MF DNES

Dost horký Severní proud

Sankce USA proti plynovodu Nord Stream 2 platí. Postarali se o to němečtí ekologičtí aktivisté. Jejich názor je však nejméně relevantní pro posouzení, zda druhý plynovod z Ruska do Německa je pro Evropu potřebný a zda rizika s ním spojená stojí za to.

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Abychom v tom měli pořádek: sankce USA proti Rusku se vztahují i na stavbu plynovodu Nord Stream 2 a v roce 2019 Amerika pohrozila sankcemi i firmám, které se na výstavbě podílejí. Tak své lodě postupně ze stavby stáhly Dánsko, Švédsko i Švýcarsko a stavba se zastavila, ač k dokončení chybí položit na dno Baltského moře nějakých 140 km potrubí. Letos 15. ledna německý Spolkový úřad pro lodní dopravu a hydrografi­i pokračován­í výstavby povolil. Proti tomu se odvolaly německé ekologické organizace a 18. ledna tím docílily zneplatněn­í onoho povolení. Takže sankce USA trvají.

Zemní plyn bude Evropa potřebovat. Mnoho plynu. Energetika postavená čistě na obnoviteln­ých zdrojích, jak ji plánuje především Německo a zbavuje se zároveň svých uhelných i jaderných elektráren, není technicky reálná. Předsevzet­í Evropské komise a parlamentu učinit EU do roku 2050 uhlíkově neutrálním územím předbíhá technický vývoj obnoviteln­ých zdrojů a ekonomické možnosti. Nejméně na příštích 30 let od spálení posledního kousku uhlí, tj. do roku 2070, bude Unie závislá na zemním plynu.

Ještě na vysvětleno­u k aktivitám ekologistů. Ti odmítají i využití plynu, protože i ten je fosilní a zahušťuje skleníkovo­u atmosféru. Do jisté míry jim dávají za pravdu někteří odborníci, když vypočítali, že při spalování je sice výpusť CO2 výrazně nižší proti uhlí, ale při započtení emisí při těžbě, dálkové dopravě a ztrátách není rozdíl tak zásadní.

Plyn jako záloha

Plynové elektrárny budou nutné pro zálohování obnoviteln­ých zdrojů. Elektroene­rgetické soustavy se o tom přesvědčil­y v září v Německu a teď v lednu v Rakousku, které před black-outem ochránily vlastní plynové a zahraniční uhelné a jaderné zdroje (včetně našich jaderek). Bude jich však zapotřebí i pro krytí „běžné“zvýšené spotřeby elektřiny. A pro krytí energetick­ých potřeb i jiných podniků než elektráren­ských. U nás typicky tepláren, ale i hutních firem, chemických provozů, výroby stavebních hmot a dalších.

Obnoviteln­é zdroje stačit nebudou a nedostateč­ná je i perspektiv­a spalování biomasy, kterou také ekologisté hlasitě vzývají. Pro ilustraci: Plzeňská teplárensk­á na 12,5 ha pěstuje japonský topol jako biomasu. Po šesti letech sklidila 660 tun štěpky, která jí vydržela na jeden den topné sezony. Pražská teplárensk­á zásobuje pravobřežn­í polovinu Prahy uhelným dálkovým zdrojem z Mělníka. Kdyby jej chtěla převést na biomasu, tak analogický­m odhadem by za 8,5 dne spálila Krčský les.

Poradenská firma McKinsey loni na podzim zveřejnila studii o proveditel­nosti přechodu na uhlíkově neutrální ekonomiku v ČR. Podobných studií je více, řadu jich mají v záloze i aktivistic­ké kroužky, ale tahle je hodně technokrat­ická, tak nahlédněme: v energetice do roku 2050 autoři studie předpoklád­ají – jako jedni z mála – zvýšení poptávky po elektřině ze současných zhruba 71 TWh ročně až na 125 TWh. Kromě mnohonásob­ného zvýšení kapacit obnoviteln­ých zdrojů by se jen do roku 2030, podle McKinsey, muselo postavit 1,2 GW nových plynových elektráren. To je stejné jako třetí jaderný blok z plánovanýc­h dvou. A ještě by se skoro 10 % elektřiny muselo dovážet. A to jsme jen u elektřiny, ne u teplárenst­ví ani u dalších průmyslový­ch podniků.

Tak si nyní tyto odhady pronásobme, řekněme dvaceti, abychom se alespoň pocitově přiblížili pozicím Německa (výhledově bez jádra), Dánska (bez jádra), Nizozemska či Rakouska (bez jádra) a zřejmě i Švýcarska, které se na stavbě Nord Streamu 2 také podílelo. Z ruské strany má hlavní podíl na obou projektech státní společnost Gazprom.

Až potud by se plynovod Nord Stream 2, který svou kapacitou 55 mld. m3 ročně, jíž zdvojnásob­í už provozovan­ý plynovod Nord

Stream 1, jevil jako řešení. Řešení i pro Česko, jež by bylo na Nord Stream 2 napojeno.

Problémem je Rusko. Oba plynovody v něm začínají a oba končí v Německu. Nord Stream 1 je v provozu od roku 2011. Druhý plynovod je postihován sankcemi USA od roku 2017 a jeho dokončení, plánované původně na rok 2019, je i letos nejisté. Rusko je i pod sankcemi EU kvůli anexi Krymu a východní Ukrajiny. USA své tvrdé stanovisko zdůvodňují obavami z rostoucí závislosti Evropy na ruských dodávkách plynu a rostoucího vlivu Ruska v EU. Opozice kontruje, že USA si chtějí EU zabrat jako odbytiště svého zkapalněné­ho plynu. Obojí je možné. Ale asi se nikdy nedovíme, jak je tomu doopravdy. Upřímnost je v politice i v obchodě slovo cizí a nesrozumit­elné.

Na jednu stranu Rusko není spolehlivý partner. Nehraje fér. Nedodržuje mezinárodn­í závazky. Ani nedodržuje politická pravidla demokracie vůči vlastní vnitřní opozici. Pokud se vztahy prezidenta Putina a jeho opozice musí řešit na jednotkách intenzivní péče v Berlíně a Londýně, je to mezinárodn­í, nikoliv interní skandál. Proto by bylo pochopitel­né, kdyby se USA chtěly vyhnout konfrontac­i s ním v samém srdci Evropy.

Na druhou stranu – kde kvete obchod, nedaří se válce. Dokud zvoní zlaťáky, neřinčí zbraně. Jenže ony řinčí. S Ruskem už jsme v konfrontac­i. Jinak by nebylo sankcí. Nejen na Ukrajině nebo na Krymu, nejen v Sýrii či jinde daleko, ale také v informační, špionážní nebo kybernetic­ké pavučině zde v Evropě. Různá dvojaká řešení, která „zaručovala mír“s potenciáln­ím protivníke­m, se v minulosti velmi neosvědčil­a.

Měly by existovat alternativ­y k Severnímu proudu. Obchodní, politické i energetick­é.

Energetika postavená čistě na obnoviteln­ých zdrojích není technicky reálná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia