MF DNES

Distanční výuka se stále zlepšuje, míní žáci

-

Celkem 9 199 středoškol­áků hodnotilo koncem loňského roku v průzkumu České středoškol­ské unie své zkušenosti s distanční výukou. Ačkoliv se většina studentů shodla na tom, že se kvalita online vyučování v porovnání s jarem zlepšila, stále vnímají nemalé problémy.

Jako ty hlavní lze uvést nevyhovují­cí online hodiny, vysoké nároky ze strany škol a také přehlcení testy při návratu do škol. „Jako největší negativa distanční výuky studenti

Polovina středoškol­áků chce zpět do školy

Více než polovina dotázaných, konkrétně 53 procent, se přimlouvá za návrat do školy. Distanční výuku preferuje asi čtvrtina respondent­ů. Zbytek jednoduše neví. Z porovnání dat mezi žáky odborných škol, učilišť a gymnázií vyplynulo, že mají všichni podobný názor.

Na otázku, zda se distanční výuka od jara zlepšila, odpověděly kladně dvě třetiny studentů. Jako pozitiva studenti vyzdvihli zejména lepší koordinaci školy, větší dovednosti učitelů v online prostředí a zlepšení časové dotace napříč předměty. „Někteří učitelé během jarní karantény vůbec neučili, jen jednou za měsíc poslali domácí úkol. Teď pravidelně posílají úkoly všichni,“řekl průzkumník­ům jeden ze studentů.

Online hodiny nejvíce vyhovují studentům gymnázií, nejméně pak studentům středních odborných škol. Dobrá zpráva je, že se dotázaní shodli, že při online hodinách mají dostatek prostoru pro své dotazy. Kladně na tuto otázku odpovědělo 80 procent studujícíc­h a jen šest procent z nich si myslí, že by se jejich otázkám měl vyučující věnovat více. „Vypadá to, že v distanční výuce ještě nějakou chvíli zůstaneme. Proto si myslíme, že je třeba se o názory a potřeby studentů zajímat,“shrnuje první místopředs­eda České středoškol­ské unie Ondřej Nováček s tím, že s šetřením unie už seznámila ministerst­vo školství.—

Část respondent­ů si pochvaluje, že při distanční výuce mají možnost lépe si zorganizov­at vlastní čas.

(jab)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia