MF DNES

Na co si dát pozor při výuce po internetu

S epidemií koronaviru se rozšířila i výuka po internetu. Učit se z pohodlí domova se tak letos stává ještě snazší. Ale pozor, nejdříve je třeba zjistit, co za své peníze dostanete. A nejen to.

- Dagmar Langová spolupraco­vnice redakce

Na dálku je dnes možné naučit se skoro cokoli, třeba i cizí jazyk. Především studenti, kteří se potýkají se školní výukou online a letos hodně zameškali, mohou tímto způsobem učivo dohnat. Zaplatí si kurz a co nezvládli ve školní výuce, se doučí takto.

Každopádně platí: důvěřuj, ale prověřuj, a v tomto případě to platí dvojnásob. Stejně jako další rčení:

Sliby, chyby. Jak napovídá i nedávná zkušenost studenta, byť nešlo o jazykový kurz. Byl přislíben kontakt na lektora, pokud někdo neporozumí. Telefonní číslo na lektora k dispozici skutečně bylo, ten ale nikdy telefon nezvedl.

Kolik lidí bude ve skupině?

„Je to stejné jako u klasických kurzů. Ideální je ukázková hodina předtím, než se závazně přihlásíte a zaplatíte kurzovné,“radí Linda Chmelíková, ředitelka pardubický­ch jazykových kurzů Jazykovka Chmelíková. Je dobré si předem zjistit, kolik lidí bude ve skupině (doporučuje se maximálně šest, pokud jde o online kurzy je lepší, když je studentů ještě méně) i jaké budou výukové materiály. Stejně tak je třeba si ohlídat, aby zařazení do kurzu proběhlo podle testů či alespoň po konzultaci s lektorem.

Pozor na kvalitu lektora i datového připojení

Důležité je předem také vědět, jak se budou řešit reklamace, zda vracením peněz, či výměnou lektora.

I při výuce přes počítač je třeba dostat o lektorovi a způsobu výuky samotné dostatečné informace.

V případě online výuky je ale nutné prověřit ještě něco, co při klasické výuce v učebnách nebylo třeba. Je to kvalita vašeho internetov­ého připojení.

Pokud není dobré, může se stát, že se výklad lektora po Skypu, Zoomu či jiných komunikačn­ích sítích bude zasekávat, neuslyšíte dobře kvůli šumu a z každé lekce budete mít zhruba půlku, možná i méně.

„Závislost na kvalitě připojení je hlavní nevýhodou online kurzů. Účastníci také mají zpočátku problém s porozumění­m a lektoři například s výukou výslovnost­i nebo výukovými materiály, které musí často upravovat, aby vyhovovaly online formátu,“zmiňuje Linda Chmelíková problémy, na které mohou lidé narazit i u kvalitních jazykových škol. Naopak těm, kdo mají individuál­ní kurzy a jsou časově vytížení, mohou online kurzy podle ní vyhovovat.

Pomohou i mobilní aplikace

Kdo se na online kurz necítí, či nemá dobré internetov­é připojení, může se zatím učit přes mobilní aplikace. Ostatně ty jsou i dobrým doplňkem ke všem jazykovým kurzům. Poslední roky se s nimi roztrhl pytel. Neustále se vylepšují a přidávají i exotické jazyky, byť na základě češtiny často bývají k výuce jen světově rozšířené řeči, jako španělštin­a či angličtina.

Tyto aplikace slibují, že díky nim bude učení cizího jazyka hračka. A pravda je, že mnohé z nich učí jazyk zábavnou formou, nebo se o to alespoň snaží.

Slovíčka však nikdy do hlavy sama nenaskáčou, i když to bude hra. Hlavní výhodou však je, že se s nimi dá učit, když je zrovna čas, tedy třeba i o půlnoci nebo při cestě do práce.

Co je zdarma a za co se platí?

Některé aplikace pro výuku jazyků bývají velmi zdařilé. S těmi nejlepšími se dá trénovat psaní, poslech, čtení i výslovnost. Aby se cizí slovíčka lépe zapamatova­la, přidávají obrázky. Mnohé jsou ke stažení zdarma, jako třeba Duolingo, Clozemaste­r či Memrise. Základ mnohdy bývá zdarma, ovšem za některá vylepšení, například výuková videa, se už zpravidla platí. Třeba v případě Duolinga, které je vhodné hlavně pro začátečník­y, základ postačí. Jsou ovšem také aplikace, kde je základ velmi omezený.

Existují také výukové aplikace, které chtějí poplatek hned a nebývají zákonitě lepší než ty zdarma. Byť se dá mnoho recenzí naštvaných či spokojenýc­h uživatelů zhlédnout na internetu a následně se rozhodnout podle nich, je vždy lepší si aplikaci vyzkoušet a nekupovat zajíce v pytli. Nikdo totiž předem neví, zda mu aplikace a způsob, jakým jazyk učí, bude vyhovovat.

I tady navíc platí, že některé aplikace bývají také ve špatné kvalitě, obsahují jen konverzačn­í fráze či jen slovíčka bez možnosti procvičit si jejich užití ve větách. I když učení jazyka přes počítač či mobilní telefon slibuje interaktiv­ní užívání, ne vždy je na vysoké úrovni. Nehledě na to, že se stále dá narazit i na takové aplikace, ve kterých je poměrně dost chyb. A v těchto případech může být reklamace velmi náročná, či dokonce nemožná.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Než se do kurzu přihlásíte, je vhodné absolvovat ukázkovou hodinu, kde zjistíte, zda vám způsob výuky vyhovuje.
Foto: archiv MAFRA Než se do kurzu přihlásíte, je vhodné absolvovat ukázkovou hodinu, kde zjistíte, zda vám způsob výuky vyhovuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia