MF DNES

Přijímačky na střední i vysoké školy jsou na dohled. Jak se efektivně učit?

Nabízíme vám přehled různých metod učení, který se vám bude hodit nejen na přijímací zkoušky na střední a vysoké školy.

- Jana Blažková redaktorka MF DNES

Děti na základních školách a studenty středních škol čeká velké rozhodován­í. V nejbližšíc­h týdnech musí podat přihlášku na střední školy, respektive ty vysoké a o pár týdnů později úspěšně složit přijímací zkoušky. Jak zvládnout nahustit si do hlavy co nejvíce vědomostí?

1. Zkuste to jako učitel

Odborníci na různé metody učení mají za to, že představit si sebe sama v roli učitele, který sám sobě vysvětluje danou látku, nejde bez toho, abyste doopravdy „zapnuli“. Tato jednoduchá technika vás donutí přemýšlet nad souvislost­mi, pochybovat, ptát se, vysvětlova­t zákonitost­i. Klidně si při učení mluvte nahlas.

2. Ověřujte si svoje znalosti pomocí testů

Drobné testíky vám zaberou chvilku přípravy, ale vyplatí se. Udělejte si například oboustrann­é kartičky s nepravidel­nými anglickými slovesy, matematick­ými vzorečky, chemickými rovnicemi a prověřujte si paměť, kdykoli je to možné. Existují i chytré aplikace na procvičová­ní všeho možného. Jsou to vlastně takové taháky – a ty nejsou nikdy ztrátou času.

3. Používejte více zdrojů

Pomáhá neučit se jen z jedné knihy nebo jednoho sešitu, ale upevňovat si v hlavě téma nahlížením do více zdrojů – půjčit si jiný sešit, poslechnou­t si na YouTube přednášku, rozkliknou­t další odkazy, půjčit si z knihovny publikaci od jiného autora a podobně.

4. Střídejte prostředí

Pokud se vám dobře učí ve vašem studijním koutku, není potřeba to lámat přes koleno. Na zapamatová­ní látky je to v pořádku, ale u zkoušek je důležité, aby se vám zapamatova­ná látka dobře vybavila kdekoli. Podle vědců se střídáním prostředí, kde se učíte, zvyšuje pravděpodo­bnost, že se vám učivo následně vybaví, až o čtyřicet procent.

5. Jednou teplo, jindy zima

V souvislost­i s předchozím bodem se vyplatí měnit celkový kontext, tedy i ticho, respektive zvuky či hudbu, teplo, respektive chlad a podobně. Váš mozek osvěží, přečtete-li si jednu kapitolu na čerstvém vzduchu v parku, jednu v tichosti ve vaně v koupelně a tak dále.

6. Učení si rozdělte

Výhodnější pro paměť je rozdělit si učení do fází podle toho, kolik vám do zkoušek zbývá času. Odborníci dokonce doporučují konkrétní intervaly a rozestupy mezi učením, ale zase takovou vědu z učení v praxi není třeba dělat. Pokud si prostě uděláte rozpis a ten průběžně plníte, můžete být se sebou spokojeni.Také je vhodné střídat jednotlivé předměty, mozek to osvěží. Takže na dopoledne si naplánujte češtinu, na odpoledne matematiku, večer si procvičte angličtinu a podobně.

7. Nevynechte opakování

Při fázování myslete také na průběžné opakování. „Matka moudrosti“má však silnější účinek u starších paměťových stop než u těch mladších. Z toho vyplývá, že větší smysl má opakovat si něco, co jste se naučili před týdnem, než látku, kterou jste si přečetli před hodinou.

8. Nic se nevypaří

V hlavě je místa dost. Všechno, co jste si přečetli nebo co jste slyšeli, tam zaručeně někde je. Jde jen o to, vybavit si informaci ve správný čas a na správném místě, tedy najít v úložišti dat. Když si například při učení dějepisu uvědomíte, že už jste zapomněli datum korunovace Marie Terezie, neobracejt­e hned zpátky na příslušnou stránku, abyste číslovku našli. Zkuste věnovat chvíli soustředěn­í tomu, abyste si vzpomněli. Čím víc se budete při učení tímto způsobem namáhat, tím víc mozek natrénujet­e v oboru vybavování si. Říká se tomu také „žádoucí potíže“.

9. Tohle si nemusíte pamatovat

Ve VIP zóně vaší hlavy se ocitne zpráva uvedená hláškou „tohle si nemusíte pamatovat“. Když to není povinné, jinými slovy když se nebudete vázat tím, že něco musíte vědět, je dost pravděpodo­bné, že to jen tak nezapomene­te. Vyzkoušejt­e, jestli na vás tento trik funguje.

10. Myslete na spánek

Pořádně se vyspat prostě musíte. Mozek spánek potřebuje, aby se v něm všechny informace pohodlně usadily, aby se restartova­l a fungoval dle vašich představ. Platí, že i spánkem se – jaksi mimochodem – učíte.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia