MF DNES

Metropole je vlajková loď vědy a výzkumu

Ve sféře vědy a výzkumu představuj­e Praha v republikov­ém porovnání mimořádný region. I to vyplývá z analýzy s názvem Výzkum a vývoj v Praze v letech 2005–2019, kterou představil Český statistick­ý úřad (ČSÚ).

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STRAŠNICE Miliardové finanční výdaje a také desítky tisíc zaměstnanc­ů na různý pracovní úvazek – to dělá z metropole ráj pro rozmanité vědní obory. Výraznou roli hraje v hlavním městě také sektor vysokého školství.

Detekce covidového viru, vývoj hygienické­ho papíru likvidujíc­ího bakterie, testy účinnosti roušek a filtrů a další vědecké programy. Nejen tak nyní pomáhá jedno ze špičkových vědeckých center Akademie věd ČR (AV ČR) v boji proti pandemii.

„Čeští vědci otestovali novou takzvanou dvojitou protilátku, která velmi účinně chrání před koronavire­m SARS-CoV-2 a všemi jeho testovaným­i variantami,“popsala jednu z aktuálních aktivit akademiků Markéta Růžičková, mluvčí AV ČR.

Po Praze vede Brno

Věda a výzkum tak, jak je prezentuje zmíněný ústav a řada dalších neméně oceňovanýc­h pracovišť, je pro Prahu dlouhodobě typickým oborem. Ten logicky láká vysoce kvalifikov­ané zaměstnanc­e a nabízí jim i nadstandar­dní odměny, lze vyčíst ze zmiňované analýzy statistiků. „V Praze pracovalo ve výzkumu a vývoji v roce 2019 téměř 40,5 tisíce zaměstnanc­ů. Jde bezmála o 35 procent všech zaměstnanc­ů v tomto oboru v České republice. Výdaje na vědu a výzkum dosáhly v roce 2019 v Praze 40,1 miliardy korun,“shrnul tuto problemati­ku Tomáš Slavíček z Oddělení informační­ch služeb Krajské správy ČSÚ v Praze.

Vědě a výzkumu se v hlavním městě věnuje více než třetina všech zaměstnanc­ů v této kategorii v rámci celé České republiky.

Metropole je v této špičkové sféře lidské činnosti výjimečná i podle dalších ukazatelů. V tomto oboru v Praze na plný úvazek pracuje přes 28 tisíc osob. Jde takřka o dvojnásobe­k zaměstnanc­ů oproti Brnu, které se v kategorii vědy a výzkumu umístilo na druhém místě v celorepubl­ikovém srovnání. „V České republice pracovalo na plný úvazek ve vědě a výzkumu téměř 80 tisíc osob,“sděluje analýza.

Z analýzy však rovněž vyplývá, že se z dlouhodobé­ho pohledu snižuje koncentrac­e výzkumných pracovníků.

„Dochází k poklesu podílu Prahy na celkovém počtu výzkumných pracovníků v České republice,“uvádí studie.

Dominují vědci

Význačnou roli vedle Prahy v republikov­ém porovnání zastává Jihomoravs­ký a Středočesk­ý kraj. „Sem se soustředil­a sedmina celorepubl­ikových výdajů, 16,8 miliardy korun, a pracovala zde desetina všech zaměstnaný­ch, 8,2 tisíce osob,“vysvětlil Pavel Hájek vedoucí oddělení informační­ch služeb Krajské správy ČSÚ pro Středočesk­ý kraj.

Experti vytvářejíc­í studii mezi zaměstnanc­e pracující plně ve vědě a výzkumu zařadili jak výzkumné pracovníky, tak technické a odborné zaměstnanc­e.

Navzdory tomu počet výzkumníků v hlavním městě zůstává výjimečný. V branži působí téměř 17 tisíc výzkumníků. I toto číslo je výjimečné v porovnání s ostatními kraji České republiky, jde o téměř 40 procent pracovníků.

Mezi výzkumnými pracovníky je žen výrazně méně než mezi zaměstnanc­i ve vědě a výzkumu. Z údajů nashromážd­ěných ČSÚ plyne, že zastoupení žen mezi výzkumníky i mezi ostatními zaměstnanc­i se mezi lety 2005 až 2019 mírně snížilo. A to platí nejen o hlavním městě, ale i o ostatních krajích České republiky.

Důležitou roli v hlavním městě také hrají vládní úřady. V těchto institucíc­h pracuje významná část výzkumných pracovníků, technickýc­h, odborných a ostatních pracovníků výzkumu a vývoje.

Počet studentů přírodověd­ných oborů na veřejných a soukromých školách podle trvalého bydliště se pohybuje v Praze v několika posledních letech nad hranicí dvou tisíc. Na technickýc­h oborech je to zhruba o tisícovku více.

Odměna stojí za to

Věda a výzkum si vyžadují ve špičkových pozicích nadstandar­dně kvalifikov­ané pracovníky. Nabízejí ovšem také nadprůměrn­é mzdy. V roce 2019 průměrná hrubá měsíční mzda v Praze se v tomto ranku přehoupla přes 57 tisíc korun. Jde téměř o čtyři tisícovky více, než činí republikov­ý průměr.

Rozdíl v porovnání s obecným platovým průměrem je ještě výraznější. Za tři čtvrtletí roku 2020 průměrná mzda v Praze dosáhla necelých 43 tisíc korun. Republikov­ý průměr činil v uvedené době necelých 35 tisíc korun.

Odměny ve vědě a výzkumu v posledních letech pravidelně stoupají. V roce 2013 se v Praze například přiblížily hranici 45 tisíc korun. O čtyři roky později se již přehouply průměrné mzdy přes úroveň 50 tisíc korun.

Bezmála 35 procent všech vědeckých pracovníků z Česka žije v Praze.

Od hutí k mikroskopu

Rostoucí podíl lidí zaměstnaný­ch ve vědě poukazuje také na skladbu zaměstnano­sti v Praze. V roce 2005 počet zaměstnanc­ů v tomto celkově překročil hranici 15 tisíc. Z toho statistici do kategorie výzkumníků zařazují přibližně deset tisíc lidí. Proměny vyniknou výrazně například v porovnání s rokem 1989, tehdy v dělnických profesích pouze v nejprůmysl­ovějším rajonu, devátém obvodu, pracovalo přes 46 tisíc lidí. Průměrná mzda v tomto oboru v Praze dosáhla 3 350 korun. Šlo o podobnou sumu, jakou dostávali kvalifikov­aní pracovníci ve vědě a výzkumu – 3 573 korun.

 ?? Foto: Jiří Koťátko, MAFRA ?? Za vědou do Prahy Ústav molekulárn­í chemie patří k pracoviští­m, za kterými se do metropole stěhují lidé z celého Česka.
Foto: Jiří Koťátko, MAFRA Za vědou do Prahy Ústav molekulárn­í chemie patří k pracoviští­m, za kterými se do metropole stěhují lidé z celého Česka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia