudu: její nejstarší dcera chodí do první třídy a během jejího online vyučování se musí postarat o dvě mladší děti a zvládat vlastní zaměstnání. Když jsou večer potomci v posteli, najde si mladá Berlíňanka čas na pečení chleba. „Nemám hnětací stroj a všechno dělám ručně. Je to relax a dobrý odpočinek od intelektuá­lní námahy,“vypráví učitelka. „A taky je hezké mít vlastní chleba,“dodává Scherferov­á, která v prosinci na recept narazila náhodou na internetu, a tak s pečením začala.

Špalda, pšenice nebo žito, se semínky nebo bez, z formy nebo z plechu – receptů a variant se dá na síti najít nespočet. Fotografie křupavých výtvorů se pak objevují třeba na Facebooku, kde skupinám domácích pekařů týdně přibývají tisíce nových členů. Obrovský zájem o domácí výrobu chleba potvrzuje také autor knih o pečení a bloger Lutz Geissler.

„S růstem počtu nakažených a první karanténou mi narostla čísla čtenářů blogu. Zvýšila se trojnásobn­ě asi na 350 000 návštěvník­ů za měsíc,“uvádí autor blogu Ploetzblog.

Výrobci vybavení pro pečení a pekaři mají z tohoto vývoje radost. „Tržby nám narostly o 300 procent,“tvrdí Birgit Freitagová z Reutlingen­u, která prodává produkty firmy Pampered-Chef – například formy na pečení chleba. (ČTK, DPA)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia