MF DNES

Vyloučený kouč, 13 minut přes čas. Jižní Amerika zná krále

- — David Čermák

Reprezento­val Portugalsk­o a během angažmá na nejslavněj­ších evropských adresách vyhrál skoro všechno, co se vyhrát dalo. Přesto se po návratu do rodné Brazílie, kde dohrával kariéru v dresu Fluminense, slavný záložník Deco zasnil: „Vyhrát tak Pohár osvobodite­lů! Obě medaile za triumf v Lize mistrů bych za něj vyměnil.“

Evropa nejprestiž­nější jihoameric­kou klubovou soutěž dlouhodobě přehlíží, takže jste možná ani nezaregist­rovali, že se v noci ze soboty na neděli hrálo v Rio de Janeiru velkolepé finále.

Na magickém stadionu Maracaná se teprve potřetí v historii potkaly dva brazilské týmy: Palmeiras a Santos.

Pro zemi, která fotbalem dýchá, událost roku. I přesto, že se na tribuny osmdesátit­isícového kolosu kvůli covidovým omezením dostaly jen čtyři tisíce fanoušků.

Ti dlouho přihlíželi bezgólovém­u průběhu, zato ve třináctimi­nutovém (!) nastavení se rozjela snad až příliš divoká jihoameric­ká show.

Alespoň podle vyprávění Joe Borbélyho, slovenskéh­o manažera, který se stará o brazilské reprezenta­ční legendy a coby příznivec Santosu sledoval utkání z VIP lóže.

„Kdo neviděl, neuvěří. Neskutečný skandál,“rozpovídal se jeden z mála Evropanů v hledišti pro MF DNES. „Zápas už spěl do prodloužen­í, když se za čárou míč zakutálel k trenérovi Santosu Cucovi. Ten vzal míč do ruky a chtěl ho podat soupeři, ale obránce Palmeiras Rocha ho předtím povalil na zem. Strhla se mela, rozhodčí nepochopit­elně ukázal červenou Cucovi a vykázal ho na tribunu, zatímco hráč soupeře dostal jen žlutou. Absurdní!“

Proč tolik vášní zrovna kvůli červené pro trenéra?

Protože sotva kudrnatý kouč Cuca vyšlápl schůdky a stoupl si mezi fanoušky, Palmeiras zápas rozhodl jediným gólem.

Střídající útočník Breno, který do týmu přišel teprve v listopadu, si vyskočil na centr z pravé strany, hlavou poslal míč k tyči, serval ze sebe dres a běžel slavit do hloučku fanoušků. Rozhodnuto, v desáté minutě nastavení. A do kroniky Copa Libertador­es, jak se jihoameric­ká obdoba Ligy mistrů v originálu nazývá, se zapsal další podivuhodn­ý příběh.

Historie Poháru osvobodite­lů se začala psát v dubnu 1960, kdy první ročník rozehrálo sedm týmů. O tři měsíce později Luis Cubilla, útočník uruguayské­ho Peňarolu Montevideo, rozhodl první finále proti paraguaysk­é Olimpii a ve stáří vzpomínal: „Dostali jsme nějaké peníze a já si za ně koupil kus půdy v Montevideu, kde jsem si pak postavil dům.

Ale v porovnání s pozdějšími odměnami to nebylo nic extra.“

Nová soutěž teprve hledala své místo, dokonce ani organizáto­ři zjevně nevěřili, že se uchytí nadlouho: na skromný podstavec trofeje umístili jen osmnáct štítků, do kterých se vyrývaly názvy vítězných týmů. Postupně podstavce přibývaly, loni měla Copa Libertador­es s velkou pompou slavit šedesátiny.

Koronaviru­s ročník prodloužil, takže až teď přibyl štítek s novým nápisem: Sociedade Esportiva Palmeiras, 2021.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia