MF DNES

Liberecký hejtman: Budu chtít od policie vysvětlení

- Václav Janouš reportér MF DNES

Liberecký hejtman Martin Půta probíral večírek v zavřené restauraci Bílý mlýn, na který upozornila MF DNES, na krizovém štábu. Jednoznačn­ě odmítl, že by tam chodil on sám.

Co na to říkáte jako hejtman? Na drahou restauraci v Liberci, kde se scházejí vlivní lidé za zatemněným­i okny?

My jsme to řešili na krizovém štábu se zastupujíc­ím ředitelem policie. Řekl jsem, že bych byl rád, kdyby se policie věnovala všem. Nejen některým.

Máte pocit, že této restauraci se policie nevěnuje?

Já nevím. Z toho vašeho článku vyplývá, že tam nějací policisté byli a moc nevěděli, co dělat. Co na to říct, když pak jdou a chodí plošně po hospodách v celém kraji a celé republice a vědí, co mají dělat. Já budu proto chtít vysvětlení. Řešíme obsazení místa našeho krajského ředitele policie (dosavadní Vladislav Husák byl odvolán proto, že se účastnil podobného večírku v Teplicích – pozn. red.). Budu chtít po policejním prezidento­vi, aby se prověřily i tyto věci. Takto to prostě nemůže fungovat. Pro běžného občana či provozovat­ele restaurace je obtížně skousnutel­ný stav, že se něco takového může odehrávat.

Když před hospodou stojí desítky aut, tak každému člověku – a nemusí být ani policista – dojde, že tam asi jsou nějací lidé vevnitř. Jinak tam nemají auta důvod být. To mi přijde jako logická úvaha.

A vy osobně, můžete vyloučit, že byste se objevil na fotografií­ch z této restaurace?

Můžu vyloučit, že bych se objevil na těch fotkách. Naposledy jsem tam byl někdy zhruba před rokem a čtvrt, když tady byli z našeho partnerské­ho města z Ukrajiny. To je asi, kdy jsem tam byl naposledy. Ale kdyby se vaše redakce zaměřila na jakékoliv jiné město o střední velikosti, tak tam naleznete něco podobného. Myslím, že to je věc, která není úplně netypická.

Zeptáte se kolegů, zda v té restauraci nebyli v době zákazu?

V každém případě se na to zeptám. Předpoklád­ám ale, že všichni lidé jsou příčetní a chápou, zvlášť v politické funkci, že když jsou platná nějaká nařízení, tak platí pro všechny. Pevně věřím, že tam nikdo z nich nebyl.

Zatím tedy nevíte o tom, že by tam někdo z kolegů chodil?

Vy máte někoho z nich na fotce?

Máme spoustu fotografií, totožnost lidí ověřujeme…

Chápu to, že je to vaše práce. Je až divné, jací všichni lidé mohou být těmito věcmi (účastnit se nelegálníh­o večírku) osloveni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia