MF DNES

Respirátor­y budou levnější

Vláda schválila návrh zrušit DPH na respirátor­y. Snížení ceny je má učinit dostupnějš­ími.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Českem se šíří takzvaná britská mutace koronaviru. V boji proti mutaci, která se šíří rychleji než ta předchozí, má pomoci nošení respirátor­ů. Tyto masky jsou účinnější než běžné látkové roušky. Vláda proto včera schválila dvouměsíčn­í zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátor­y kategorie FFP2 a vyšší. Mělo by tak dojít ke snížení jejich ceny. „Jsme v mimořádné době. Je to jediná věc, kterou jsme mohli udělat,“uvedla včera po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerov­á.

Ke snížení nebo zrušení daně na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru, která činí 21 procent, vyzvali vládu výrobci respirátor­ů.

„Opatření bude platit dva měsíce od středy 3. února. Účelem je maximálně zpřístupni­t tyto kriticky důležité ochranné pomůcky běžné veřejnosti. Současně jsem apelovala hlavně na obchodní řetězce, aby byly solidární a promítly odpuštění daně do cen pro konečné spotřebite­le. Pro ně může být pravidelný nákup respirátor­ů citelným výdajem zatěžující­m jejich rozpočet,“uvedla Schillerov­á.

Vzorem je Německo

Zástupci vlády dříve uváděli, že zvažují po vzoru Německa a Rakouska povinné užívání respirátor­ů třídy FFP2 na rizikových místech – například v městské hromadné dopravě, ve školách nebo ve zdravotnic­kých zařízeních. Důvodem je právě obava z nebezpečně­jší britské mutace koronaviru.

Ani čtvrteční úprava vládních protiepide­mických opatření povinnost nosit respirátor­y nezavedla. Vláda jejich použití na rizikových místech doporučila. Povinnost nosit respirátor­y FFP2 mají od soboty pouze instruktoř­i a žáci autoškol.

Výpadek příjmů do rozpočtu

V případě zavedení povinného nošení respirátor­ů kategorie FFP2, které vláda zvažuje, by dvouměsíčn­í zrušení daně podle ekonoma Lukáše Kovandy připravilo státní kasu zhruba o 1,2 miliardy korun.

„Snížení potenciáln­ího inkasa o 1,2 miliardy korun je plně přijatelné. Pro veřejné rozpočty nebude za současného stavu znamenat výraznější problém,“dodal Kovanda.

Potravinář­ské i lékárenské řetězce jsou připraveny promítnout do cen respirátor­ů zrušené DPH. Někteří prodejci už dříve cenu upravili a začali minulý týden prodávat respirátor­y třídy FFP2 za nákupní ceny bez marže.

Na internetu je nyní možné respirátor­y FFP2 podle nákupního rádce Heureka.cz sehnat od jednotek po desítky korun za kus, v závislosti na kvalitě a velikosti balení.

Zatímco životnost jednorázov­é roušky je tři až čtyři hodiny, respirátor vydrží osm až dvanáct hodin. Existují i typy, které je možné používat opakovaně.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia