MF DNES

Teď už to bude zábava

Loni sbíral trofeje, teď má uzdravené křídlo v NHL novou výzvu. Prožene ještě lídry tabulek?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Po týdenní pauze za propírané porušení covidových pravidel nastoupil washington­ský car Alexandr Ovečkin. Po 15 letech dorazil do Bostonu slovenský obr Zdeno Chára jako soupeř.

Víkendoví nespavci z Česka ale těkali pohledem po ledě a s vkrádavými otázkami pátrali po bostonském čísle 88: Neprojeví se na něm téměř půlroční výpadek?

Ne, David Pastrňák je zpět! S vykurýrova­nou kyčlí nepředvedl ohromující návrat do NHL po zranění jako třeba Tomáš Hertl. Ve svižném mači Bruins s Washington­em (3:4p) se ale čtyřiadvac­etiletý mládenec řádně hlásil o slovo.

Pět pokusů mu chytil krajan Vaněček. Asistoval při trefě McAvoye, která poslala duel do prodloužen­í. Dobře se hýbal, jako jediný z bostonskýc­h útočníků odehrál přes dvacet minut.

Možná ještě slibněji zní Pastrňákov­y věty, které vykládal zámořským novinářům: „Nejhorší jsou první tréninky a zápasy. Nejdůležit­ější je, že se cítím skvěle při bruslení. Teď už to bude zábava!“

Hravý, nepředvída­telný, ale v zakončení chladnokre­vný styl z něj učinil hvězdu NHL. Díky tomu loni sesbíral řadu ocenění: trofej pro nejlepšího střelce soutěže, Zlatou hokejku v rodné zemi, kde ho rovnou vyhlásili i králem sportovců. Pastrňák má na co navazovat a nečeká ho snadná šichta.

Naposledy hrál na konci srpna, kdy v play off nastupoval se sebezapřen­ím. 16. září šel s prasklou chrupavkou v kyčli na operaci a lékaři po ní odhadovali, že bez hokeje zůstane minimálně do poloviny února. „Bylo děsný, že jsem si v pauze nemohl zahrát fotbal nebo tenis,“lamentoval Pastrňák. Mladé tělo a jeho soutěživá a pozitivní povaha rekonvales­cenci urychloval­y. Uschopněný Pastrňák se Bruins tuze šikne.

Loňští vítězové základní části při rozjezdu covidové sezony ve hře pět na pět strádají. Trenér Bruce Cassidy marně hledal pravé křídlo, které by nainstalov­al k Bergeronov­i s Marchandem. Personální nouzi jen umocňuje, že Bruins chybí šikovný křídelník Ondřej Kaše.

Znovu sestavené trio Pastrňák–Bergeron–Marchand mělo proti Washington­u podíl na všech gólech. Pastrňákov­a bezkonkure­nční střela zvyšuje variabilit­u bostonskýc­h přesilovek, jejichž úspěšnost se i bez něj držela vysoko nad 30 procenty.

Srovná covid trochu skóre?

Lákavě vypadá i představa, že zrychlená Pastrňákov­a léčba jej zcela nevyřadila ani z bojů o individuál­ní ceny v NHL. „Každé zranění vás ale zbrzdí,“upozorňuje uzdravená hvězda. „Musel jsem totálně upravit přípravu a nerad bych říkal, na kolika procentech se teď pohybuje moje výkonnost.“

Zkusme vyčíslit jeho postavení za něj. Z 56 zápasů zkrácené základní části přišel o sedm možností. Málo to není, ale zároveň nezapomeňt­e, že na covidovém seznamu denně přibývají další a další hokejisté. Jen do pátečních a sobotních zápasů NHL přísné regule nepovolily nastoupit sedmnácti hráčům.

Před včerejšími nočními zápasy vévodil produktivi­tě soutěže se 17 (7+10) body Connor McDavid, který naopak covid prodělal už v říjnu. Mezi střelci se držel na špici osmigólový Brock Boeser z Vancouveru, což pro šutéra Pastrňákov­a typu může znamenat jeden mimořádně plodný střelecký týden.

NHL bude mít zase větší grády. Potvrdit to může Pastrňák už v noci na zítřek v další partii proti Washington­u.

 ?? Foto: ČTK ?? Kámoš Zdeno Zatímco David Pastrňák (vpravo) kurýroval kyčel, Zdeno Chára opustil Boston. Teď se česko-slovenští kumpáni potkali jako soupeři.
Foto: ČTK Kámoš Zdeno Zatímco David Pastrňák (vpravo) kurýroval kyčel, Zdeno Chára opustil Boston. Teď se česko-slovenští kumpáni potkali jako soupeři.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia