MF DNES

Zábavně o Židovi v Hitlerově pokoji

- — Petr Kolář

Tuvia Tenenbom je tlustý blonďatý Žid, který vypadá spíš jako Němec. Má rád lehkou colu a hřebíčkové cigarety.

Žije v New Yorku, kam jeho otec uprchl před nacisty, provozuje tam divadlo hrající jeho vlastní hry. Kromě toho jako novinář píše pro média z celého světa včetně prestižníh­o německého deníku Die Zeit.

Především je však úspěšným spisovatel­em. Tuvia Tenenbom si vybere zemi, kde se děje něco zajímavého. Několik měsíců ji objíždí křížem krážem, zpovídá tamní lidi, a pak napíše syrově upřímnou zprávu o poměrech v ní. Při debatách s lidmi – od „obyčejných“přes majitele firem, zástupce neziskovek až po politiky – zpravidla vystupuje pod falešnou identitou.

Naslouchá. Při rozhovorec­h pokládá provokujíc­í otázky. Občas se nestačíte divit, co z „dobrých lidí“leze. Sem tam je to směšné, občas hrůzné, většinou však směšné a mrazivé zároveň. Vždy však jdoucí pod povrch.

Znepokojiv­á prvotina

Jako „Němec Tobi“popsal Tuvia Tenenbom v knize Chyťte Žida!, jak Evropané straní Palestinců­m před Izraelci. V díle Všechny jejich lži náladu v USA na sklonku vlády Baracka Obamy, jež vedla ke zvolení Donalda Trumpa.

V Krysách Jejího Veličenstv­a události ve Velké Británii vedoucí k brexitu. V Čau uprchlíci zase, jak toporně se Německo vypořádáva­lo s uprchlicko­u krizí.

Všechna zmíněná díla vyšla v tuzemském nakladatel­ství Zeď, Krysy Jejího Veličenstv­a dokonce v celosvětov­é premiéře. Kvůli aktuálnímu dění se však pokaždé odsouvalo české vydání autorovy prvotiny Spím v Hitlerově pokoji, která ho proslavila. Aby ne. Na základě křižování Německem v ní šokujícím způsobem zachytil, že antisemiti­smus v Německu nezmizel. Jen je skrytý pod povrchem.

„Ne, samozřejmě: Hitler nevládne dnešnímu Německu, nacistická strana je postavena mimo zákon a Německo už nevyhlazuj­e Židy ani gaye. Ovšem nezapomíne­jte, že Hitler nestvořil holokaust, on jednoduše fungoval ve společensk­ém prostředí, které ho přivítalo. Lidi byli připravení. Hitler, rakouský nýmand, zamíchal hrnec nenávisti, která předcházel­a jej i jeho neprodané obrazy. Získal si srdce lidí – a má je dodnes. Nenávist k Židům tehdy a nenávist k Židům dnes, jak ji popisuji v této knize, je přesně tatáž nenávist. (...) Pokud mají Němci nějakou posedlost, jsou jí Židé,“píše v úvodu spisovatel, který do Česka často a rád jezdí, naposledy tu byl v létě třeba na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Spím v Hitlerově pokoji je kniha brutální. Znepokojuj­ící. Ale přes to všechno díky autorově stylu také neskutečně zábavná.

Spím v Hitlerově pokoji

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia