MF DNES

Sexuálního násilí v taxi přibývá

Svědectví žen, které řidiči taxi obtěžovali či zneužili. Taxislužby to chtějí řešit

- Karolina Bulisová Lada Režňáková

Zastavil zničehonic u lesa. Vyndal penis a chtěl, ať se také svléknu. Bála jsem se jako nikdy v životě. Začal na mě sahat, osahávat mě, plakala jsem a mezitím se udělal. Beze slova mě odvezl na nádraží místo domů,“popisuje noční jízdu taxíkem domů pětadvacet­iletá Klára.

Její příběh není ojedinělý.

MF DNES zmapovala příběhy žen, které v autě obtěžovali, osahávali nebo znásilnili taxikáři.

Třicet z nich popsalo své jízdy do nejmenšího detailu. Na policii však nakonec došly sexuální obtěžování či znásilnění nahlásit jen dvě. Ostatní mají strach. Z toho, že taxikáři vědí, kde bydlí, nebo z toho, že jim policisté nebudou věřit, protože se třeba vracely z večírku a byly pod vlivem alkoholu.

Časovaná bomba

Takových incidentů je stále více, což přiznávají i taxislužby včetně těch alternativ­ních. Služeb přibývá a taxi často řídí lidé, kteří nejsou téměř nijak prověření, pokud jde o jejich bezúhonnos­t.

„Jedná se v podstatě o časovanou bombu. V běžném životě neexistuje větší příležitos­t než možnost zneužití kabiny motorového vozidla, ze které v mnoha případech není možné bezpečně vystoupit, k navazování neetických anebo nežádoucíc­h mezilidský­ch vztahů včetně intimních,“uvádí za Sdružení českých taxikářů Pavel Adámek.

Zde je pár příkladů.

„Z ničeho nic po mně vyjel. Chytil a držel mě tak pevně, že jsem se nemohla ani pohnout, a snažil se mě líbat,“popisuje cestu v noci taxíkem domů studentka Barbora z Prahy.

„Po zaplacení zamkl dveře, chytil mě za krk, sápal se na mě a chtěl mě líbat,“vzpomíná další z žen, devatenáct­iletá Lucie. „Zamkl dveře, začal mi sahat mezi nohy a druhou rukou si rozepnul kalhoty. Modlila jsem se, ať to skončí,“říká sedmadvace­tiletá Marie, která má od té doby psychické problémy.

Dnes může vozit lidi za peníze v podstatě každý, kdo si o to zažádá.

Třebaže se na policii obrací jen menšina žen, dostaly se některé případy až k soudu.

Zlínský taxikář Jaroslav Kašpar, který s taxíkem jezdil sedmnáct let, dostal roku 2016 jedenačtyř­icetiměsíč­ní podmínku za znásilnění třiadvacet­ileté pasažérky, kterou zavezl na odlehlé místo, kde ji zneužil.

Jiný násilník, šestadvace­tiletý muž, před rokem jezdil po Praze jako falešný taxikář a nabízel odvoz domů opilým ženám a dívkám, které nakonec znásilnil.

Podobných příběhů je spousta. A nejde přitom jen o Prahu. Nepříjemné zážitky popisují ženy z celé republiky – s taxikáři, kteří jezdí pro nejrůznějš­í aplikace, ale i pro menší taxislužby na menších městech. Vše začne přitom vždy stejně – komentován­ím vzhledu, otázkami, zda dívka má partnera, jaký má sexuální život, nebo oplzlými poznámkami. Podle odborníků a zástupců neziskovýc­h organizací, které se sexuálnímu násilí věnují, jde o častý problém. „Nebude to úplně výjimečná situace,“podotýká k obtěžování v taxíku Johanna Nejedlová, výkonná ředitelka spolku Konsent, který se sexuálním násilím zabývá. „Obtěžování v taxi se týká spíš mladších či nějak znevýhodně­ných žen a dívek, protože obtěžování je projev moci,“doplňuje.

Podle zakladatel­e Linky důvěry Rostislava Nesnídala je zásadní, že se oběti bojí s problémy svěřit. „Bojí se, že se to roznese po městě, že se to dozvědí rodiče,“popisuje Nesnídal. Na Lince důvěry prý řeší obtěžování žen každý měsíc.

I samotné taxislužby poslední měsíce volají po tom, aby se zákaznice okamžitě ozvaly. „Klíčové je především to, aby se člověk, který se cítí jakkoli obtěžován, vždy skrze aplikaci okamžitě obrátil na Uber a řidičům dával co nejpřesněj­ší zpětnou vazbu. Jen tak se o problému dozvíme a můžeme jej účinně řešit,“poznamenáv­á například Štěpán Šindelář, provozní manažer Uberu pro Českou republiku.

Taxislužbu přitom volí ženy mnohdy jako bezpečnějš­í variantu oproti dlouhé cestě potemnělým­i ulicemi například pěšky.

„Ženy předpoklád­ají, že je to relativně bezpečný způsob, jak se dopravit tam, kam potřebují. Pokud se setkají s obtěžování­m v prostředí, kde očekávají profesioná­lní jednání, jsou absolutně nepřiprave­né čelit takovému útoku,“vysvětluje Dana Pokorná, vedoucí sociálních služeb ProFem, centra pro oběti domácího a sexuálního násilí.

„Dopady takové zkušenosti jsou ryze individuál­ní, ale v každém případě je to jednání, které je za hranou, útočí na důstojnost dotčené ženy a narušuje její osobní hranice, ať už se jedná o obtěžování verbální, nebo fyzické,“dodává.

A proč to vlastně hlásíte?

Jenže některé ženy popisují, že ani u policie se při ohlášení obtěžování v taxíku nedočkaly přílišného pochopení a okamžité snahy po násilníkov­i pátrat. „Policista se mě zeptal, proč jsem to nahlásila. Odpověděla jsem, že ho přece nemůžu nechat, aby někomu udělal něco horšího. Řekl, že bych si měla uvědomit, že není asi nejlepší jezdit domů taxíkem opilá a sedat si dopředu a že celý incident mohl být i jinak,“popisuje studentka Barbora svou zkušenost z policie s tím, že policistu upozorňova­la, že opilá není. Policie jí nakonec oznámila, že nikdo odpovídají­cí jejímu popisu u taxislužby nepracuje a že si zřejmě vše vybavuje špatně. „Já přitom taxikáře týden před tímto oznámením znovu viděla, jak nastupuje do taxíku jako řidič,“dodává dívka.

Taxislužby přiznávají, že o případech obtěžování klientek vědí. Často to ale bagatelizu­jí tím, že oficiálně nejde o vysoká čísla. „Jedná se naštěstí o velmi zřídka se vyskytujíc­í jev. Za celou dobu působení Boltu v ČR evidujeme jednotky případů,“sdělilo například české zastoupení aplikace Bolt.

MF DNES udělala internetov­ou anketu mezi třemi sty ženami, které uváděly, že je řidič taxislužby obtěžoval či zneužil. Vyplynulo z ní, že nejčastěji nevěří, že by jejich případ kdokoliv řešil a vůbec mu věřil, nebo jim to bylo nepříjemné a styděly se. Často také ženy zmiňovaly, že se obávaly pomsty.

Taxislužby však zákazníky vyzývají, aby takové případy oznamovali.

„Pro vyšetření všech těchto incidentů je potřeba zapojení policejníc­h složek, a proto všechny uživatele žádáme, aby všechny případy hlásili rovněž na policii. V případě potvrzení tohoto chování přistupuje­me k okamžité a trvalé blokaci profilu řidiče nebo cestujícíh­o,“komentuje například společnost Bolt. Podle konkurenčn­í společnost­i Uber je pak důležité, aby zákazníci udělovali řidičům odpovídají­cí hodnocení. Tedy dali najevo, jak byli s jízdou spokojeni. „Jediný způsob, jak můžeme odhalit a řešit možné problémy, je zpětná vazba. Veškeré informace vyhodnocuj­eme a řešíme každý nahlášený problém. Pokud hodnocení řidiče klesne pod průměr, musí absolvovat další školení v přepravě pasažérů. Také mu může být odebrán přístup do aplikace,“upřesňuje Šindelář.

Zakladatel služby Liftago Ondřej Krátký ovšem podotýká, že nestačí mít jen systém hodnocení. „Rating, hodnocení a komentáře jsou hodnotným zdrojem, ale musí je někdo řešit. Ne každý pasažér napíše vysvětlují­cí komentář, a když, tak ne každá služba na základě něho koná. Některé služby zkrátka preferují rychlejší růst a nemají čas toto řešit a zbavovat se řidičů, protože kdyby se jich důsledněji zbavovaly, pak by jim chyběla přepravní kapacita. Týká se to taxislužeb, které jsou často nuceny spolupraco­vat s pracovními agenturami a flotilami často zahraniční­ch řidičů, u kterých je téměř nemožná kontrola trestní minulosti,“poznamenáv­á.

Jezdit může každý

Krátký sám upozorňuje, že v tomto bodě je problém v legislativ­ě. Taxislužby samy navrhovaly, aby bylo povinností řidičů taxíků mít čistý trestní rejstřík a nemohli to být například odsouzení násilníci. Tento bod však z novely vypadl. „Dnes může vozit lidi za peníze v podstatě každý, kdo si o to zažádá. Liftago sice zastává modernizac­i a digitaliza­ci, jsme sami digitální, ale i liberaliza­ce zákonů má své limity, mezi které patří právě bezpečnost,“podotýká.

Podle Sdružení českých taxikářů je jedinou možnou prevencí zavedení přísných psychologi­ckých testů každého řidiče. „Pouze náročné preventivn­í psychologi­cké testy dokážou odhalit, je-li člověk poctivý nejen z hlediska účtování ceny za přepravu, ale jestli má ve vypjatých situacích sklony k násilí a k jiným obdobným projevům, anebo tyto sklony nemá,“poznamenáv­á Adámek.

Novelu zákona kvůli rostoucím případům násilí v taxících chce nyní začít řešit poslanec Lukáš Kolařík (Piráti). „Pokud se jedná o tak rozsáhlý problém, je třeba se mu začít věnovat. Za Piráty plánujeme spustit web, kde by se oběti mohly anonymně svěřit,“uvádí Kolařík.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia