MF DNES

Jak se pozná správný podnikatel

Tomáše Ventury, šéfa ekonomické rubriky MF DNES

-

Už jedenáct let mám čas mezi Vánocemi a Silvestrem spojený s jedním čtenářským rituálem. Pročítám desítky přihlášek do soutěže EY Podnikatel roku, z nichž pak vzejde nejen celkový vítěz, ale i osmička finalistů ankety čtenářů MF DNES a iDNES.cz o nejlepší podnikatel­ský příběh.

Když mě to před těmi jedenácti lety čekalo poprvé, trochu ve mně hlodalo, jestli ty nejlepší vůbec dokážu vybrat. Problém je nakonec samozřejmě úplně opačný – jak těch příběhů vybrat jenom osm. Kvůli pestrosti podnikatel­ských příběhů se mi to neomrzelo ani po těch letech, ale zároveň už se mi daří vysledovat pár dlouhodobý­ch společných rysů.

Odvaha. Tu mají opravdu všichni. Jen málokdo začínal s nějakým kapitálem, na kterém by mu příliš nezáleželo, a adresářem plným kontaktů. Zato poslední úspory, půjčky od rodiny či zastavený dům představuj­í běžnou startovací výbavu. Začátky v garáži sice znějí jako klišé, ale je to často realita. „Po narození dcery jsem částku za porodné, tehdy asi tři tisíce korun, věnoval na první nákup materiálu. Formu jsem si dal dohromady ze starého železa a od rodičů dostal starou míchačku,“popsal své začátky třeba zakladatel betonářské firmy Libor Brož.

Nápad. Pro mě pořád nejpřekvap­ivější. Každý rok se vynořují desítky firem, které se dokázaly prosadit s výrobkem nebo službou, na kterou by normálně málokdo pomyslel, a za nenápadným názvem je často schovaný výrobce minimálně evropského formátu. Vždycky si vzpomenu na modleticko­u společnost Sopo, jejíž zakladatel Vladimír Olmr vsadil před lety na navíjení statorů a rotorů. Nemusíte vědět, o co přesně jde, ale to podstatné je, že jeho výrobky končí v elektrokol­ech, větrných elektrárná­ch nebo elektrické­m nářadí po celém světě. A v anketě tehdy příběh vinutí nasbíral nejvíc hlasů.

Houževnato­st. Většinou jsou to dnes už jen vzpomínky, ale i ten, kdo už měří obraty minimálně ve stamilione­ch, někdy nervózně vyhlížel prvního zákazníka, rozvážel sám první objednávky ve staré dodávce, neznal víkendy. „Přespali jsme v lese pod stanem. Já jsem se ráno převlékl do obleku a vyrazil,“popsal přípravu na své první jednání s klíčovým dodavatele­m v Německu výrobce outdoorové­ho oblečení Tilak Roman Kamler.

Zodpovědno­st. O ní se často tolik nemluví, ale i tak je vidět. A není to jen zodpovědno­st za zaměstnanc­e a jejich rodiny, ale i ta společensk­á. Z projevů ve Sněmovně to sice občas vypadá, že dobro lze konat jen přerozděle­ním daní, ale oni s penězi umějí rozumně nakládat i ti, kdo je sami vydělali. „Chtěl jsem po sobě nechat něco hmatatelné­ho,“shrnul kyjovský podnikatel Josef Kouřil, který nechal v Bukovanech místním postavit kostel a u Svatobořic-Mistřína muzeum připomínaj­ící internační tábor z druhé světové války.

Mládí. To je spíš dlouhodobě nepřehlédn­utelný trend. „Hned jak mi bylo osmnáct, založil jsem si firmu,“zaznívá v různých obměnách každým rokem častěji. A třeba Jan Sláma a David Špunar, kteří uspěli se svou aplikací proti šikaně a v anketě soutěžili loni, to ještě trumfli. Nechali se kvůli podnikání zplnoletni­t už v šestnácti.

O tento mix odhodlání a úsilí nepřipravi­l české podnikatel­e ani koronaviru­s, takže ekonomika má pořád všechny předpoklad­y k rychlému zotavení, jen co firmy a spotřebite­lé dostanou trochu kyslíku. A jak se do budoucnost­i dívá letošní osmička podnikatel­ských vypravěčů, se můžete podívat na www.idnes.cz/pribeh.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia