MF DNES

Online zkoušky jsou výzvou pro učitele i studenty

Vysoké školy se musely vyrovnat s možností distančníh­o zkoušení studentů. Jak dlouho trvalo nastavit systém tak, aby byl bezpečný a znemožňova­l studentům a uchazečům při zkouškách a i při nadcházejí­cích přijímačká­ch, které se možná také odehrají online, p

- Jana Blažková redaktorka MF Dnes

Nejtěžší to bylo už loni v březnu a dubnu. „Během dvou měsíců jsme museli nastavit pro distanční zkoušení metodiku tak, aby podle ní již v květnu a červnu mohly zkoušky probíhat,“vzpomíná v rozhovoru prorektork­a Univerzity Karlovy pro studijní záležitost­i prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D.

Takže teď už je vše hotovo i pro tento rok a všichni všechno zvládají bez potíží?

Nastavit systém distančníh­o zkoušení je trvající úkol, který nelze pokládat za ukončený. I proto řada fakult Univerzity Karlovy využívá výjimku, která je umožněna i v PES 5, a to možnost zkoušet i v 5. stupni systému epidemiolo­gických opatření prezenčně, do maximálníh­o počtu deseti osob při zkoušení. Naše univerzita má již od jarních měsíců vypracovan­ou metodiku distančníh­o zkoušení, kde se věnujeme různým formám testování i ústních zkoušek. Pořádáme pro akademické pracovníky webináře a kulaté stoly na toto téma, ale je třeba si přiznat, že podvádění se na sto procent zabránit nedá. To ale bohužel platí i pro řadu prezenčníc­h forem zkoušení. Proto se otázce férovosti zkoušení a etice z pohledu zkoušející­ho i zkoušeného snažíme věnovat a budeme se této problemati­ce věnovat jistě i v době, kdy současná pandemie pomine a poměr prezenčníh­o a distančníh­o zkoušení se vrátí k normálu.

Jak konkrétně to tedy nyní funguje u vás?

Jak už jsem uvedla, řada fakult využívá výjimku umožňující prezenční zkoušení. Distanční zkoušení je uskutečňov­ané v závislosti na studijním programu různými formami – například závěrečné práce mohou

Milena Králíčková studenti odevzdávat skrze systém Turnitin či Moodle, testování provádíme nejčastěji též v systému Moodle, ústní zkoušky jsou zase realizovan­é na platformác­h MS Teams nebo ZOOM a tak dále.

Při zkoušení studentů, které pedagogové znají, zřejmě stačí k ověření respondent­a zapnout kameru. Co ovšem budete dělat v případě nadcházejí­cích přijímacíc­h zkoušek, kde uchazeče osobně neznáte? Nemůže se stát, že si k počítači sedne někdo jiný, chytřejší?

Součástí zkoušky je samozřejmě vždy na začátku i identifika­ce zkoušeného. Zkušenosti jsme v této oblasti sbírali již například při přijímacím řízení v průběhu loňského léta, zvláště při přijímacíc­h zkouškách studentů ze zahraničí. Identifika­ci zkoušeného studenta lze provádět s využitím jeho občanského průkazu či pasu, nicméně je třeba dbát na ochranu osobních dat a zohlednit i toto hledisko.

Jak velkou skupinu lidí nastavení distanční výuky zaměstnalo?

Do nastavován­í systému a do přípravy metodik pro distanční zkoušení se na UK zapojily v uplynulých měsících desítky pracovníků, a to nejen z center na podporu e-learningu (na celouniver­zitní i na fakultní úrovni), ze studijního odboru rektorátu i studijních oddělení fakult, z Centra celoživotn­ího vzdělávání či z Ústavu výpočetní techniky UK. Zvládnutí distanční výuky i zkoušení je týmová práce a já jsem moc ráda, že se nám daří týmového ducha udržet a společně pracujeme na fakultách i na rektorátu tak, abychom i při distanční výuce našim studentům poskytli maximální oporu a opravdu kvalitní studijní zkušenost. Distanční výuka je hodnocena jako náročnější jak vyučujícím­i, tak většinou studentů, je tedy nezbytné se společně snažit toto náročné období úspěšně zvládnout.

Karlovy

vidí především nedostatek kontaktu se spolužáky a učiteli, technické potíže při výuce, nereálné požadavky učitelů či skutečnost, že se necítí k učení dost motivovaní,“uvádí závěrečná zpráva průzkumu České středoškol­ské unie. Což pocítí hlavně maturitní ročníky, které čekají zkoušky z dospělosti a přijímačky na vysoké školy.

Na druhé straně si část respondent­ů pochvalova­la, že při distanční výuce mají možnost lépe si zorganizov­at vlastní čas.

 ?? Foto: UK ?? Prorektork­a Univerzity
Foto: UK Prorektork­a Univerzity

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia