MF DNES

Komentář: Přehlížené fauly

Komentář MF DNES. Proč fotbal neumí používat video? Mělo by odhalovat zákeřnosti, jenže pánové u monitoru je přehlížejí.

-

Někdo za surový faul schytá flastr, jiný může vesele hrát dál. Proč je fotbalová liga nespravedl­ivá? Mimo jiné proto, že video nefunguje, jak by mělo.

Rozhodčí, kteří pracují se systémem VAR, zdaleka nezohledňu­jí všechny nepravosti. Vybírají si.

Přehlížejí.

Nevidí.

Faul slávistick­ého kapitána Bořila, který v neděli ramenem sundal jablonecké­ho záložníka Jovoviče, hraničil s bezohledno­stí.

Bořil, který se v lize občas pohybuje na hraně pravidel, nedostal ani žlutou kartu, přitom nejen opakované záběry ho obvinily z úmyslu.

Rozjetá Slavia by zřejmě šlágr kola zvládla tak jako tak, nejbližšíh­o pronásledo­vatele ve všem předčila a ukázala, že v Česku těžko hledá konkurenci. Ligu vede o parník.

Ale nepoužití VAR bylo tak křiklavé, že i parádní týmový výkon lehce zastínilo. Zase se víc diskutuje o nepotresta­ném faulu než o fotbale jako takovém.

A divíte se? Chyb sudích při posuzování ostrých zákroků je v poslední době nějak moc. Někdy přivřou oči pánové u videa, jindy ti, ke kterým má jejich nápověda směřovat.

VAR tě vidí! Nebo ne?

Předminulý týden boleslavsk­ý lídr Matějovský patou došlápl na holeň sparťana Plavšiče. Verdikt? Žlutá karta.

V Brně záložník Záhumenský zajel podrážkou napřed do libereckéh­o Koscelníka. Málo chybělo, aby soupeři zpřelámal kosti. Šlapák na kriminál, jak se říká ve fotbalové hantýrce. Verdikt? Žlutá karta.

Těsně před Štědrým dnem plzeňský Bucha sestřelil loktem slávistu Lingra. Verdikt? Zase jen žlutá!

A to se dokonce rozhodčí Pechanec šel podívat na video, protože dostal od kolegů u monitoru echo.

Mohli bychom pokračovat ve výčtu sporných okamžiků, které poukážou na to, že pomoc od videa

bývá v české lize liknavá. Anebo přinejmenš­ím podivná. Proč (správně) doporučí vyloučit mladého sparťana Krejčího za úder loktem ve výskoku, když tři čtyři další surové zákroky nechá být?

Pravda, Ladislav Krejčí mladší zkratoval nejvíc ze všech, když podle udeřil do obličeje pardubické­ho Solila. Můžeme se také bavit o tom, jestli čtyřzápaso­vý flastr od discipliná­rky nebyl příliš nízký, ovšem další fotbalové sprostoty zůstaly zcela bez odezvy.

To je vážný problém, protože hlavní úlohou rozhodčích by mělo být ochránit zdraví hráčů.

Ano, můžete právem spílat Bořilovi nebo Krejčímu, že opakovaně zkoušejí, co všechno jim u sudích projde, ale ať budete při výchově fotbalistů sebevíc apelovat na fér hru a ohleduplno­st, vždy budou ligu hrát také ti, kterým to občas nebezpečně ujede.

I proto fotbal po letech diskusí kývl na zavedení videa: mělo pomoci vymýtit nejkřiklav­ější prohřešky proti pravidlům. Mělo zařídit, aby i vyhlášeným raubířům v hlavě zablikala varovná kontrolka: Bacha, VAR tě vidí!

Tak zněl idylický plán.

Jenže realita je jiná, ne zcela spravedliv­á. Někomu surový faul neprojde, mnozí trestu utečou.

I slávistick­ý boss Jaroslav Tvrdík minulý týden během ligového grémia apeloval na komisi rozhodčích: „Měla by důrazně sankcionov­at ty rozhodčí, kteří adekvátně nepotresta­jí zákroky ohrožující zdraví.“

Pokud nový šéf sudích, Portugalec Vítor Manuel de Melo Pereira, chce těm slovům naslouchat, měl by si posvítit třeba na opakovaně chybujícíh­o Alexe Deneva.

Kartáč jen od šéfů

Právě on ukázal původně Krejčímu za zákrok z ranku krvavé MMA jen žlutou kartu.

Místo flastru už po týdnu seděl u videa při zápase Sparty s Libercem a kolegovi Markovi doporučil odpískat mimořádně spornou penaltu. V neděli byl u VAR opět a nepochopit­elně přehlédl Bořilův úlet.

Přitom ani slávistick­ý šéf Tvrdík po utkání na Twitteru svého kapitána nehájil: „Bóřa už dostal kartáč.“

Jenže až po utkání od svých nadřízenýc­h, nikoli na hřišti od rozhodčích, kteří by bezohledno­u hru měli potírat jako první. A ideálně mít zápas tak pevně pod kontrolou, že se i známí tvrďáci třikrát zamyslí, než se sníží k zákeřnosti.

Pánové, kteří rozhodčím velí, si rychle musí uvědomit, že není na co čekat. A zasáhnout dřív, než někdo nejasný metr odskáče horším zraněním než boulí nebo modřinou.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz a 2x repro O2 TV Sport ?? David Čermák Jan Palička
Foto: Profimedia.cz a 2x repro O2 TV Sport David Čermák Jan Palička
 ??  ??
 ??  ?? V hlavní roli
Slávistick­ý kapitán Jan Bořil nevybíravě udeřil jablonecké­ho Vladimira Jovoviče. Nedostal za to ani žlutou kartu.
V hlavní roli Slávistick­ý kapitán Jan Bořil nevybíravě udeřil jablonecké­ho Vladimira Jovoviče. Nedostal za to ani žlutou kartu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia