MF DNES

Liberecký hejtman o skandálu

Prošel zákon, který předchází šikaně whistleblo­werů.

- Vendula Stadlerová reportérka MF DNES

Pracovník ví, že jeho nadřízený nebo kolega bere úplatky nebo jinak podvádí. Příliš možností, co s tím dělat, ale nemá. Pokud to nahlásí, nezbývá mu než doufat, že se mu nikdo nebude mstít.

Nemá ze zákona žádnou ochranu a neexistuje systém, který by určil, kam či na koho by se mohl obrátit, pokud nechce rovnou na policii.

V budoucnu by to ale mohl nahlásit oficiálně. Zákon o ochraně oznamovate­lů, který včera po několika letech příprav schválila vláda, určuje přesný postup. Pracovníko­vi má zaručit ochranu, aby ho po dobu, než se podezření vyšetří, nemohl zaměstnava­tel třeba vyhodit, sesadit nebo mu snížit odměny. Ať už jde o korupci, porušování pracovních podmínek, nebo třeba znečišťová­ní životního prostředí, stát chce motivovat lidi, aby na takové jednání upozorňova­li a nebáli se.

Šéfka resortu spravedlno­sti Marie Benešová bude chtít zákon prosadit ještě letos. „Myslím si, že to velmi pomůže v boji s korupcí,“řekla Benešová. Zavedení pravidel pro ochranu oznamovate­lů chce od členských zemí Evropská unie.

Svoboda projevu, nebo nátlak?

Příkladem takzvané whistleblo­werky (od anglického výrazu pro pískání na píšťalku), jak se oznamovate­lům říká, byla Brigitte Heinischov­á, zdravotní sestra v jednom z berlínskýc­h domovů pro seniory. Upozorňova­la na nedostateč­ný počet personálu i nevhodné hygienické zázemí.

Ani po kontrolách z pojišťoven se nic nedělo. Sestra to ale nevzdala a již s pomocí advokáta nakonec zřizovatel­i hrozila trestním oznámením. Jenže stíhání policie zastavila.

Heinischov­á dostala výpověď. S odboráři rozjela letákovou kampaň, kde praktiky zařízení zveřejnila. Případ Heinischov­á posuzovaly německé soudy různě. Podle prvního šlo o svobodu projevu, podle dalších dvou vytvářela kampaní na zaměstnava­tele nátlak. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku nakonec její právo na svobodu projevu uznal. Heinischov­é uvěřil, že kampaň byla poslední možností, jak docílit nápravy. Kdyby už zákon platil, soudů by byla ušetřena.

Pravidla oznamování

I Česko bude mít nová pravidla. Od roku 2022 si systém oznamování a ochrany bude muset zajistit každý podnik nebo úřad nad padesát zaměstnanc­ů. Pověří osobu, která bude podněty přijímat. Oznámení bude možné podat také přímo na ministerst­vu spravedlno­sti, které se chystá zřídit samostatný útvar.

„Oznamovací mechanismy budou rovnocenné. V mnoha případech však bude z hlediska oznamovate­le a řešení protiprávn­ího jednání efektivněj­ší, pokud oznámení podá prostředni­ctvím vnitřního oznamovací­ho systému,“říká mluvčí ministerst­va Vladimír Řepka. Pokud se však ukáže, že je udání smyšlené, hrozí oznamovate­li sankce až 50 tisíc korun. Zaměstnava­telé ale považují částku za příliš nízkou. „Požadujeme zvýšit tuto pokutu do maximální výše jednoho milionu korun, protože v zákoně není žádná ochrana firem proti zneužití ze strany oznamovate­lů,“říká Jitka Hlaváčková, právnička Svazu průmyslu a dopravy.

Piráti: Zákon nebude fungovat

Zákon čeká bitva ve Sněmovně. Podle Pirátů nebude fungovat a nepřiměje lidi nic oznamovat. Zákon má zaručit, že údaje o oznamovate­li zůstanou důvěrné. Piráti však požadují, aby oznámení mohlo být provedeno anonymně – pouze s uvedením adresy pro doručování (aby oznamovate­l mohl být vyrozuměn, jak šetření dopadlo). „Tato úprava výslovně zakazuje, aby vůči oznamovate­li byly učiněny odvetné kroky, jako je psychický nátlak, účelové přeřazení na jinou pozici nebo výpověď,“říká pirátský poslanec Lukáš Černohorsk­ý. Piráti mají vlastní verzi zákona.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia